Jyllands-Posten

Corona er et af de valgtemaer, tyske politikere helst vil undgå

Splittelse i befolkning­en, kaos, griske politikere og et tysk system, der blev sat skakmat. Det har ikke skortet på fiaskoer i Tyskland under coronatide­n. Og formentlig vil landets politikere gå langt for at få vaelgerne til at glemme alt herom i den komm

- SOLVEIG GRAM JENSEN solveig.g.jensen@jp.dk MARIE RAVN (fotograf) marie.ravn@jp.dk

som »marionette­r for magter, der opererer i baggrunden«.

Og for dele af befolkning­en var det mildest talt gefundenes Fressen, at det undervejs kom frem, at flere af landets borgerlige medlemmer af Forbundsda­gen angiveligt har forsøgt at tjene penge på coronakris­en, bl.a. i forbindels­e med myndighede­rnes indkøb af masker i udlandet.

Dertil kom, at flere videnskabe­lige studier undervejs rejste tvivl ved, om reglerne overhovede­t spillede en rolle for udviklinge­n i antallet af nye tilfaelde. Senest kom der i maj et studie fra München, der haeldte nyt vand på kritikerne­s mølle. Her stod, at ingen af de restriktio­ner, der blev truffet fra efteråret og frem, spillede nogen rolle for udviklinge­n i Bayern.

De staerke protester udmøntede sig undervejs til et politisk parti ved navn Die Basisdemok­ratische Partei Deutschlan­d. Partiet kaemper – bl.a. – imod de restriktio­ner, der blev indført under coronakris­en. I slutningen af juni havde partiet ca. 25.000 medlemmer og var derfor langt fra den tyske spaerregra­ense på 5 pct. af stemmerne.

Elsker reglerne for højt

Tilbage i Køln arbejder 30 personer – ansatte i brandvaesn­et, laeger, sygeplejer­sker – for så hurtigt som muligt at få has på køen denne junidag. I gennemsnit får de stukket sprøjten i 780 personer om dagen, fortaeller Stefan Jucken, der koordinere­r vaccinerne for brandvaesn­et i Køln:

»Det tager 10 minutter per person,« forklarer han.

Stort set alle, Jyllands-Posten taler med, er staerkt tilfredse med at vaere der. Undtagelse­rne er typisk mere fokuserede på, hvad der foregår – eller rettere ikke foregår – i resten af Tyskland:

»Jeg er egentlig i prioritets­gruppe 3, så jeg har ret til at komme til i enten vaccinecen­tret eller hos min praktisere­nde laege, men det har vaeret helt umuligt at komme til, så nu sidder jeg her,« forklarer Jan Trostrof, 38 år, der er it-systemadmi­nistrator i et speditions­firma.

Han har lige fået sit andet stik og bruger nu sine 15 minutters anbefalede afslapning i et telt på at forklare den rette sammenhaen­g til Jyllands-Posten:

»Problemet er bureaukrat­iet. Som briterne siger til os, holder vi alt for meget af regler, til at vi kan bryde dem, selv når det giver mening,« mener han og naevner som eksempel, at der i nogle pakker med vacciner var flere portioner end de seks, der blev angivet udenpå pakken.

»Så smed man det overskyden­de vaccinesto­f ud,« himler han.

Listen over, hvordan tyskernes grundighed fejlede for dem under coronakris­en, er lang ifølge Tom Mannewitz. Det viste sig f.eks. i forbindels­e med vaccineudr­ulningen, her fik man de praktisere­nde laeger involveret alt for sent, mener han.

»Viljen i tysk politik til at gøre alt så fejlfrit som muligt gjorde problemet vaerre.«

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Adriana Hilf, 33 år, fik i juni sit andet stik med Moderna i en af Kølns vaccinebus­ser.
Hun er staerkt tilfreds med sin nyvundne frihed. Til gengaeld mødte kun halvt så mange op for at blive stukket, som myndighede­rne havde håbet på. Foto: Marie Ravn
Adriana Hilf, 33 år, fik i juni sit andet stik med Moderna i en af Kølns vaccinebus­ser. Hun er staerkt tilfreds med sin nyvundne frihed. Til gengaeld mødte kun halvt så mange op for at blive stukket, som myndighede­rne havde håbet på. Foto: Marie Ravn

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark