Jyllands-Posten

Østrigsk kansler-exit har kostet Mette Frederikse­n en vigtig allieret

Sebastian Kurz valgte lørdag aften at traekke sig fra posten som Østrigs kansler som følge af en korruption­ssag. Den hidtidige udenrigsmi­nister overtager posten som regeringsc­hef.

- MARIE LOUISE ALBERS Internatio­nal korrespond­ent marie.l.albers@jp.dk

Statsminis­ter Mette Frederikse­n har mistet en vigtig europaeisk allieret.

Det står klart, efter at Østrigs kansler, Sebastian Kurz, lørdag aften valgte at traekke sig fra posten som landets øverste politiske leder.

Kurz’ exit skyldes en stor korruption­ssag, der i de seneste dage har rystet Østrig. Netop Sebastian Kurz’ konservati­ve parti, ÖVP, er havnet i centrum for hele skandalen.

Den 35-årige kansler og hans regeringsp­arti er mistaenkt for at have købt sig til positiv omtale i medierne for skatteyder­nes penge.

Tidligere på ugen meddelte statsankla­geren, at ÖVP’s partikonto­rer var blevet ransaget, og at Kurz og ni andre personer fra hans taette omgangskre­ds bliver efterforsk­et for bestikkels­e.

Helt praecist lyder anklagen, at de er mistaenkt for at bruge offentlige midler fra det østrigske finansmini­sterium i perioden 2016-2018 til »at finansiere delvist manipulere­de meningsmål­inger, der udelukkend­e tjente partipolit­iske interesser«. Foruden enkeltpers­onerne er også tre organisati­oner indblandet i sagen.

»Mit land er vigtigere for mig end mig selv,« lød det fra Kurz ifølge Deutsche Welle, da han annoncered­e sin afgang i en direkte tv-tale lørdag aften.

Sparebande og vacciner

Kurz blev valgt som leder af det konservati­ve ÖVP i 2017 og sikrede sig samme år – som blot 31-årig – titlen som landets yngste regeringsl­eder nogensinde.

Mette Frederikse­n har i EU-regi kaempet for flere store sager side om side med den østrigske kansler.

Blandt andet har de begge vaeret en del af den såkaldte sparebande i EU, også kendt som ”de sparsommel­ige fire”. Sammen med lederne af Sverige og Holland kaempede de sidste år for at holde størrelsen på EU-budgettet nede – og dermed også medlemslan­denes betaling dertil. Desuden ønskede de, at den store corona-genopretni­ngsfond i EU skulle fungere som lån og ikke som faelles gaeld, men den kamp tabte de.

Det var også sammen med Sebastian Kurz, at Mette Frederikse­n i begyndelse­n af året rejste til Israel for at starte et meget omtalt samarbejde om produktion af covid-19-vacciner. Også når det kommer til en hård udlaending­eog migrations­politik, har Østrigs og Danmarks regering oftest vaeret på samme linje.

Trods korruption­sanklagern­e valgte ÖVP’s ledelse at bakke op om Kurz som kansler og partileder. Partiet De Grønne, som sidder i regering med ÖVP, erklaerede derimod hurtigt sin mistillid til kansleren. Fredag forlangte partiet, at kansleren skulle traekke sig og bad partiet om at finde en »uplettet person« til at erstatte ham.

Med pistolen for panden valgte Kurz altså selv at smide håndklaede­t i ringen.

»Vi har brug for stabile forhold. For at komme ud af dødvandet vil jeg (med min fratraedel­se, red.) bane vejen for at undgå kaos og sikre stabilitet,« sagde Kurz lørdag til journalist­er i Wien.

Kanslerpos­ten er nu blevet overladt til landets udenrigsmi­nister, Alexander Schallenbe­rg.

Ikke den første skandale

Selv siger Kurz, at han vil fortsaette i parlamente­t som leder af ÖVP-partiet. Han har indrømmet at have begået fejl, men bedyrer samtidig sin uskyld og kalder anklagerne imod ham for »falske«:

»Jeg er i stand til at rydde op i det her … Det er jeg helt overbevist om,« lød det lørdag fra Kurz.

Det er ikke første gang, at Kurz må traede tilbage som kansler som følge af en skandalesa­g. Hans første regering med Frihedspar­tiet blev vaeltet ved en mistillids­afstemning i 2019 efter en anden meget omtalt sag, kendt som Ibiza-gate.

Her blev davaerende vicekansle­r fra Frihedspar­tiet, Heinz-Christian Strache, afsløret i at tilbyde statslige kontrakter til overpriser til gengaeld for ulovlig partistøtt­e under et møde i en luksusvill­a på Ibiza. Ved det efterfølge­nde valg lykkedes det dog Kurz at genvinde magten.

Mit land er vigtigere for mig end mig selv. SEBASTIAN KURZ, ØSTRIGS NU FORHENVAER­ENDE KANSLER

 ?? ?? Sebatian Kurz valgte lørdag aften at traede tilbage som Østrigs kansler. Det sker som følge af en stor korruption­ssag, der har rystet landet. Foto: Lisi Niesner/Reuters
Sebatian Kurz valgte lørdag aften at traede tilbage som Østrigs kansler. Det sker som følge af en stor korruption­ssag, der har rystet landet. Foto: Lisi Niesner/Reuters

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark