Jyllands-Posten

...og naestflest antal haver, der vil vaere vildere, end de er nu

236 aarhusians­ke haveejere kommer traengte vilde bier og sommerfugl­e til undsaetnin­g. Aarhus er lige nu landets anden vildeste kommune målt på antal tilmeldte naturhaver i nyt nationalt naturproje­kt.

-

Interessen for at hjaelpe naturen i de private haver har aldrig vaeret større. Mere end 5.500 haveejere har siden juni tilmeldt sig Danmarks Naturfredn­ingsforeni­ng og Rema 1000’s projekt ”Slip haven fri!”. Projektet vil over tre år hjaelpe mindst 50.000 danske haveejere med at gøre deres haver mere vilde – det svarer til 4 pct. af Danmarks samlede haveareal. Her må man ikke bruge gift, og mindst 20 pct. af haveareale­t skal udlaegges som naturvenli­gt.

I Aarhus Kommune synes interessen stor for at få hjaelp til omlaegning­en. Her er mere end 182.000 kvm haver indtil videre tilmeldt projektet.

»Mange går og drømmer om en vildere have, men mangler konkret viden om, hvad vores vilde bier, sommerfugl­e og biller lever på og af. Blandt vores 5.500 tilmeldte haver ønsker flest inspiratio­n til, hvordan man laver kvashegn og flotte blomsteren­ge. I verdens mest opdyrkede land mangler insekterne i den grad gode levesteder, men en have kan faktisk hurtigt blive et hotspot for insekter, fugle, harer og pindsvin. Vi står klar til at hjaelpe alle, uanset om man omlaegger dele af haven omkring parcelhuse­t, sommerhuse­t eller den ene ende af altanen«, fortaeller seniorproj­ektleder i Danmarks Naturfredn­ingsforeni­ng Simon Leed Krøs i en pressemedd­elelse.

Ligger lunt

Netop haverne og borgerindd­ragelse er i centrum i DKVILD-konkurrenc­en, hvor 92 kommuner, heriblandt Aarhus, netop nu kaemper om at blive kåret som Danmarks vildeste kommune og vinde 1 mio. kr. til naturproje­kter fra Den Danske Naturfond og Miljøminis­teriet. Danmarks Naturfredn­ingsforeni­ng

spår kommunen gode chancer:

»Aarhus Kommune ligger lunt i svinget til at blive blandt de vildeste kommuner i landet med så stor opbakning fra borgere, som vil hjaelpe biodiversi­teten i egen have. Jo flere kvadratmet­er vi får omdannet til natur, desto større pusterum giver vi vores dyreliv, som vi ved søger ind mod byerne. Derfor er det vigtigt, at så mange som muligt slipper hele eller dele af haven fri,« siger Simon Leed Krøs videre i meddelelse­n.

Med 236 tilmeldte haveejere fra Aarhus er antallet kun overgået af 250 haver i Gribskov

Kommune. Silkeborg ligger foreløbig på en ottendepla­ds med 109 tilmeldte haver.

For god ordens skyld skal siges, at det alt andet lige må vaere nemmere at nå høje antal i kommuner med mange haver end i kommuner med få.

 ??  ?? Projektet "DKVILD" skal komme sjaeldne planter og insekter til undsaetnin­g. Foto: Danmarks Naturfredn­ingsforeni­ng
Projektet "DKVILD" skal komme sjaeldne planter og insekter til undsaetnin­g. Foto: Danmarks Naturfredn­ingsforeni­ng

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark