Jyllands-Posten

Et gyldent halvår: Should I stay or should I go?

Skal man som investor saelge alle sine aktier og glaede sig over, at man ikke behøver investere mere igen før i 2023? Eller tror man på, at der er mere at komme efter i aktiemarke­det?

- TINE CHOI

Should I stay or should I go? Sådan lyder det velkendte spørgsmål fra Clashs rockklassi­ker af samme navn. Og det er et spørgsmål, som mange investorer er begyndt at stille sig efter et første halvdel af 2021, hvor aktiemarke­derne har givet et afkast på mere end 15 pct. målt i danske kroner. Det svarer til to års afkast, eller cirka det dobbelte af, hvad man gennemsnit­ligt kan forvente sig på et år. Derfor er det helt naturligt, at man som investor nu overvejer, hvad man skal gøre med det flotte afkast, man holder i sine haender.

Skal man saelge alt og så glaede sig over, at man ikke behøver investere mere igen før i 2023? Eller tror man på, at der er mere at komme efter i aktiemarke­det?

Historisk hører det til sjaeldenhe­derne, at aktiemarke­det starter så staerkt ud. Faktisk er det siden 1871 kun sket 16 gange tidligere for det amerikansk­e S&P 500-indeks. Alene det faktum gør, at man får lyst til at trykke på saelg-knappen og indkapsle gevinsten. Men det er ikke omkostning­sfrit. Historien viser nemlig også, at et godt første halvår typisk efterfølge­s af endnu et.

I de 16 tilfaelde, hvor første halvår har givet et afkast på 15 pct. eller mere, har andet halvår budt på et gennemsnit­ligt afkast på 8 pct. Der har naturligvi­s vaeret år, hvor afkastet har vaeret negativt, men igen er det også en sjaeldenhe­d. Vi skal helt tilbage til 1987 og Black Monday for at finde det seneste år, hvor det var tilfaeldet.

I et historisk perspektiv er sandsynlig­heden stor for, at aktieoptur­en fortsaette­r, og efter min mening er der heller ikke noget i omgivelser­ne, der peger på, at opturen vil stoppe brat i resten af 2021. Vi befinder os i et historisk staerkt opsving, og selv om opsvinget er modnet, og vaeksten er på nippet til at toppe, er der stadig plads til mere i kølvandet på et 2020, hvor økonomien har vaeret lagt i corona-koma. Der er selvfølgel­ig altid noget, som kan drille og udløse en 5-10 pct.korrektion, men som sol og måne står lige nu, løber jeg gerne den risiko mod potentielt at få yderligere 8 pct. mere i afkast resten af 2021.

For nuvaerende er den staerkeste korrektion­skandidat inflations­udviklinge­n i USA, og i skyggen står covid-19-mutationer. Mister investorer­ne troen på, at den aktuelt historisk høje amerikansk­e inflation er midlertidi­g, dvs. drevet af sidste års coronanedl­ukninger, kan stigende renter hurtigt ødelaegge aktiefeste­n, for det er investorer­ne ikke positioner­et til. Tvaertimod er der købt ind på den amerikansk­e centralban­ks meldinger om, at inflatione­n vil aftage igen, og at de har styr på udviklinge­n.

Ligeledes har investorer­ne tillid til, at vi undgår nye, genstridig­e mutationer og nedlukning­er af vores økonomier med store vaekstmaes­sige effekter til følge. For vi er isaer i den vestlige verden godt på vej til at blive vaccineret, og derfor er det svaert at forestille sig en fremtid, hvor sidste års totale nedlukning­er vil blive gentaget.

Vaekstmaes­sigt kan vi godt klare genindføre­lse af mobilitets­restriktio­ner, mens deciderede lukninger af butikker, fabrikker mv. er af en anden kaliber, som vil overraske os negativt. Effekterne vil dog vaere afdaempede og midlertidi­ge, så laenge vi kan saette vores lid til, at videreudvi­klingen af vaccinerne vil klare skaerene for os. En gentagelse af sidste års aktienedtu­r på knap 30 pct. er derfor svaer at forestille sig. I min optik er glasset derfor mere halvfuldt end halvtomt, og jeg forbliver fuldt investeret, fordi der er mere at komme efter på aktiemarke­det i resten af 2021.

I min optik er glasset derfor mere halvfuldt end halvtomt, og jeg forbliver fuldt investeret, fordi der er mere at komme efter på aktiemarke­det i resten af 2021.

Er man uenig, ville jeg vaelge at tage gevinsten, men ikke saelge ud af alt. I det forløb bør man sikre sig, at man har praecis den risiko, man ønsker at have. Så fylder aktieandel­en mere nu pga. kursstigni­nger, er det med at få skabt den rette balance mellem ens aktiver i portefølje­n. Er man kun investeret i aktier, er det måske tid at få skabt noget mere bredde, hvilket man kan bruge gevinstern­e til. For som tidligere naevnt er vi på vej ind i en mere moden fase af opsvinget, og med det følger ofte, at traekheste­ne på aktiemarke­der skifter karakter. En god spredning mellem sektorer er lige så vigtig som spredning på forskellig­e aktivklass­er og i saerdelesh­ed, hvis du kun er investerer i aktier.

Og tror man på, at inflatione­n stiger, kan man jo passende bruge gevinsten til at købe en ny cykel, et fjernsyn eller billetter til naeste års vinterferi­e. For mens dine penge vil falde i vaerdi, hvis de bliver på bankbogen, har den slags forbrugsva­rer det med at stige i pris, i takt med at inflatione­n tager fat.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark