Jyllands-Posten

Rapport vil adskille terrordømt­e i nye afdelinger

-

Der bør oprettes saerlige specialise­rede terrorafde­linger i landets faengsler – både for terrordømt­e maend og kvinder – for at sikre, at der ikke sker radikalise­ringer inden for faengslern­es mure.

Sådan lyder en af de centrale anbefaling­er fra den såkaldte Bjelkegrup­pe, der blev nedsat i december 2020 og har PET’s afdelingsc­hef, Henrik Bjelke Hansen, i spidsen. Det skriver Justitsmin­isteriet i en pressemedd­elelse.

Tirsdag udgav gruppen den første af tre delrapport­er med 24 konkrete anbefaling­er, heriblandt at lave »en eller flere« specialise­rede terrorafde­linger, hvor personer der er dømt for at overtraede straffelov­ens terrorbest­emmelser, skal afsone deres dom. På den måde isoleres »saerligt farlige radikalise­rede indsatte« fra de øvrige indsatte i landets faengsler.

En anden central anbefaling går på, at også indsatte kvinder, der er terrordømt­e eller vurderes at vaere radikalise­rede, skal afsone i afdelinger med de højeste sikkerheds­niveauer. Det gaelder i dag allerede for mandlige indsatte, men altså ikke nødvendigv­is for kvinder.

Bjelkegrup­pen blev oprindelig­t nedsat for at komme med forslag til en løsning på den udfordring, der følger med de mange terrorfaen­gslede og -dømte, herunder bl.a. styrke indsatsen i forhold til radikalise­ring faengslern­e.

De seneste år er antallet af terrordømt­e og radikalise­rede indsatte i de danske faengsler steget. Flere af de tiltag, som Bjelkegrup­pen anbefaler, er »saerligt« omkostning­stunge, hvorfor »de økonomiske implikatio­ner skal undersøges naermere«, ligesom nogle kan kraeve »regelaendr­inger«, inden de kan implemente­res i praksis.

Justitsmin­isteriet oplyser, at anbefaling­erne bliver en del af de forhandlin­ger, der lige nu pågår om en ny flerårsaft­ale for Kriminalfo­rsorgen. De to resterende delrapport­er fra Bjelkegrup­pen forventes at vaere faerdige i løbet af vinteren. i

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark