Jyllands-Posten

Rådgiver: Drop rutinerne og eksperimen­tér med hjemmearbe­jde

Det vaerste, virksomhed­er kan gøre nu, er at vende tilbage til de gamle arbejdsmod­eller, lyder det fra en rådgiver. En periode med eksperimen­ter er vejen frem.

- NICOLAI RAASTRUP nicolai.raastrup@finans.dk

Karen Tobiasen, stifter og direktør i rådgivning­sfirmaet Breathing Business, talte for nylig med en gruppe medarbejde­re i en internatio­nal virksomhed. Selv om hjemmearbe­jde under coronakris­en havde vaeret en succes, havde ledelsen besluttet, at alle nu skulle fysisk tilbage på arbejde.

»Jeg talte med nogle af medarbejde­rne, og de begyndte at fantasere over, hvorfor virksomhed­ens ledelse gjorde sådan. Om det var, fordi den ikke stolede på dem? Der var flere, der uden at sige det højt, besluttede sig for, at: ”Jeg vil ikke arbejde for en virksomhed, der har den holdning til medarbejde­rne”,« siger Karen Tobiasen, der stiftede Breathing Business sidste år efter fire år som HR-chef i Nordea.

Karen Tobiasen advarer virksomhed­sledere mod at søge tilbage til arbejdsrut­inerne før coronakris­en uden at taenke sig grundigt om. I tilfaeldet med den internatio­nale virksomhed fik beslutning­en om, at alle skulle møde ind fysisk, flere medarbejde­re til at taenke i jobskifte.

»Deres beslutning blev:

”Når jeg finder et andet job, så skifter jeg, for jeg vil have en virksomhed, der taenker fleksibelt om deres medarbejde­rkraft”. Lige pludselig bliver det noget, man forventer af en arbejdsgiv­er. Så man skal taenke sig rigtig, rigtig godt om, hvis man som virksomhed siger: ”Jeg vil have alle tilbage”,« siger Karen Tobiasen.

Hun opfordrer virksomhed­er til at eksperimen­tere med forskellig­e modeller, inden de beslutter sig for, hvordan arbejdet skal tilrettela­egges. Og virksomhed­er skal vaere bevidste om, at medarbejde­rnes forventnin­ger formentlig har aendret sig, og at man skal huske at give gode forklaring­er på de valg, man traeffer.

»Vi har alle flyttet os så meget i bevidsthed. Ingen af os er upåvirket mentalt, ingen er som før covid,« siger Karen Tobiasen.

Nye tilbud til ansatte

Ligesom en stribe virksomhed­er vurderer Karen Tobiasen, at det er bedst at mødes fysisk, hvis man skal udtaenke nye idéer eller udvikle nye produkter. Til gengaeld kan hjemmearbe­jde vaere en stor fordel, når man skal fokusere og have opgaver ryddet af bordet.

»Hvis jeg var virksomhed, ville jeg se hen over ugen. Hvilke dage skal vi have innovative, kreative sessioner, og hvilke dage er mere produktion­sdage? Så man iscenesaet­ter, at når folk kommer ind om onsdagen, så er der tilrettela­gt møder, der har innovativ, kreativ karakter, og så er mandag og tirsdag måske mere dér, hvor folk frit kan vaelge,« siger Karen Tobiasen.

En raekke virksomhed­er, Jyllands-Posten har interviewe­t, lancerer nu nye arbejdsmod­eller med bedre mulighed for hjemmearbe­jde. Nogle virksomhed­er er åbne for hjemmearbe­jde hele ugen, men de fleste lader til at lande på udvidede muligheder for at arbejde hjemme, men stadig med kontoret som det naturlige mødested.

»Det har vaeret imponerend­e at se, hvordan samtlige medarbejde­re har lagt en masse energi i at få den her periode med hjemmearbe­jde til at lykkes, uden at det er gået ud over produktivi­teten,« oplyser Mads Skovlund Pedersen, chef for Nordeas danske privatkund­eforretnin­g.

Det bedste af det hele

Karen Tobiasen tror, at modellen med et miks af hjemmeog kontordage vil blive den fremherske­nde.

»Det tager det bedste af begge dimensione­r. Du får både det sociale, kreative og innovative, og du får roen de par dage, hvor du ikke skal køre ind på arbejde,« siger hun.

For virksomhed­en kan mere hjemmearbe­jde få direkte økonomisk betydning, f.eks. i form af at man ikke har brug for så mange kontor-kvadratmet­er. Men overvejels­en om hjemmearbe­jde handler først og fremmest om menneskesy­n og trivsel, ikke økonomi, mener Karen Tobiasen.

»Det handler om det gode arbejdsliv. Det skal ikke vaere, fordi vi skal spare på kontorer. Det skal vaere: ”Hvordan får vi folk til at blomstre allermest i vores organisati­on?”,« siger Karen Tobiasen.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark