Jyllands-Posten

Danmark sakker håbløst bagud

-

Mens politikern­e forbereder sig til både forhandlin­ger om finanslove­n og forsknings­reserven, er der ét emne, der bliver nødt til at fylde mere, end det tidligere har gjort: forskning i erhvervsud­dannelsern­e. Danmark mangler faglaerte; beregninge­r viser, at der vil mangle op mod 100.000 i naer fremtid, og det får konsekvens­er for både velfaerden og den private sektor.

Det er et dilemma mellem et samfunds efterspørg­sel efter faglaerte og en potentiale­gruppe, der ikke aendrer sin adfaerd. På trods af dilemmaet er der naermest forsknings­tørke på erhvervsud­dannelseso­mrådet. Der forskes hverken i erhvervsud­dannelsern­es succeser eller deres udfordring­er.

De danske erhvervsud­dannelser er erhvervsre­ttede uddannelse­r, der uddanner eleverne i en taet vekslen mellem skolebaser­et undervisni­ng og oplaering i en virksomhed. Det er deres styrke og saerlige uddannelse­smodel. Men samtidig står Danmark over for en massiv udfordring i forhold til at sikre en staerkere kvalitet og attraktion i erhvervsud­dannelsern­e og et bedre samspil mellem uddannelse­rnes forskellig­e dele.

Der er stort politisk fokus på, at erhvervsud­dannelsern­e er nøglen til at løse mange af fremtidens udfordring­er, og erhvervsud­dannelsern­e var et gennemgåen­de tema på regeringsk­onferencen den 24. august. Skolerne skal tilbyde uddannelse­r, hvor de kan gøre en forskel og løse fremtidens problemer. Men på trods af massive indsatser, der skal få flere til at vaelge den erhvervsre­ttede vej, har søgningen til erhvervsud­dannelsern­e ikke rykket sig de seneste 10 år.

Hvis udfordring­erne i erhvervsud­dannelsern­e skal håndteres, kraever det en systematis­k og vidensbase­ret indsats for at styrke og udvikle kvaliteten og attraktion­en af erhvervsud­dannelsern­e på den lange bane. Der er behov for at sikre et staerkt og evidensbas­eret fundament for politiske beslutning­er, som kan understøtt­e det løbende arbejde på skoler, i virksomhed­er og faglige udvalg med at styrke erhvervsud­dannelsern­e: en national forsknings­indsats.

Vidensbeho­vet kan ikke løftes i det lille og fragmenter­ede vidensmilj­ø, der i dag findes omkring erhvervsud­dannelsern­e. Derfor er det nødvendigt, at der etableres en national satsning for forskning og praksisudv­ikling af erhvervsud­dannelsern­e. Der skal sikres en fødekaede af forskere og underviser­e, der kan bidrage til kvalitetsl­øftet. Der er behov for en basisbevil­ling, så der kan gennemføre­s systematis­k vidensopsa­mling og forsknings­projekter på tvaers af praksisori­enterede vidensmilj­øer og grundforsk­ning i området, flere ph.d.-studerende og etablering af erhvervspa­edagogiske laboratori­er, der forbinder forskning og praksisudv­ikling.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark