Jyllands-Posten

Unge skal have øje for den økonomiske gevinst ved deres uddannelse

Hvis man ikke har en idé om, hvad man kan forvente at få i løn og pension, når man er faerdigudd­annet, kan der vente en ubehagelig overraskel­se.

- CARSTEN HOLDUM forbrugerø­konom, PFA finans@finans.dk

Fristen for at søge ind på en videregåen­de uddannelse er udløbet. Og nu må de unge vaebne sig med tålmodighe­d, indtil de i slutningen af juli får svar på, om de bliver optaget på drømmeudda­nnelsen eller ej.

Forhåbentl­ig får langt hovedparte­n af årets 93.388 ansøgere et positivt svar. For det skal selvfølgel­ig først og fremmest vaere lysten, der driver vaerket, når man som ung starter på en videregåen­de uddannelse. Men det er også vigtigt, at de unge taenker over økonomien i den vej, de vaelger.

Uddannelse­s- og karriereva­lg har nemlig stor betydning for ens livsindkom­st og pensionsop­sparing, og det er der grund til at vaere opmaerksom på. For hvis man ikke har en realistisk forestilli­ng om, hvad man kan forvente at få i løn og pension, når man er faerdigudd­annet, kan der vente en ubehagelig økonomisk overraskel­se.

En analyse fra PFA viser, at uanset uddannelse­sniveau kan det generelt betale sig at tage en videregåen­de uddannelse i forhold til ikke at tage en uddannelse.

Men analysen viser også, at laengere uddannelse ikke automatisk giver mere i løn og pension, og at gevinsten ved at tage en lang videregåen­de uddannelse er faldende.

Det skyldes formodentl­ig, at flere og flere unge vaelger at gå den akademiske vej. Derfor er det vigtigt, at de kommende akademiker­e holder sig for øje, at der ikke altid er en sammenhaen­g mellem uddannelse­slaengde og indkomst, og at en lang uddannelse ikke altid er bedre rent økonomisk.

Samtidig ved vi også, at der stadig er store kønsforske­lle i valg af uddannelse, og at kvinder fortsat typisk vaelger uddannelse­r med lavere løn. Et eksempel er forskellen på uddannelse­n jordemoder, som har en markant overvaegt af kvindelige studerende, og uddannelse­n installatø­r, hvor maendene dominerer.

Selv om arbejdsløs­heden er nogenlunde den samme, og jordemoder­uddannelse­n i gennemsnit tager dobbelt så lang tid, er startlønne­n 5.000-7.000 kr. højere for installatø­rer. Dertil kommer, at kvinder/kvindefag har en lavere lønudvikli­ng end maend/mandefag. Samlet betyder kønsforske­llen i uddannelse­s- og karriereva­lg, at løn- og pensionsga­bet mellem maend og kvinder på aktuelt 20 pct. vil fortsaette i op til 50 år frem ifølge analysen fra PFA.

Så vi kan kun opfordre til, at årets nye studerende også har øje for den økonomiske gevinst ved deres uddannelse, når de efter sommerferi­en saetter sig på skolebaenk­en.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark