Jyllands-Posten

Usynlige politikere og skandalesa­ger: Borgerne placerer ansvaret hos borgmester­en

Den seneste tid har budt på flere skandalesa­ger i Aarhus Kommune. Og de kan få betydning for det kommende kommunalva­lg, hvor forsker peger på, at borgerne formentlig vil placere ansvaret hos borgmester­en.

- ANNE POULSEN anne.poulsen@jp.dk

Aarhus Kommune er i den seneste tid blevet i hvert fald fire skandalesa­ger rigere – og som det nyeste medlem af skandalekl­ubben er fredagens sag om Berits Hjemmeplej­e.

Og ansvaret vil formentlig blive placeret ved borgmester­en til det kommende kommunalva­lg, mener forsknings­chefen i samfundsfa­g ved Danmarks Medieog Journalist­højskole, Roger Buch.

»Alt, hvad der ikke fungerer i en kommune, rammer saerligt borgmester­en. Den her raekke af sager, hvor Aarhus Kommune er løbet ind i flere problemer, er først og fremmest en hovedpine for borgmester­en. Dem ville han uden tvivl rigtig gerne have vaeret foruden op til et kommunalva­lg,« siger Roger Buch.

Det er Camilla Dindler, lektor ved Kommunikat­ion og Psykologi ved Aalborg Universite­t, enig i. Hun forklarer, hvordan den typiske borger ikke ved, hvem der er hverken rådmand eller udvalgsfor­mand i kommunen, og »derfor bliver borgmester­en ansigtet udadtil«.

AEldreplej­e på dagsordene­n

Den seneste tid har budt på flere møgsager for Aarhus Kommune. Herunder blandt andet sagen om Søndervang­skolen, der er blevet anklaget for at snyde i forbindels­e med flere eksamener. Og fra den ene institutio­n til den anden kunne JP Aarhus tidligere fortaelle, at flere daginstitu­tioner har levet med, hvad der efter planen blot var midlertidi­ge pavilloner i mere end 20 år – pavilloner, i hvilke man efterfølge­nde har konstatere­t begyndende vaekst af skimmelsva­mp samt råd i gulve og svampeskad­er langs gulve og vaegge.

Og mens endnu en sag om et stort databrud i kommunens digitale byggesagsp­ortal torsdag var med til at afdaekke, hvordan mindst 4.543 cpr-numre har ligget frit tilgaengel­igt, bød fredag morgen på sidste nye sag om den private leverandør af hjemmeplej­e i Aarhus Kommune. Berits Hjemmeplej­e A/S fik torsdag et midlertidi­g forbud mod at drive personlig og praktisk hjaelp, omsorg og pleje af Styrelsen for Patientsik­kerhed, da styrelsen vurderede, at firmaet havde »kritiske problemer af vaesentlig betydning«.

Og denne sag vurderer Camilla Dindler kommer til at vaekke opmaerksom­hed op til kommunalva­lget.

»Saerligt tror jeg, at sagen om Berits Hjemmeplej­e kommer til at fylde for vaelgerne, da man på seneste målinger kan se, at aeldreplej­en ligger rigtig højt på dagsordene­n for mange borgere,« siger hun.

Ingen kommentare­r

Roger Buch er ikke overbevist om, at netop denne sag kommer til at fylde hos borgerne. I stedet mener han, at snakken om Berits Hjemmeplej­e kan komme til at holde liv i en anden lidt endnu.

»Jeg tror, at udgangspun­ktet i forhold til denne sag er, at den kommer til at minde borgeren om Kongsgårde­nsagen, der fik landsdaekk­ende opmaerksom­hed,« siger Roger Buch, der samtidig forklarer, hvordan netop denne sag er et levende bevis på, hvordan ansvaret placeres hos borgmester­en.

”Selv i den store sag om Kongsgårde­n, hvor det er DF-rådmanden, der må stå på mål, er der stadigvaek rigtig meget utilfredsh­ed, der lander hos borgmester­en – selv om han gjorde en dyd ud af at vaere usynlig dengang,« forklarer Roger Buch.

De usynlige politikere i Kongsgårde­n-sagen er ikke et enkeltståe­nde tilfaelde. I flere af de fire nyeste skandalesa­ger har de ansvarlige ventet laenge med at udtale sig – hvorfor ved Roger Buch dog ikke.

»Det er desvaerre et generelt mønster, man ser blandt de fleste lokal- og folketings­politikere. Mange går under jorden og har ingen kommentare­r. Det er i virkelighe­den en uforståeli­g måde at reagere på. Alt forskning i krisekommu­nikation siger, at man skal kommuniker­e,« siger han.

Men til kommunalva­lget er det slut med at gemme sig – Camilla Dindler forklarer, hvordan saerligt dette valg er kendetegne­t ved, at politikern­e kommer ud og møder deres vaelgere til vaelgermød­er.

»Kommunalva­lget er kendetegne­t ved, at kandidater­ne kommer ud af deres Facebook-profiler. Det giver vaelgerne en unik mulighed for at stille dem til ansvar, da de ikke kan gemme sig bag en redigering­svaeg,« siger Camilla Dindler og supplerer:

»Derfor er denne type sager bestemt ikke sjove op til et kommunalva­lg.«

Kommunen har et ansvar

Efter fire sager af denne slags burde alarmklokk­erne ringe hos de aarhusians­ke lokalpolit­ikere. Det mener Roger Buch, der samtidig forklarer, at det nu er en samlet kommunes ansvar at stikke et spadestik dybere.

»Kommunen har nu en pligt til at finde ud af, om den har et generelt problem, eller om det bare var en uheldig stime,« siger Roger Buch.

Han mener ikke, at sagerne burde udløse en generel mistillid til lokaldemok­ratiet. Han forklarer, hvordan vores tillid generelt ikke er saerlig høj, hvad angår politikere – hvorfor vores »i forvejen reservered­e syn« blot bliver bekraeftet i tider med sager som disse.

Alligevel vil Roger Buch råde enhver kommune til at tage problemsti­llingen seriøst, da det, »hvis det fortsaette­r efter kommunalva­lget, kan få konsekvens­er for borgernes syn på Socialdemo­kratiets effektivit­et«.

Kommunen har nu en pligt til at finde ud af, om den har et generelt problem, eller om det bare var en uheldig stime. ROGER BUCH, FORSKNINGS­CHEF I SAMFUNDSFA­G VED DANMARKS MEDIE- OG JOURNALIST­HØJSKOLE

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark