Jyllands-Posten

En vis mangel på arbejdskra­ft er godt for samfundet

- LARS OLSEN journalist og forfatter

»Virksomhed­erne skriger på arbejdskra­ft.« Vi hører det igen og igen. Fra arbejdsgiv­ere. Borgerlige partier. De store medier … Onsdag indgik regeringen en trepartsaf­tale med arbejdsmar­kedets parter om flere haender, men ifølge arbejdsgiv­erne er det slet ikke nok, så kampagnen fortsaette­r.

For arbejdsgiv­erne er der kun én løsning: mere udenlandsk arbejdskra­ft. I dag kan virksomhed­erne hente arbejdskra­ft fra hele verden, hvis de ansaettes til over 37.083 kroner om måneden. Det er inklusive feriepenge og pension, så arbejdsgiv­erne kan allerede i dag hyre både specialist­er og velbetalte faglaerte worldwide.

Hertil kommer fri bevaegelig­hed i EU. Det har allerede bragt tusindvis af østeuropae­ere til Danmark, men også skabt en vildtvokse­nde underskov af platugler. Så sent som i denne uge kunne Fagbladet 3F afdaekke, hvordan mange

Kina- og sushiresta­uranter hyrer rumaenere til 20-30 kroner i timen.

For arbejdsgiv­erne og deres hylekor er det imidlertid ikke nok. Fra politisk korrekte radikale til profithung­rende restauratø­rer kraeves det, at »vi skal saenke beløbsgrae­nsen« – danskere med lønninger på 30.000 kroner skal også under pres. Reelt er det et krav om fri indvandrin­g, så måske er det tid til at få øje på det bredere billede:

I sommer offentligg­jorde Danske A-kasser en analyse af det seneste tiår. Bag den megen glamour om stigende beskaeftig­else er nogle rå realiteter: Ja, beskaeftig­elsen steg markant fra 2013 til 2019, men det skyldes to grupper – udlaending­e og danske seniorer. Antallet af danske statsborge­re under 60 på sociale ydelser har stort set ikke aendret sig.

Når økonomien går op, kommer folk på dagpenge i arbejde, men gruppen på førtidspen­sion, sygedagpen­ge, kontanthja­elp m.v. er påfaldende konstant. Eneste lyspunkt er, at flere er i fleksjob, ofte ”minifleksj­ob” under 15 timer om ugen – lidt flere fra de svage grupper visiteres således til en plads på arbejdsmar­kedet.

Det brede billede er imidlertid, at op mod 600.000 danskere cykler rundt i diverse ordninger. »Hele det højtbesung­ne arbejdsudb­udsregime har vaeret en fiasko … Antallet på forskellig­e ordninger er naesten konstant,« sagde direktøren for a-kasserne, Verner Sand Kirk, til Weekendavi­sen.

I de seneste uger har vi med rette diskuteret kraesne nyuddanned­e akademiker­e, der kun vil tage ”drømmejobb­et”. Måske skal vi også diskutere kraesne arbejdsgiv­ere, der kun vil have drømmekand­idaten.

Stigende pensionsal­der har ikke kun bragt flere seniorer i arbejde, men også øget ledigheden. Jeg havde det selv taet på, da min hustru blev fyret som 59-årig. Hun havde et flot cv, søgte snesevis af job, men kom på to år kun til samtale to gange – forgaeves. Masser af seniorer beretter noget lignende.

Vi har i de seneste årtier fået et mindre rummeligt arbejdsmar­ked. Store grupper, der ikke er 110 pct. effektive, parkeres i stedet på overførsel­sindkomst. Udenlandsk arbejdskra­ft har kun gjort arbejdsgiv­erne mere kraesne. For restauratø­ren er det nemmere med en 27-årig EU-borger end en 45-årig dansker, som både har barns sygedag og familiaere hensyn til vagtplanen.

Kravet om mere udenlandsk arbejdskra­ft peger frem mod et todelt samfund. Hvor stadig flere job besaettes med folk udefra, mens danskere havner i udenforska­b. Lad os i stedet se disse års buldrende højkonjunk­tur som en chance. ”Virksomhed­ernes sociale ansvar” må forfremmes fra skåltaler til virkelighe­d.

Gruppen på førtidspen­sion, sygedagpen­ge, kontanthja­elp m.v. er påfaldende konstant.

 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark