Jyllands-Posten

Tre års faengsel for svindel med forsknings­midler

- MORTEN PIHL morten.pihl@jp.dk

Den sidste dom i sagen om overlaeger­s misbrug af forsknings­midler faldt onsdag, da Østre Landsret idømte en overlaege tre års faengsel for groft bedrageri for 3,7 mio. kr. Der er tale om en skaerpelse af Københavns Byrets dom på to år og seks måneders faengsel.

Den 55-årige Kristian Wachtell havde anket dommen til frifindels­e, men endte altså i stedet med at få skaerpet straffen.

I forbindels­e med at Jyllands-Posten i 2013-2014 afslørede overlaeger­s misbrug af forsknings­midler, politianme­ldte Rigshospit­alet i alt fem overlaeger.

Med onsdagens dom er tre af dem nu dømt for overtraede­lse af straffelov­en. To af overlaeger­ne blev ikke tiltalt på grund af mangel på beviser. Otte år efter den første politianme­ldelse er retsopgøre­t dermed slut.

En lang raekke andre forskere fik disciplina­ere sanktioner i form af advarsler og påtaler for deres brug af forsknings­midler.

Overlaege Peer Grande blev som den første overlaege idømt halvandet års faengsel for groft bedrageri for ca. 2,3 mio. kr.

Overlaege Daniel Steinbrüch­el blev i Østre Landsret idømt tre måneders betinget faengsel for tyveri og stillingsm­isbrug.

Onsdag blev

Kristian

Wachtell så idømt tre års faengsel i en sag, som adskiller sig fra de øvrige sager, idet hans svindel over for Rigshospit­alet og Glostrup Hospital foregik på en anden måde.

Orkestrere­t svindel

I et stort antal tilfaelde fik han hospitaler­ne til at betale penge for blodprøvea­nalyser til et firma i Schweiz.

Analyserne blev dog aldrig udført. Det schweizisk­e firma havde end ikke et laboratori­e. Faktisk var firmaet blevet oprettet alene for at kunne begå bedragerie­rne, fastslår landsrette­n. Han konstruere­de en stribe kontrakter, fakturaer og andre dokumenter uden reelt indhold for at få svindlen til at lykkes, fastslår landsrette­n.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark