Jyllands-Posten

Hjulmand: »Det er lidt det samme som med klimaprobl­ematikken – jeg tror, at vi vil se mere aktivisme«

Kasper Hjulmand er bekymret for spillernes ve og vel efter et omdiskuter­et VM-forslag. Landstraen­eren spår, at spillerne vil tage et opgør for at saette et praeg på fodboldens fremtid.

- JESPER HAUE HANSEN jesper.h.hansen@jp.dk

Det er fodboldspi­llerne, der leverer minderne.

Som da Andreas Christense­n hamrede bolden ind mod Rusland og sendte Danmark videre mod EM-knockoutka­mpene. Eller Simon Kjaers lange tå, der konstant sneg sig frem og prikkede bolden vaek fra modstander­ne på vejen mod slutrunden­s semifinale i sommer.

Alligevel er det, som om netop spillerne bliver glemt, når de magtfulde ledere traeffer afgørende valg om sportens fremtid. Det mener traeneren for det danske herrelands­hold, Kasper Hjulmand:

»Jeg synes, at mange beslutning­er i det lag – blandt andet om vaertskabe­t for slutrunder­ne – bliver taget vaek fra os på gulvet. Det er sjaeldent, at vi bliver hørt. Det er sjaeldent, at spillerne bliver hørt.«

Derfor spår han også, at der kan komme et oprør.

»Vi kommer til at se flere spillere tage stilling og lade deres stemme blive hørt. Det er lidt det samme som klimaprobl­ematikken – hvis tingene skal forbedres, er det vigtigt, at vi i befolkning­en saetter krav til vores politikere.

Jeg tror, at vi vil se mere aktivisme og spillere, der tager stilling,« siger han.

Charmen forsvinder

I denne uge er spillerne ellers blevet spurgt en masse gange om deres holdning til et kontrovers­ielt forslag. Det har bare vaeret journalist­er og ikke lederne af det internatio­nale fodboldfor­bund, Fifa, der har vaeret nysgerrige efter at høre deres holdning til forslaget om at afvikle VM hvert andet år i stedet for hvert fjerde år.

»Umiddelbar­t kan jeg ikke se, hvordan det skal lade sig gøre. Jeg synes, der er rigeligt med kampe allerede. Og så er der charmen ved en slutrunde. Jeg kan huske, hvor ondt det gjorde ikke at komme til VM i Brasilien. En slutrunde skal vaere noget helt exceptione­lt,« siger Simon Kjaer, inden han indskyder:

»Men jeg mangler noget informatio­n i forhold til, hvad planerne er. Alt er spekulatio­ner lige nu.«

Hans landsholds­kammerater og Kasper Hjulmand er enige i, at det pressede program kan tage overhånd, hvis man fordobler antallet af VMslutrund­er.

»Det er bekymrende, hvis vi bliver ved med at trykke flere kampe ind over spillerne. Det er afgørende at taenke på deres ve og vel. Det er en stor bekymring, jeg har,« siger landstraen­eren.

Samtidig vil han vaerne om

EM-slutrunden, der enten kan blive aflyst helt eller bliver underprior­iteret i årene mellem VM.

»I mange steder af verden vil man se det som en kaempe gulerod, at der er mulighed for at komme med til VM hvert andet år. Det gaelder både i forhold til økonomien og prestige. Men i Europa har vi noget, der er virkelig velfungere­nde, og som kan vaekke den europaeisk­e befolkning,« siger Kasper Hjulmand.

Inspireret af Ronaldo

Simon Kjaer smiler resigneret, da landsholds­anføreren bliver spurgt, hvordan man kan bekaempe den slags tiltag, som spillerne og traenere er modstander­e af:

»Det er kun et sted, man kan aendre det – det er hos dem, der sidder og traeffer de beslutning­er. Selvfølgel­ig har fodboldspi­llere en stemme i debatten, men i sidste ende bliver beslutning­erne truffet oppe i nogle meget højere lag. Selvfølgel­ig skal man lytte til os, der maerker det på egen krop.«

Dermed er vi tilbage til det spirende oprør. Kasper Hjulmand noterede sig blandt andet, at en af spillets største stjerner tog et bemaerkels­esvaerdigt standpunkt, da Cristiano Ronaldo fjernede et par Coca-Cola-flasker foran sig under et pressemøde, selv om laeskedrik­producente­n var en af EM’s store sponsorer.

»Vi vil nok se flere eksempler som Ronaldo, der flyttede noget sukker og sagde, at han drikker vand. Det er et godt billede på, at vi vil se flere spillere tage stilling til deres rolle,« siger Kasper Hjulmand og fortsaette­r:

»Da vi kom op til lejren i Helsingør under EM, kunne vi ikke lade vaere med at notere os, at de fleste af turneringe­ns partnere var fra Kina. Taenk, en platform vi har til at kunne gøre tingene bedre for den naeste generation. Vi skal taenke på, at tingene skal haenge sammen, og at vi gerne vil repraesent­ere noget godt. Dér bliver spillerne jo ikke hørt, når det handler om partnerska­ber eller den kommerciel­le del af sporten.«

Alligevel vil han ikke selv presse spillere til at foretage den slags oprør, der kan blive husket lige så tydeligt som et afgørende mål under EMslutrund­en eller en lang tå, der prikker bolden vaek fra modstander­ne i en afgørende situation.

»Jeg synes ikke, at jeg eller andre skal sige, at spillerne skal gøre noget bestemt. Men man kan se en spiller som Marcus Rashford skaffe skolemad til en masse engelske børn, fordi han bruger sin platform til at gøre noget godt. Jeg tror, at vi vil se flere spillere gøre det. Vi vil se flere bruge fodbolden til at skabe et tryk for at sikre, der bliver truffet beslutning­er, der er til fodboldens bedste,« siger Kasper Hjulmand.

Da vi kom op til lejren i Helsingør under EM, kunne vi ikke lade vaere med at notere os, at de fleste af turneringe­ns partnere var fra Kina (…) Vi skal taenke på, at tingene skal haenge sammen. KASPER HJULMAND, TRAENER FOR DET DANSKE HERRELANDS­HOLD I FODBOLD

 ?? ?? Anfører Simon Kjaer er vant til at gå forrest for landsholde­t under kampene. Uden for banen er han heller ikke bange for at sige sin mening, bl.a. om det nye forslag om at spille VM hvert andet år. Foto: Lars Poulsen
Anfører Simon Kjaer er vant til at gå forrest for landsholde­t under kampene. Uden for banen er han heller ikke bange for at sige sin mening, bl.a. om det nye forslag om at spille VM hvert andet år. Foto: Lars Poulsen

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark