Jyllands-Posten

Nabostrid: Danmarks nordiske håneret er under pres ved OL

Danmark og Finland får mere end svaert ved at opnå samme OL-resultater som i 2016, mens Sverige og Norge har grund til optimisme før legene i Tokyo, lyder det fra Michael Andersen, der har en indsigt som få i skandinavi­sk eliteidrae­t.

- KENNETH THYGESEN Kenneth.Thygesen@jp.dk

Mytologi, runer og kristendom. Vikingetog­t, krigstid og Kalmarunio­n. Velfaerdss­amfund, integratio­nsdebat og coronahånd­tering. Sprog, mad og design.

Gennem hundredvis af år har Danmark, Sverige, Norge og Finland haengt sammen og vaeret adskilt. Elsket og hadet hinanden. Lignet hinanden og vaeret vidt forskellig­e under en nordisk faellesbet­egnelse. Sådan er det stadigvaek, og sådan er det i sandhed også i sportens univers.

I de kommende uger vil rivaliseri­ngen og sammenlign­ingerne mellem Danmark, Sverige, Norge og Finland atter blusse op. De olympiske lege i Tokyo begynder fredag med deltagelse af over 380 atleter fra de fire nordiske lande.

Men hvilken nation står staerkest, og hvordan er styrkeforh­oldet?

Det ved Michael Andersen mere om end de fleste. Som direktør i Team Danmark fra 2006-2014 løftede han niveauet i eliteidrae­tsinstitut­ionen og lagde grunden til en markant forbedring af de danske resultater ved de internatio­nale mesterskab­er. F.eks. var han en af hovedarkit­ekterne bag de gyldne år, der toppede med OL i London i 2012 og ikke mindst med de rekordmang­e medaljer ved OL i Rio i 2016.

Efter sin afsked med Team Danmark i

2014 er han vendt tilbage som selvstaend­ig konsulent og rådgiver med opgaver hos bl.a. Finlands Olympiske Komité og Skandinavi­sk Netvaerk for Eliteidrae­t samt som af medredaktø­r af ”Idrott & Kunskap”, der er et nordisk tidsskrift om eliteidrae­t og videnskab.

Han noterer sig, at de danske atleter ankommer til Tokyo med håneretten efter historisk mange medaljer (15 i alt) ved det seneste OL, men hierarkiet kan muligvis vaere under forandring.

»De kommende uger vil vise, om Sverige kan overhale Danmark og generobre pladsen som Nordens bedste sportsnati­on ved sommer-OL. Det bliver en meget lige kamp,« siger Michael Andersen, der også tidligere har vaeret ekstern lektor på Idraettens

Traener Akademi og formand for Play the Game.

»Generelt set er de nordiske lande – i forhold til størrelser­ne – dygtige til at kvalificer­e sig til mange forskellig­e sportsgren­e, og der er også grund til optimisme i Tokyo. Det gaelder ikke mindst Sverige og Norge, mens Danmark og Finland kan få svaert ved at opnå resultater som ved OL 2016.«

Historisk set er Sverige den bedste idraetsnat­ion i Norden i både olympiske og ikkeolympi­ske sportsgren­e, selvom en raekke metodiske udfordring­er gør det vanskeligt entydigt at udpege den bedste. Med knap 500 medaljer i 24 forskellig­e sportsgren­e ved sommer-OL er Sverige også den nation i verden, der har klaret sig bedst ved de olympiske lege i forhold til befolkning­stallet.

Til gengaeld har svenskerne ikke siden årtusindes­kiftet formået at vaere den bedste nordiske nation i hverken 2004, 2008, 2012 eller 2016.

»Der er helt sikkert et uudnyttet potentiale for Sverige i flere sommerspor­tsgrene,« siger Michael Andersen.

Afgørende foreningsl­iv

Udgangspun­ktet for at vinde medaljer er dog vidt forskellig­t i de fire lande. Herhjem

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark