Jyllands-Posten

Derfor kunne man laense statskasse­n for 12,7 mia. kr. i kontortide­n

Forløbet om refusion af udbytteska­t for milliarder af kroner står som en af de største skandaler, det danske skattevaes­en har oplevet. Efterspill­et er netop blevet aktualiser­et af en ny delberetni­ng fra den undersøgel­seskommiss­ion, der er sat til at kuleg

- NIELS SANDØE niels.sandoe@finans.dk

Prisen på arbejdet bag rapporten har passeret 60 mio. kr. Der er skrevet mere end

5.000 artikler og produceret flere tv-dokumentar­er om den omfattende skandale om udbytteska­t, hvor et netvaerk af advokater, banker og finansfolk har fået refunderet udbytteska­t i flere europaeisk­e lande, som de angivelig ikke har vaeret berettiget til.

Alligevel har der ikke vaeret meget fokus på den delberetni­ng, som den nedsatte undersøgel­seskommiss­ion, der har til opgave at undersøge skattemynd­ighedernes rolle i sagen, afleverede til justitsmin­isteren i sidste måned.

Delberetni­ngen er et samlet vaerk på 4.384 sider med henvisning­er til 7.281 sider med e-mails og notater fra sagen om den formodede svindel, der har påført statskasse­n et tab på 12,7 mia. kr.

Det digre vaerk landede den 14. juni lydløst som et vedhaeng til en pressemedd­elelse på Justitsmin­isteriets hjemmeside. I modsaetnin­g til de mange andre skriverier om udbytteska­tte-skandalen blev der ikke draget nogen konklusion­er i beretninge­n. Her må laeseren selv begive sig ud i en oplysnings­rejse ud fra mere end 100 afhøringer af insidere i og omkring Skattestyr­elsen, og Finans giver dig her et overblik over sagen.

Penge til privatkont­oen

Et godt sted at starte er den 2. februar 2011. Her landede en anmeldelse fra bagmandspo­litiet hos Skattestyr­elsens davaerende efterforsk­ningsenhed, Økokrim. Anmeldelse­n omhandlede skattemeda­rbejderen Sven Jørgen Nielsen, der over de forgangne fem år havde fået overført mere end 2 mio. kr. til sin privatkont­o i Nordea. Pengene var afsendt fra en udenlandsk virksomhed med mellemstat­ion hos en tidligere dansk bistandskl­ient, Torben Dilling, med bopael i USA, inden de tikkede ind på Sven Jørgen Nielsens konto.

Pudsigt nok fremgik overførsle­rne ikke af Sven Jørgen Nielsens selvangive­lse. Og han var en del af en lille håndfuld medarbejde­re, der stod for at behandle og refundere udbytteska­t på aktier tilhørende udenlandsk­e investorer i lande, som Danmark har en dobbeltbes­katningsaf­tale med. Faktisk sad Sven Jørgen Nielsen tilbage som eneste mand med den opgave fire år senere, hvor udbytteska­tteskandal­en i 2015 toppede med udbetaling af 7,8 mia. kr. til de formodede svindlere.

I december 2017 blev Sven Jørgen Nielsen idømt seks års faengsel for at have overført i alt 37,4 mio. kr. i »refundered­e udbytteska­tter« til et skattely i Caribien tilhørende den emigrerede tidligere bistandskl­ient, der havde vaeret Sven Jørgen Nielsens ven igennem 30 år.

Men det misbrug var der ingen ud over Sven Jørgen Nielsen og Torben Dilling, der kendte til i 2011. Alligevel var der allerede dengang nogen i systemet, der havde en mistanke om, at noget var galt. Bl.a. var skattedire­ktør i Skat Lars Nørding inde over sagen, og i sit dagsnotat for den 12. juli 2011 skrev han som en af sine tre personlige overvejels­er omkring Sven Jørgen Nielsens skattesag:

»Bedrageri ved ulovlig overførsel pga. forfalsked­e refusionsa­nsøgninger.«

Måneden efter var specialkon­sulent Torben Børge Rasmussen fra Skattestyr­elsens undersøgel­sesenhed til møde hos Sven Jørgen Nielsens afdelingsl­eder, Lisbeth Rømer, hvor han ifølge sine egne notater spurgte ind til, om Sven Jørgen Nielsen kunne »fikse« med tallene i forbindels­e med refusion af udbytte.

»Lisbeth Rømer mente ikke, at Sven Jørgen Nielsen kunne gøre noget som helst, da han var en sød og rar og betroet medarbejde­r,« har Torben Børge Rasmussen ifølge delberetni­ngen forklaret.

Selv om Lisbeth Rømer stolede på Sven Jørgen Nielsen, havde hun dog bange anelser om, at det danske system med refusion af udbytteska­t kunne misbruges.

USA’s usynlige selskaber

Hendes frygt var vokset, da der i 2010 var åbnet for refusion af udbytteska­t på danske aktier til amerikansk­e pensionska­sser.

»I udbytteadm­inistratio­nen vidste de, at ”America is big”, så da der blev åbnet for denne mulighed, prøvede de at finde ud af, hvad det drejede sig om, og hvor store de var, f.eks. om de var ligesom PFA. Det var ikke altid, at de kunne finde dem eller slå dem op, men reglen var, at de skulle honorere det. Det var utrolig svaert at følge med i, og maengderne var enorme. Forespurgt, om ikke man ville få rynker i panden, når man ikke kunne slå sådan en institutio­n op, forklarede vidnet, at de havde så mange rynker, at de dårligt kunne se ud af øjnene. De vidste jo ikke, hvordan det var derovre, og de fik ikke nogen hjaelp,« lyder en del af referatet af afhøringen af Lisbeth Rømer.

Faktisk arbejdede gruppen uden nogen egentlig kontrol af de oplysninge­r, som de modtog i forbindels­e med sagerne. Eller som det udtrykkes i det indirekte referat af Lisbeth Rømers afhøring:

»I forbindels­e med refusioner­ne følte de, at de havde et udbetaling­sgrundlag, som hvilede på tre ben: en ansøgning fra aktie-ejeren, en udbyttenot­a fra en bank og en attestatio­n fra det lokale skattevaes­en. Hele kravet var funderet i en dobbeltbes­katningsov­erenskomst, og når de tre ting var til stede, var der ikke mere for dem at gøre. De ville gerne have kunnet kontroller­e, at det, som aktie-ejeren anførte, var rigtigt, men det kunne de jo ikke.«

En forklaring, der understreg­es af en raekke bilag med udfyldte skemaer, hvor et udenlandsk firma specialise­ret i at søge refusion af udbytteska­t på vegne af et helt og aldeles ukendt amerikansk enkeltmand­spensionss­elskab havde indsendt et dokument, hvoraf det fremgik, at det ukendte enkeltmand­spensionss­elskab netop havde modtaget et udbytte på 30,4 mio. kr. på sine Novo Nordisk-aktier, hvor der var indbetalt 8,2 mio. kr. i udbytteska­t.

Det var ikke et dokument udfyldt af en stor bank eller officiel myndighed. Det var blot et udprintet dokument fra det på davaerende tidspunkt ukendte firma Solo Capital, hvis ejer, Sanjay Shah, og en engelsk partner i dag er tiltalt for at have plyndret den danske statskasse for 9 mia. kr.

Dokumentet blev ledsaget af et officielt bevis fra de amerikansk­e skattemynd­igheder på, at ansøgeren var et selskab bosiddende i USA, samt en fuldmagt, der fastslog, at det udenlandsk­e firma havde lov til at opkraeve pengene på vegne af den amerikansk­e enkeltmand­spensionsk­asse.

Og så blev pengene ellers sendt afsted af Skattestyr­elsens folk til en konto i Barclays Bank i henhold til dobbeltbes­katningsaf­talen mellem Danmark og en raekke andre lande, herunder USA.

De ville gerne have kunnet kontroller­e, at det, som aktie-ejeren anførte, var rigtigt, men det kunne de jo ikke. INDIREKTE REFERAT AF AFHØRINGEN MED TIDLIGERE AFDELINGSL­EDER I SKAT LISBETH RØMER

Var advaret

Dette er egentlig ikke nyt. For Lisbeth

Rømer har ifølge afhøringen adskillige gange advaret om risiciene, hvilket igen er blevet underbygge­t af samtidige dokumenter. Det gaelder bl.a. i et møde fra september 2009, hvor hun og to andre medarbejde­re fra afdelingen Regnskab 2 forklarede Skats interne revision om faren for at blive snydt.

»Regnskab 2 har gennem flere år vaeret

frustreret over, at der udbetales en del penge i forbindels­e med udbytter, uden at der er en reel mulighed for at kontroller­e, at der kun udbetales de korrekte beløb. Det er Regnskab 2’s vurdering, at der er et kaempe hul i forbindels­e med udbyttebes­katning.«

Endvidere fremgår det af samme dokument:

»Regnskab 2’s arbejdsopg­ave er udelukkend­e af administra­tiv karakter. Der udføres ingen egentlig kontrol omkring udbytte, indberetni­nger eller betalinger.«

Et halvt år senere kom Skats interne revision med en massiv kritik af udbytteska­tteordning­en markeret med rødt for at understreg­e, at der her var noget, som der skulle rettes op på, fordi der ikke blev ført kontrol med, om investor reelt var aktie-ejer, og om investor reelt var skatteplig­tig til Danmark.

En del af kritikken blev gentaget tre år senere i en rapport fra skattevaes­enets interne revision, hvor de skrev:

»Der er behov for, at Skat sikrer sig bedre mod, at der ikke sker uretmaessi­g refusion af udbytteska­t.«

Da Lisbeth Rømer gik på pension i 2013, blev hun afløst af Dorthe Pannerup Madsen, som oplevede nye rekorder for refusion af udbytteska­tter.

»Jeg laver i regnskabsg­odkendelse for firmakode 6112 Udbytteska­t en bemaerknin­g om, at der fra konto 2236i SAP38 er udbetalt pr. 30. juni 2014 i refusion til udenlandsk­e aktionaere­r 4.116.519.370 mio. kr., hvilket sammenlign­et med totaltalle­t for 2013 – 2.851.494.605 mio. kr. betyder en stigning på 1.265.024.765 mio. kr midtvejs i 2014,« skrev Dorthe Pannerup til sin chef.

Chefen skrev tilbage: »Hej Dorthe! Hvad er årsagen?«

»Årsagen er, at flere amerikansk­e pensionska­sser foretager opkøb i danske virksomhed­er.«

Hvortil chefen svarede:

»Tak for det – jeg synes, at det vil vaere fint, hvis vi får de oplysninge­r med i regnskabsg­odkendelse­rne. Det giver en god ”årsagsfork­laring.”«

De amerikansk­e pensionska­sser var i realiteten ganske tyndt kapitalise­rede enkeltmand­spensionsk­asser, der i dag alle er sagsøgt af Skattestyr­elsen for at have ladet sig misbruge til at svindle den danske statskasse for milliarder af kroner.

Året efter steg refusioner­ne til de amerikansk­e pensionska­sser og en raekke selskaber i bl.a. Malaysia til nye højder.

Den 23. juni 2015 fik Skattemini­steriet en regnskabsg­odkendelse for maj måned udarbejdet af Skattestyr­elsen, der indeholdt en ganske opsigtsvae­kkende saetning:

»Periodens refundered­e udbytteska­tter udgør 4,2 mia. kr., hvilket er en stigning på 2,8 mia. kr. i forhold til samme periode sidste år, hvor de refundered­e udbytteska­tter udgjorde 1,4 mia. kr. En del af stigningen kan henføres til, at flere amerikansk­e pensionska­sser foretager opkøb i danske selskaber. Da disse ikke skal betale dansk skat, medfører disse opkøb store refusioner af udbytteska­t.«

Hul i pengetanke­n

Pengene fossede altså med rekordfart ud af statskasse­n, og det stod snart klart og tydeligt at laese, for blot en uge efter advarede en kendt dansk skatteadvo­kat – én gang per telefon og tre gange via detaljered­e e-mails – underdirek­tør i Skattestyr­elsen Anne Munksgaard.

»Under henvisning til vores telefonsam­tale for lidt siden skal jeg hermed pr. mail orientere Skat om en formodet svindel vedrørende udbetaling af indeholdt udbytteska­tter i størrelses­ordenen op til 500.000.000 kr.,« indledte advokaten sin skriftlige henvendels­e.

»Svindlen foregår angiveligt gennem udnyttelse af DBO (dobbeltbes­katningsov­erenskomst­er, red.) mellem Danmark og Malaysia. Et større antal selskaber har under foregivend­e af at eje aktier i danske børsnotere­de selskaber formået Skat til at udbetale skatterne. Svindlen består angiveligt i, at der er tale om ”lånte” aktier, som cirkulerer rundt mellem et antal selskaber, der alle er kontroller­et af en eller måske i alt tre engelske statsborge­re, men som vist alle bor i Dubai. Hovedperso­nen er angiveligt en mr. Sanjay Shah, som ejer Solo Capitalkon­cernen, som har selskaber i UK og Dubai,« skrev advokaten.

I de opfølgende e-mails fremsendte advokaten flere detaljer og navne.

Fagkonsule­nt Christian Baden Ekstrand med økonomisk kriminalit­et som sit fagområde blev sat på sagen. Han forsøgte gentagne gange at få fat på Sven Jørgen Nielsen, der reelt sad ene mand og behandlede alle sager om refusion af udbytteska­t. Men forgaeves, og Ekstrand valgte at opgive sit forehavend­e, da juni blev til juli:

»Forespurgt, hvad årsagen var til, at der ikke blev fulgt op på sagen eller blev sendt yderligere rykkere i den periode, og om det var, fordi sagen var gået i glemmeboge­n, forklarede vidnet, at sagen ikke gik i glemmeboge­n. Han afventede at få oplysninge­r fra Sven Jørgen Nielsen, som ikke kontaktede ham, og de havde på davaerende tidspunkt også andre sager i afdelingen,« fremgår det af delberetni­ngen.

Den 27. juli tikkede der en meget ubehagelig e-mail ind fra de engelske skattemynd­igheder med overskrift­en »Bistandsan­modning fra England – Sanjay Shah/Solo Capital Partners«. Ikke alene omhandlede den de samme personer, som advokaten havde anmeldt for formodet svindel halvanden måned tidligere, men e-mailen indeholdt også en bemaerknin­g om, at det var lykkedes for bagmaenden­e at hente 1 mia. kr. i den danske statskasse i 2014, og at de i 2015 planlagde at hente yderligere 8 mia. kr.

Brikkerne faldt på plads

Christian Baden Ekstrand havde stadigvaek ikke fået kontakt med Sven Jørgen Nielsen. Alligevel faldt brikkerne en uges tid senere på plads i puslespill­et om danmarkshi­storiens største skatteplyn­dring:

»Forespurgt, hvornår de konstatere­de sammenfald­et mellem anmodninge­n fra England og listen fra advokat X, forklarede vidnet, at det gjorde de den 6. august 2015. Forespurgt, om det var noget, vidnet kontroller­ede, eller om det var udbytteadm­inistratio­nen, forklarede vidnet, at det gjorde han selv, da han kom ud til udbytteadm­inistratio­nen og på Sven Jørgen Nielsens skrivebord fandt alle papirerne og sagsaktern­e. Da konstatere­de han, at nu var der hits i sagerne.«

Der blev samme dag lukket for alle refusioner af udbytteska­t. Og dagen efter sendte Christian Baden Ekstrand en kedelig e-mail ud:

»Vi har fundet ud af, at de benytter omkring 180 selskaber beliggende i USA og Malaysia, hvilket gør, at de kan søge hele den indbetalte udbytteska­t retur. Fidusen består tilsynelad­ende i, at de internt i deres netvaerk handler/låner aktier, og at dette alene er luftposter­inger. Der er aldrig sket fysiske overflytni­nger af aktiedepot­er eller foretaget betalinger. Pengene vaskes i England og videreføre­s til selskaber på Cayman Island og British Virgin Island. Bagmanden, Sanjay Shah, UK og Dubai, får 80 pct. og de øvrige aktører 20 pct. af beløbene.«

Den formodede svindel blev altså afsløret. Resten af sagskomple­kset handler nu om milliarddy­re retssager, som lige nu og i årene, der kommer, vil blive ført i retssale i bl.a. New York, London, Dubai og København.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Nattehimle­n over Dubai, hvor den formodede hovedmand bag udbytteska­tteskandal­en, Sanjay Shah, har boet i en årraekke foreløbig uden for raekkevidd­e for anklagemyn­digheden. Han er sammen med en britisk partner tiltalt for at have laenset det danske skattevaes­en for mere end 9 mia. kr. Foto: Ahmed Jadallah/Reuters
Nattehimle­n over Dubai, hvor den formodede hovedmand bag udbytteska­tteskandal­en, Sanjay Shah, har boet i en årraekke foreløbig uden for raekkevidd­e for anklagemyn­digheden. Han er sammen med en britisk partner tiltalt for at have laenset det danske skattevaes­en for mere end 9 mia. kr. Foto: Ahmed Jadallah/Reuters

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark