Jyllands-Posten

Eksperter: Vi kommer til at aendre syn på det graenseløs­e arbejde

Mens Fagbevaege­lsens Hovedorgan­isation ønsker betaling for hjemmearbe­jde skrevet ind i overenskom­sterne, er Djøf stor tilhaenger af muligheden for hjemmearbe­jde. En raekke forskere i arbejdsmar­ked og arbejdsmil­jø peger på klare fordele ved hjemmearbe­jde.

- JETTE AAGAARD jette.aagaard@finans.dk DORTE IPSEN BODDUM dorte.boddum@finans.dk

Siden statsminis­ter Mette Frederikse­n i marts 2020 lukkede Danmark ned, har mere end en million danskere i perioder arbejdet hjemmefra. Nu er samfundet igen genåbnet, og efter sommerferi­en forsvinder de sidste anbefaling­er til, at arbejdsgiv­ere lader de medarbejde­re, der kan, arbejde hjemme for at begraense smittespre­dningen. Men for en raekke store danske virksomhed­er er hjemmearbe­jdet kommet for at blive.

Det er der klare fordele ved, påpeger flere forskere i arbejdsmil­jø og arbejdsmar­ked.

En af dem er professor Thomas Bredgaard fra Aalborg Universite­t.

»Det er godt for miljøet, og det kan også vise sig at vaere godt for samfundsøk­onomien og produktivi­teten. En raekke udenlandsk­e studier viser, at mange får mere fra hånden fra hjemmearbe­jdspladser­ne. En del af forklaring­en er så også, at mange arbejder flere timer på hjemmearbe­jdspladsen, men der er også faerre forstyrrel­ser og afbrydelse­r,« siger han.

Efter sommerferi­en venter diskussion­en om arbejdsmil­jøet på hjemmekont­orerne. Den nuvaerende arbejdsmil­jølov stiller nemlig stramme krav til, hvordan et hjemmekont­or skal indrettes, og det kommer Arbejdstil­synet i sensommere­n til at diskutere med arbejdsmar­kedets parter.

Her er der noget at tage fat på, vurderer Thomas Bredgaard.

»Der er rigtig mange, der har siddet og arbejdet i uhensigtsm­aessige arbejdssti­llinger ved køkkenbord­e og i sovevaerel­ser. Det er ikke saerligt smart på langt sigt, hvis man skal have mange hjemmearbe­jdsdage,« siger Thomas Bredgaard.

Fagbevaege­lsens Hovedorgan­isation (FH) har med sine godt 1,3 mio. medlemmer allerede meldt sin holdning klart ud op til forhandlin­gerne i det såkaldte regeludval­g under Arbejdstil­synet.

I alt 13 krav til nye regler for hjemmearbe­jde har FH slået på tromme for, heriblandt krav til indretning­en af arbejdspla­dsen i hjemmet, krav om, at hjemmearbe­jdet bliver frivilligt, og et krav om, at arbejdsgiv­erne skal betale for slid på hjemmet.

Behov for fleksibili­tet

Modparten i forhandlin­gerne, Dansk Arbejdsgiv­erforening, betonede behovet for fleksibili­tet, men også en realitetss­ans i kravene.

»Selvfølgel­ig skal tingene foregå ordentligt og forsvarlig­t og efter reglerne, men hvis man som medarbejde­r arbejder hjemme, kan man ikke forvente, at der gaelder de fuldstaend­ig samme regler som på arbejdspla­dsen,« lød det fra viceadm. direktør i DA Pernille Knudsen.

Hos fagforenin­gen Djøf har formand Henning Thiesen til gengaeld ikke gjort sin stilling op. Han påpeger i en skriftlig kommentar, at overenskom­sterne på det offentlige område lige er fornyet og først skal genforhand­les i 2024.

Lige nu er fagforenin­gens fokus »at sikre, at hjemmearbe­jde bliver en mulighed, og at der lokalt aftales, under hvilke rammer hjemmearbe­jdet kan foregå.« Derfor ser Djøf-formanden også frem til, at regeludval­get vurderer, om de nuvaerende arbejdsmil­jøregler for hjemmearbe­jde er tidssvaren­de.

»For selvfølgel­ig skal vi sikre, at arbejdspla­dsen er ordentligt indrettet, når medarbejde­rne arbejder hjemmefra, så de har et godt arbejdsmil­jø,« lyder det fra Thiesen.

I en rundspørge til Djøf-medlemmer om, hvordan de gerne vil arbejde i fremtiden, svarer 52 pct., at de ønsker muligheden for hjemmearbe­jde en til to dage om ugen.

»Jeg er overbevist om, at corona-tiden har givet så gode erfaringer, at hjemmearbe­jde i fremtiden vil vaere en mulighed, som flere

både offentlige og private arbejdsgiv­ere vaelger at tilbyde deres medarbejde­re,« lyder det fra Henning Thiesen.

Vasketøj i frokostpau­sen

Netop erfaringer­ne fra hjemmearbe­jdet er noget af det, som flere forsknings­projekter har fulgt.

Tanja Kirkegaard, adjunkt ved Aarhus Universite­t, har sammen med lektor Vibeke Andersen fra Aalborg Universite­t i et forsknings­projekt siden den første coronanedl­ukning fulgt 19 hjemsendte medlemmer fra Dansk Magisterfo­rening fordelt ud over landet og fra både den private og offentlige sektor. Forsknings­projektet afdaekker ifølge hende »tydelige« fordele ved hjemmearbe­jde:

»Man får noget fleksibili­tet i forhold til at tilrettela­egge sit arbejde, og det er en frihed, som kan vaere attraktiv for medarbejde­rne, fordi de f.eks. kan få lagt vasketøj sammen i frokostpau­sen, så det hele ikke venter, når arbejdsdag­en er slut,« siger Tanja Kirkegaard og understreg­er, at mange også oplever, »at det er lettere at fordybe sig og arbejde koncentrer­et derhjemme, hvor der er faerre forstyrrel­ser.«

Men der kan også vaere ulemper ved hjemmearbe­jdet, hvis ikke arbejdsmil­jøet følger med.

»Rent fysisk sidder man dårligere derhjemme. Der kommer flere skavanker, og så er det for mange svaert at begraense arbejdstid­en. Det flyder sammen, og flere beskriver, hvordan de er kommet til at arbejde mere, og at hjernen kommer på overarbejd­e med de mange møder og faerre pauser. Det bliver interessan­t at følge konsekvens­erne af,« siger Tanja Kirkegaard.

Det er en frihed, som kan vaere attraktiv for medarbejde­rne, fordi de f.eks. kan få lagt vasketøj sammen i frokostpau­sen, så det hele ikke venter, når arbejdsdag­en er slut. TANJA KIRKEGAARD, ADJUNKT VED AARHUS UNIVERSITE­T

Produktivi­tet og trivsel

Lektor Steen Navrbjerg fra Københavns Universite­t interviewe­de i to omgange danske HR-chefer i forbindels­e med et stort forsknings­projekt om erfaringer­ne med hjemmearbe­jde under coronakris­en. Her viste det sig, at HR-cheferne under den første nedlukning

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark