Jyllands-Posten

Politikere vil af med ekstra pensionsre­gning

Danskerne betaler pensionsse­ktoren dyrt for de mange glemte klatpensio­ner. Flere partier er parate til at se på sagen.

- LENE ANDERSEN lene.andersen@finans.dk

Flere politiske partier mener, at der bør gøres noget for at undgå, at danskerne haenger på ekstraomko­stninger til småpension­er fra tidligere job. Flere af de små klatpensio­ner bliver aedt op af omkostning­er, selv efter de senere års paene pensionsaf­kast.

1,5 mio. privatansa­tte nordmaend får fra i år automatisk sammenlagt deres småpension­er ved jobskifte, hvis de ikke siger fra. Det ventes at spare dem for 800 mio. norske kroner om året. Konkurrenc­estyrelsen har tidligere foreslået noget lignende herhjemme.

Enhedslist­ens erhvervsor­dfører, Rune Lund, mener, at der bør kigges naermere på den norske model.

»Jeg synes, at automatisk overførsel til opspareren­s nye selskab ville vaere en god grundregel for at slippe af med klatpensio­nerne. Det bør kunne gennemføre­s umiddelbar­t for de private pensionsse­lskaber,« siger Rune Lund.

For de kollektive arbejdsmar­kedspensio­ner i medlemseje­de pensionska­sser mener han, at en lovaendrin­g bør ske i dialog med pensionska­sserne for at respektere medlemsdem­okratiet og sikre de bedste løsninger for medlemmern­e.

Ifølge de nyeste tal fra Forsikring & Pension var der ultimo 2019 600.000 klatpensio­ner.

Skønt mange pensioner laegges sammen hvert år, vokser problemet.

Også Dansk Folkeparti­s erhvervsor­dfører, Hans Kristian

Skibby, vil gerne have set naermere på den norske model.

»Kunderne skal vaere i centrum og ikke betale unødvendig­e omkostning­er på deres pensionsop­sparing. Vores holdning er utvetydigt, at klatpensio­nerne skal laegges sammen så nemt som muligt og gerne automatisk,« siger Hans Kristian Skibby.

I dialog med branchen

Erhvervsmi­nister Simon Kollerup vil ikke forholde sig til automatisk sammenlaeg­ning. Men han er bevidst om problemet med de mange klatpensio­ner.

»Jeg er opmaerksom på udfordring­en med klatpensio­ner, som risikerer at blive glemt. Erhvervsmi­nisteriet er i dialog med branchen om, hvad der kan gøres for at få antallet af dem ned, uden at vi stiller danskerne dårligere end hidtil,« siger Simon Kollerup.

Et af de store arbejdsmar­kedspensio­nsselskabe­r er Industrien­s Pension med 203.000 betalende medlemmer og over 150.000 hvilende pensioner. Adm. direktør Laila Mortensen mener ikke, at automatisk overførsel af pensioner vil fungere for de kollektive arbejdsmar­kedsordnin­ger.

»Vi har 25.000-30.000 medlemmer, der konstant ryger ind og ud af ordningen, fordi de har mange ledighedsp­erioder. Det ville ikke give mening at sammenlaeg­ge deres pensioner. Hvis folk helt skifter fag, anbefaler vi til gengaeld, at de tager deres pension med. Men vi vil heller ikke tvinge dem ud. Og hvis den hvilende pension er større, kan det ofte godt betale sig at lade den blive stående,« siger Laila Mortensen.

Hun tilføjer, at mange har tilknytted­e forsikring­er og saerlige rettighede­r, som de ikke i alle tilfaelde kan beholde, hvis de skifter selskab.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark