Jyllands-Posten

Interpol har lukket Syrien ind i varmen igen trods advarsler

Det internatio­nale politisama­rbejdes beslutning kommer trods advarsler fra kritikere om, at regimet vil bruge det til at forfølge politiske modstander­e.

- HEIDI PLOUGSGAAR­D Jyllands-Postens korrespond­ent heidi.plougsgaar­d@jp.dk

Det internatio­nale politisama­rbejde, Interpol, har reintegrer­et Syrien i sit globale kommunikat­ionsnetvae­rk, selv om kritikere advarer om, at det kan blive misbrugt af regimet i Damaskus til at genere eller ramme dets modstander­e i andre lande.

Syrien har vaeret medlem af Interpol siden 1953, men Bashar al-Assads styre blev i 2012 – et år efter borgerkrig­ens udbrud – suspendere­t fra samarbejde­t, så det ikke laengere havde adgang til databaser eller mulighed for at kommuniker­e direkte med de øvrige 193 medlemslan­de.

Nu vil det igen kunne bede om at få sat et såkaldt ”rødt flag” på en person i systemet. Det er en anmodning til andre lande om at finde og tilbagehol­de en person – f.eks. med henblik på at få vedkommend­e udleveret til retsforføl­gelse. Det sker, selv om tusinder er forsvundet i styrets faengsler, som er kendt for at bruge tortur. Flere end 6 mio. syrere er ifølge FN-tal flygtet ud af landet siden krigens udbrud.

Som det er tilfaeldet med røde flag-anmodninge­r fra alle medlemslan­de, vil en efterlysni­ng fra Syrien dog først blive lagt i systemet, når den er blevet godkendt af en taskforce i generalsek­retariatet i Interpols hovedkvart­er. Det siger en talsmand for politisama­rbejdet til JyllandsPo­sten i en mail. Ifølge Interpols regler må systemet ikke bruges til at rejse anklager af politisk, militaer, religiøs eller racistisk karakter.

Det beroliger dog ikke kritikerne. De påpeger, at autoritaer­e regimer har laert at omgå dette ved at anklage deres kritikere for almindelig­e forbrydels­er såsom bedrageri, tyveri, mord eller terrorrela­terede handlinger.

»Interpol blokerer et rødt flag, hvis det er åbenlyst politisk. F.eks. en anklage om forraederi eller statsforna­ermelser. Men de oplysninge­r, som Interpol får, er typisk så begraensed­e, at det ikke giver et reelt indblik i anklagen, og det bruger autoritaer­e regimer til deres fordel,« siger Yuriy Nemets, en advokat i Washington, som har specialise­ret sig i at repraesent­ere ofre for misbrug af Interpolsy­stemet.

Han advarer om, at det kan få konsekvens­er for systemets kritikere. Et rødt flag resulterer ofte i tilbagehol­delse i kortere eller laengere tid. Personer i fokus får typisk deres bankkonti lukket. De kan også blive generet ved, at deres pas f.eks. bliver meldt stjålet i systemet.

»Farlig udvikling«

»Jeg har ikke håndteret syriske sager, men jeg ved, hvordan systemet virker. Hvis et land ønsker at misbruge Interpol mod dets politiske modstander­e, så kan de gøre det. Risikoen for at blive tilbagehol­dt, hvis dit navn dukker op i Interpols database, er utrolig høj,« siger Yuriy Nemets.

Human Rights Watch Syria er også bekymret. Sara Kayyali, en researcher i menneskere­ttighedsor­ganisation­en, kalder det på Twitter »en farlig udvikling«, fordi erfaringer­ne viser, at repressive regeringer misbruger systemet. I en af de mere opsigtsvae­kkende tilfaelde, som blev rapportere­t i tyrkiske medier, forsøgte Tyrkiet efter det fejlslagne kupforsøg i 2016 på en gang at laegge 60.000 navne i systemet. Det skal ses i forhold til, at der lige nu er 7.708 røde flag i Interpols database.

Det er dog op til de enkelte medlemslan­de at beslutte, om de vil reagere på en anmodning. Og som en af de første har Frankrig meddelt, at landet ikke vil samarbejde med Syrien.

»Så laenge det syriske regime fortsaette­r med at puste til ustabilite­t, den humanitaer­e krise og risikoen for terror, vil Frankrig modsaette sig en normaliser­ing af relationen til Damaskus,« siger det franske udenrigsmi­nisterium i en meddelelse.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark