Jyllands-Posten

Ny topchef har genskabt troen på

Efter utallige skuffelser over de seneste årtier synes der omsider at vaere begrundet optimisme i B&O. Svenske Kristian Teär, der blev hentet ind som topchef for to år siden, har grundlaegg­ende ført selskabet ind i nutiden.

- STEN THORUP KRISTENSEN cand.polit og journalist finans@finans.dk

Kristian Teär, topchef i Bang og Olufsen (B&O) siden oktober 2019, udtaler sit efternavn ligesom det engelske tear, altså tåre. Men hvis de hårdt prøvede aktionaere­r har haft tårer i øjnene i hans tid, må det have vaeret glaedestår­er. Det første halve års tid faldt aktiekurse­n, men siden begyndte den at stige igen, så den er ca. fordoblet over de små to år.

Det afspejler til dels forbedrede regnskabsr­esultater. Men selv om bundlinjen blev forbedret i det netop aflagte årsregnska­b for 2020/21, er den stadig negativ. Og selv om omsaetning­en var markant bedre end året forinden, var den stadig et stykke fra det, man så for blot to-fem år siden.

I 2020 og 2021 har man endda vaeret begunstige­t af de store investerin­ger i hjemmene, folk over hele verden har foretaget i coronaens tid.

I stedet må størstedel­en af kursfremga­ngen tilskrives Kristian Teär selv. Han er svensk, og måske skulle der en udlaending til at holde selskabet ud i strakt arm og analysere, hvad der var behov for. I hvert fald er det set i bakspejlet påfaldende, at de konkrete tiltag, Teär har foretaget, på ingen måde er sensatione­lle. Det er ganske almindelig­e, snusfornuf­tige ledelsesma­essige traek.

Den lange deroute

For 19 år siden udsendte B&O sit hidtil bedste årsregnska­b, målt på omsaetning­en. I 2001/ 02 havde selskabet solgt for 4,2 mia. kr. På det tidspunkt viste seneste årsregnska­b fra Lego en omsaetning på 4,9 mia. kr.

Laengere tid er det altså ikke siden, at de to ikoniske danske selskaber var cirka lige store.

Nu er forholdet et ganske andet. B&O omsatte i 2020/21 for 2,6 mia. kr., mens Lego i 2020 omsatte for 43,7 mia. kr. Selv om det hører med til historien, at B&O har frasolgt aktivitete­r undervejs, er det en deroute, der er naesten uforståeli­g for de mange danskere, hvis kaerlighed til selskabet raekker tilbage til de smukke fjernsyn og stereoanla­eg, der blev sendt på markedet i 1960’erne, 1970’erne og 1980’erne.

Det har utvivlsomt også influeret på aktiekurse­n. Selv om et besøg i et tilfaeldig­t hjem bekraefter, at både tv og musikanlae­g fylder langt mindre i dag, har mange taenkt, at selskabet, med sit stadig staerke brand og sit fremdeles smukke design, må få en ny storhedsti­d. Og man har aedt de utallige skuffelser og dårlige resultater i dette århundrede og beholdt sine aktier.

Andre aspekter af brandet

Men måske har man også overset, at skal B&O genrejses, vil det vaere i en ganske anden form end den, danskerne forbinder selskabet og dets produkter med. Digitalise­ringen har en gang for alle bragt den tid til ophør, hvor diverse audiovisue­lle udstyr rask vaek kunne fylde en halv bolig og derfor også skulle tage sig godt ud.

Design er stadig vigtigt for

B&O, men Kristian Teär har flyttet noget vaegt over på en anden del af det, brandet står for: kvalitet og holdbarhed. Det er en kendt sag, at meget af den elektronik, vi køber, har det med at blive foraeldet efter få år. B&O laegger vaegt på, at selskabets produkter kan opgraderes til nyeste teknologi. Det står også godt til den store dagsorden om baeredygti­ghed.

Samtidig har Kristian Teär øjnene rettet mod de nye behov, digitalise­ring har ført med sig. Har man ikke laengere behov for monstrøse højtalere, har man f.eks. til gengaeld brug for et headset, der har høj kvalitet, og som også gerne må se godt ud.

Den nye teknologi har også givet nye muligheder inden

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark