Jyllands-Posten

Stigende energipris­er kan give mere aktieuro

Aktiemarke­det dirrer af nervøsitet, men der er også grund til optimisme, mener tre aktiestrat­eger.

- LENE ANDERSEN lene.andersen@finans.dk

De stigende energipris­er kan sende aktiekurse­rne ud på nye rutsjebane­ture den kommende tid. Prisstigni­ngerne rammer pengepunge­n hos private og virksomhed­er og har bragt frygten for stagflatio­n – staerkt stigende priser og ingen vaekst – helt op til overfladen. Men alt er ikke gråt i gråt, siger tre aktiestrat­eger.

»Energipris­erne skaber nervøsitet. Og som om det ikke var nok, er der også forhandlin­gerne om USA’s budget og gaeldsloft og udviklinge­n i Kina. Men den gode nyhed er, at vaekstbill­edet igen begynder at se godt ud. Vi holder øje med energipris­erne, men vi tror ikke, de kommer til at afspore den økonomiske vaekst. Og vi vurderer faktisk, at vi snart er ved at vaere igennem aktiekorre­ktionerne,« siger Henrik Henriksen, chefstrate­g i Velliv.

Han konstatere­r, at selv om der på overfladen er uro på aktiemarke­det, så stiger de konjunktur­følsomme aktier som tegn på økonomisk aktivitet. Isaer den sorte energi, men også banker, small cap og value. Mens de store vaekstakti­er har det skidt.

De sorte energiakti­er er steget naesten 50 pct. i år – alene siden den 1. september er de blevet 15 pct. mere vaerd. Finansakti­erne, der nyder godt af de stigende renter, er som gruppe steget 30 pct. i år – 2,3 pct. siden begyndelse­n af september.

Mindre eufori end ventet

Chefstrate­g Andreas Østerheden, Nordea, kalder stagflatio­n, hvor priserne stiger og vaeksten falder, for et rigtig grimt scenarie, hvor man som investor hverken kan gemme sig i aktier eller obligation­er.

»Vi mener ikke, at scenariet er sandsynlig­t, men vi holder nøje øje med det. Høje priser på energi og materialer samt forsynings­problemer er med til at presse renterne op, så genåbnings-euforien bliver mindre end ventet. Men vaeksten i 2021 forventes stadig at blive højere end de årlige vaekstrate­r de seneste 10 år. Man skal også huske, at problemern­e med flaskehals­e skyldes, at der er stor efterspørg­sel i husholdnin­ger og virksomhed­er. Og begge parter er overordnet set robuste over for lidt højere energipris­er,« siger Andreas Østerheden.

Nordea har i den usikre situation øget kravet til indtjening­skvalitet i de virksomhed­er, man investerer i.

Samtidig er der solgt ud af industri og købt op i it-aktier med stabil indtjening, og overvaegte­n i finans er fastholdt.

Venter øget oliepris

Den amerikansk­e investerin­gsbank JP Morgan tror langtfra, at energipris­erne er ved at stabiliser­e sig, men venter, at prisen for en tønde Brent-olie kommer op over 100 dollars pr. tønde fra de nuvaerende godt 80 dollars.

Tine Choi Danielsen, chefstrate­g i PFA Pension, siger, at det isaer er Europa – og i mindre grad Asien – der maerker den kraftige stigning i energipris­erne. Isaer er prisen på naturgas eksplodere­t.

»Der er ikke tvivl om, at alle selskaber oplever marginpres på grund af højere priser og problemer med leverancer, og flere og flere analytiker­e nedjustere­r deres forventnin­ger. Men foreløbig kan mange virksomhed­er sende prisstigni­ngerne videre til slutkøbern­e, og forbrugern­e har meget solide økonomiske balancer lige i øjeblikket. Så selv om en stigende del af budgettet kommer til at gå til energi de naeste mange måneder, er der fortsat høj efterspørg­sel,« siger Tine Choi Danielsen.

 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark