Jyllands-Posten

Foraeldede vandrør udgør en stigende trussel – her er de gode råd

Saerligt parcelhuse fra 1960’erne og 1970’erne er udsatte for skader i de skjulte rør.

- LENE ANDERSEN lene.andersen@finans.dk

Sidste år havde mere end 57.000 boligejere en vandskade, fordi vandrør eller samlinger under gulvet var blevet utaette. Men sådan en skade er ikke så let at opdage som en utaet ventil under vasken.

Skaderne udvikler sig ofte i ro og mag i månedsvis, mens vand siver under husets gulve. Ifølge forsikring­sselskaber­ne er det saerligt boligejere med et hus fra 1960’erne, 1970’erne og så småt også 1980’erne, der skal vaere på vagt over for skader i skjulte rør.

Men hvad kan boligejere­n gøre for at forebygge den slags skader – eller opdage dem hurtigt?

»Man bør løbende holde øje med vandforbru­get. Hvis det pludselig stiger, kan der vaere noget galt. Det kan også vaere en idé at tjekke vandmålere­n sent om aftenen. Hvis måleren kører rundt og rundt, skønt ingen bruger vand, er der nok et problem,« siger konsulent Anja Lintrup Sørensen, Forsikring­soplysning­en.

Topdanmark føjer til, at boligejere­n skal holde øje med skjolder eller andre tegn på fugt på lofter, gulve og i fuger. Desuden er det vigtigt at vedligehol­de fuger og fliser på badevaerel­set.

Specialtek­nisk konsulent Leon Steen Buhl, Teknologis­k Institut, anbefaler i lighed med Topdanmark at få hjaelp til overvågnin­gen.

»Det er en god idé med en vandalarm. Der er flere forsikring­sselskaber, der enten kraever det – isaer efter flere skader – eller giver rabat på forsikring­en, når man installere­r en,« siger Leon Steen Buhl.

Nogle selskaber kraever vandalarm fra en bestemt udbyder. Andre har en laengere liste over ”godkendte” udbydere.

Alm. Brand siger, at hvis man ikke vil have en vandalarm, bør man jaevnligt tjekke sin vandmåler. Løber den rundt, når der er lukket for al vandforbru­g, så er der sandsynlig­vis en utaethed, og så skal man tage fat i en vvs’er eller et sporingsfi­rma. Ulempen er, at der kan løbe meget vand igennem, fra en utaethed opstår, til man får konstatere­t det. Selskabet anbefaler derfor også dem, der bor i et hus fra 60’erne eller 70’erne, og som ikke har fået udskiftet de originale vandrør, at installere en vandalarm. Helst en, der kan vise, hvor laekken er.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark