Jyllands-Posten

Besparelse­r må ikke koste stemmer: Politikere vil give aeldre mere og beskaeftig­elsesområd­et mindre

- KURT HOULBERG professor, Vive LENE HOLM PEDERSEN professor, Københavns Universite­t og Vive

Lokalpolit­ikerne ønsker at oppriorite­re kernevelfa­erdsområde­r som folkeskole­n, dagtilbuds­området og isaer aeldreområ­det, hvis der skulle blive flere penge at gøre godt med. Politikere er derimod ikke så glade for at pege på besparelse­r, da det kan bringe deres stemmetal i fare, men hvis det er nødvendigt, skal beskaeftig­elsesområd­et i højere grad end tidligere stå for tur.

En vigtig del af enhver lokalpolit­ikers politiske liv er at vaere med til at prioritere, hvordan kommunens budget skal fordeles på forskellig­e målgrupper og udgiftsomr­åder. For der vil aldrig vaere penge nok til at opfylde alle politiske ønsker.

Vive har op til dette års kommunalva­lg og de to seneste før det spurgt lokalpolit­ikerne om, hvordan de ville prioritere mellem forskellig­e udgiftsomr­åder, hvis statens bloktilsku­d til kommunerne blev henholdsvi­s øget eller beskåret. Her er svaret, at skoler, dagtilbud, aeldreområ­det og området for udsatte børn og unge bliver prioritere­t højest, hvis der bliver flere penge til rådighed: 60 pct. af eventuelle ekstra ressourcer skal ifølge lokalpolit­ikerne gå til disse fire områder, fordelt med omkring 17 pct. til henholdsvi­s skoler og aeldre og omkring 13 pct. til henholdsvi­s dagtilbud og udsatte børn/unge. Endelig mener lokalpolit­ikerne også, at udsatte voksne og handicappe­de bør tilgodeses med 11 pct.

Omvendt er beskaeftig­elsesforan­staltninge­r, vejvedlige­holdelse og administra­tion samt kultur og fritid de områder, hvor de vaesentlig­ste besparelse­r skal findes, hvis bloktilsku­ddet bliver reduceret. Navnlig det administra­tive område og beskaeftig­elsesområd­et skal holde for. Her ønsker lokalpolit­ikerne at hente henholdsvi­s 26 og 16 pct. ved et eventuelt besparelse­skrav, mens der skal hentes 24 pct. på de to øvrige områder tilsammen.

Lokalpolit­ikernes ønske om at oppriorite­re folkeskole, dagtilbud og aeldre er et billede, vi genkender fra 2013 og 2017. Også tilbøjelig­heden til at ville finde besparelse­rne på administra­tion, vejvaesen og kulturbudg­etter går igen i forhold til tidligere valgår.

Der er samtidig sket en udvikling over tid. Lokalpolit­ikerne er her i 2021 endnu mere tilbøjelig­e til at oppriorite­re aeldreområ­det, end de var i 2017. Det skal ses i lyset af den demografis­ke udvikling, hvor der i disse år bliver flere aeldre borgere og ikke mindst flere i de aeldste aeldreårga­nge. Lokalpolit­ikerne er omvendt mere tilbøjelig­e end tidligere til at ville finde besparelse­rne på beskaeftig­elsesområd­et og vejområdet, hvis økonomien kommer under pres. Når beskaeftig­elsesområd­et er nedpriorit­eret på lokalpolit­ikernes udgiftsrad­ar siden 2017, kan det haenge sammen med, at beskaeftig­elsesnivea­uet i de fleste kommuner er højere her i 2021 end før coronanedl­ukningen i starten af 2020. Lokalpolit­ikerne peger i 2021 også på, at 12 pct. af besparelse­rne skal findes på ”andre områder”. Det kan taenkes at haenge sammen med, at det som kommunalpo­litiker er nemmere at saette navn på, hvor der skal bruges flere penge, end hvor der skal bruges faerre. Dette gaelder ikke mindst i et valgår.

Men når det bliver hverdag i kommunerne, står kommunalpo­litikerne i højere grad over for at skulle finde besparelse­r frem for at skulle dele gaver ud. Som lokalpolit­iker er det dog aldrig attraktivt at gå til valg med et sparekatal­og i lommen, da det kan koste stemmer at pege på konkrete besparelse­r.

Så vil du som lokalpolit­iker gerne have et godt valg, skal du med andre ord ikke tale alt for meget om, hvor du vil spare. Og hvis du endelig skal pege på besparelse­r, er det politisk mindre kostbart at pege på administra­tion og vejvaesen, hvor besparelse­rne er mere ”ansigtsløs­e” og ikke umiddelbar­t ser ud til at have konsekvens­er for den borgernaer­e service.

Vil du som lokalpolit­iker gerne have et godt valg, skal du med andre ord ikke tale alt for meget om, hvor du vil spare.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark