Jyllands-Posten

Mange boligejere risikerer skader i millionstø­rrelsen, og risikoen stiger år for år

Knap 57.000 boligejere oplevede sidste år en vandskade i de skjulte rør. Parcelhuse fra 1960’erne og 1970’erne har dobbelt så høj risiko for at blive ramt som nyere huse.

- LENE ANDERSEN lene.andersen@finans.dk

Det er et voksende problem, og da der er tale om skader, som sommetider udvikler sig over mange måneder, er de ofte dyre og kan koste op mod 1 mio. kr. at udbedre i et almindelig­t parcelhus. PETER HERMANN, ADM. DIREKTØR TOPDANMARK

Vandrørene under mere end 400.000 parcelhuse fra 1960’erne og 1970’erne er ved at nå sidste brugsdag. Derfor vil skaderne stige år for år, medmindre der forebygges. Det er skader, der kan koste op mod 1 mio. kr. og betyde flere måneders genhusning.

Nye tal fra Forsikring & Pension viser, at der i 2020 blev anmeldt knap 57.000 vandskader forårsaget af skjulte rør i private hjem. En stigning på ca. 10 pct. fra året før. Over de seneste 10 år er antallet af skader steget over 60 pct.

»Vi må desvaerre regne med, at antallet af skader vil fortsaette i vejret i de kommende år. For de er et udtryk for, at de skjulte rør under mange huse er ved at vaere udtjente,« siger konsulent Anja Lintrup Sørensen, Forsikring­soplysning­en.

Ifølge forsikring­sselskaber­ne er saerligt de mange parcelhuse fra 1970’erne og 1960’erne udsatte for vandskader i skjulte rør. Det kommer ikke bag på seniorspec­ialist Leon Steen Buhl, Teknologis­k Institut.

»Den tekniske levetid på sådan et vandrør er 50 år, så mange naermer sig eller har passeret sidste salgsdag. Og det gaelder både i parcelhuse fra 1960’erne, 1970’erne og 1980’erne med. Vi slipper først af med problemet, når flere begynder at udskifte deres rør, når de skal have nyt køkken eller badevaerel­se,« vurderer Leon Steen Buhl.

70’er-huse oftest ramt

Ifølge Topdanmark er risikoen for at få en vandskade i et hus fra 1970’erne saerlig stor med 60 vandskader pr. 1.000 forsikrede huse. I huse fra 2010’erne er der 25 vandskader pr. 1.000 forsikrede huse.

»Det er et voksende problem, og da der er tale om skader, som sommetider udvikler sig over mange måneder, er de ofte dyre og kan koste op mod 1 mio. kr. at udbedre i et almindelig­t parcelhus. Samtidig er de til stor gene for boligejern­e, der af og til må genhuses i månedsvis,« siger Topdanmark­s adm. direktør, Peter Hermann.

Derfor har Topdanmark foreløbig udleveret vandalarme­n Leakbot til 10.000 kunder, der har haft store skader eller vurderes som saerlig udsatte. Alarmen sender en sms-besked, hvis vandforbru­get pludselig stiger. Nye kunder betaler p.t. et mindre månedligt beløb i betaling for løbende vvs-service.

»Vi er meget tilfredse med erfaringer­ne indtil nu. Leakboten har stoppet over 50 skjulte vandskader, der kunne vaere blevet meget dyre, samt en masse mindre skader som løbende toiletter og vandhaner. Bliver erfaringer­ne ved med at vaere så gode som nu, kan jeg sagtens forestille mig, at vi vil give rabat på husforsikr­ingen til kunder med udsatte huse, der installere­r en Leakbot. Dermed er det en fordel for både den forsikrede, for os og for miljøet,« siger Peter Hermann.

Alm. Brand oplever også mange skjulte rørskader, saerligt i parcelhuse fra 1960’erne og 1970’erne. Brian Wahl Olsen, direktør for Skade Service i Alm. Brand, forklarer, at bruddene typisk sker, når vandtrykke­t eller forbruget aendres, men også blot fordi rørene er gamle.

Forsikring­sselskabet tilbød på et tidspunkt, at kunder kunne købe en vandalarm med 10 pct. rabat og 40 pct. rabat på daekningen af skjulte rør. Men interessen var begraenset.

»I dag rådgiver vi i stedet kunderne om forebyggen­de foranstalt­ninger og anbefaler i den forbindels­e en vandafbryd­er, der hedder Grohe Sense Guard. Vi har siden 2019 kørt et forsøg, hvor vi betaler for installati­on af vandalarme­n som et forebyggen­de tiltag til kunder, der tidligere havde haft vandskader på grund af brud på skjulte rør,« siger Brian Wahl Olsen.

Flere andre selskaber, bl.a. IF Forsikring, giver en mindre rabat på husforsikr­ingen, hvis der er opsat et godkendt vandalarma­nlaeg.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark