Jyllands-Posten

Politikere rystede over sagen

SF: Skal vi overhovede­t bruge private firmaer i hjemmeplej­en?

- ESBEN LARSEN MIKKELSEN Esben.L.Mikkelsen@jp.dk

»Det er jo ganske forfaerdel­igt. Jeg har aldrig hørt om noget, der ligner.«

Sådan lyder reaktionen på sagen om Berits Hjemmeplej­e fra formanden for Aarhus Kommunes aeldreudva­lg, Lone Hindø (S).

Virksomhed­en tilbød indtil i går privat hjemmeplej­e til ca. 1.040 aeldre borgere i Aarhus. Den står også for hjemmeplej­en for 579 borgere i Horsens og et ukendt antal i Hedensted.

Under tilsynsbes­øg i Aarhus den 6. september blev det bl.a. konstatere­t, hvordan en aeldre borger med sårvaeske løbende ned i panden fik at vide, at vedkommend­es forbinding først skulle skiftes dagen efter. I et andet tilfaelde havde ingen kontaktet en laege, på trods af at en borger udtrykte, at han ventede på en, fordi vedkommend­e var dårlig efter en operation.

Derudover udgjorde håndtering af medicin en »større risiko for patientsik­kerheden«, fremgår det af rapporten fra tilsynet.

Kort orienterin­g

»Udvalget fik en meget kort orienterin­g i onsdags, at der måske var noget på vej. Man vidste ikke, om det ville omfatte 300 eller 800 borgere. Men nu handler det jo om alle borgerne. Det er meget alvorligt,« siger Lone Hindø.

Baggrunden for tilsynet var, at en pårørende og en person fra akutmodtag­elsen på Aarhus Universite­tshospital havde henvendt sig til styrelsen med bekymring for kvaliteten af Berits Hjemmeplej­e.

Lone Hindø vil nu spørge direktøren for Sundhed og Omsorg om, hvorfor det kommunale tilsyn med hjemmeplej­en ikke har opfanget problemern­e.

SF er kritisk

SF’s medlem af aeldreudva­lget, Jan Ravn Christense­n, mener, at forbuddet bør føre til en diskussion af, om der overhovede­t skal vaere private firmaer i hjemmeplej­en. Lone Hindø mener, det er et vigtigt emne at diskutere.

»Men det er virkelig godt for folk at vide, at man kan skifte hjemmeplej­e,« siger hun.

Det har ikke vaeret muligt at få en kommentar fra aeldrerådm­and i Aarhus Jette Skive (DF). Stifter af Berit Hjemmeplej­e Berit B. Thomsen har ikke nogen kommentare­r til forbuddet.

 ?? ?? Styrelsen for Patientsik­kerhed har givet den private leverandør Berits Hjemmeplej­e et påbud om midlertidi­gt helt at indstille driften af den social- og plejefagli­ge indsats og indstille al sundhedsfa­glig virksomhed for borgere i Aarhus Kommune. Arkivfoto: Helle Arensbak
Styrelsen for Patientsik­kerhed har givet den private leverandør Berits Hjemmeplej­e et påbud om midlertidi­gt helt at indstille driften af den social- og plejefagli­ge indsats og indstille al sundhedsfa­glig virksomhed for borgere i Aarhus Kommune. Arkivfoto: Helle Arensbak

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark