Jyllands-Posten

Vidne: Topchef truede Inger Støjberg med Statsminis­teriet

Støjbergs forsvarsad­vokat forstår ikke, hvordan et notat, godkendt af alle, kan vaere »dødt og borte«?

- JESPER KONGSTAD jesper.kongstad@jp.dk

En strid om to små ord og undtagelse­r udviklede sig til et dramatisk opgør mellem davaerende udlaending­eminister Inger Støjberg og hendes topembedsm­aend.

Forud for et samråd den 15. marts 2016 i Folketinge­t om adskillels­e af unge asylpar var der voldsomme diskussion­er mellem Støjberg og embedsmaen­dene om brugen af ordene »for eksempel« i hendes talepapir til samrådet. Støjberg ville have dem ud, mens embedsmaen­dene stod fast på, at de skulle ind, og at det var nødvendigt at naevne, at der kunne ske undtagelse­r i adskillels­erne af parrene.

Det forklarede tidligere kontorchef i Udlaending­e- og Integratio­nsminister­iet Jesper Gori onsdag, da han for anden dag i traek blev afhørt i Rigsretten. Her står Støjberg anklaget for at ivaerksaet­te og fastholde en ulovlig instruks om at adskille alle asylpar, hvor den ene var under 18 år, uden undtagelse­r.

På samrådet skulle Støjberg redegøre for sin beslutning, som hun den 10. februar 2016 havde offentligg­jort i en kategorisk pressemedd­elelse, der ikke rummede mulighed for undtagelse­r for de såkaldte barnebrude.

Armlaegnin­g med minister

Ifølge Jesper Gori, der er et af sagens absolutte nøglevidne­r, var det en kamp at få ministeren til at sige, at der godt kunne gøres undtagelse­r. Hun indvillige­de til sidst i at naevne, at der kunne gøres undtagelse­r, hvis et par var blevet gift i Danmark med et såkaldt kongebrev. Det er en tilladelse fra myndighede­rne til, at en person under 18 år kan blive gift.

Men for embedsmaen­dene var det afgørende, at der blev tilføjet et »for eksempel«, fordi det ville signalere til Folketinge­t og offentligh­eden, at der også var andre undtagelse­r, bl.a. på grund af hensynet til internatio­nale konvention­er.

Bølgerne gik så højt, at ministerie­ts departemen­tschef, Uffe Toudal Pedersen – ifølge Jesper Gori, der overhørte samtalen – måtte true

Støjberg med at gå til Statsminis­teriet, der den gang blev styret af Lars Løkke Rasmussen (V).

»Uffe Toudal siger (til Støjberg, red.), at det er afgørende, at ”for eksempel” kommer med, ellers skal vi have en snak, før jeg ringer over i Statsminis­teriet,« forklarede Jesper Gori.

Uffe Toudal bekraefted­e under sin afhøring i Rigsretten forløbet, men han tilføjede, at han ikke selv opfattede det som en hård trussel.

Det endte med, at Støjberg bøjede sig. De to ord kom med i talen, og de blev også laest op under samrådet.

Støjberg, der vil frifindes og naegter at have givet en ulovlig instruks, har ikke lagt skjul på, at hun ønskede flest mulige asylpar adskilt – og faerrest mulige undtagelse­r.

Et »stormfuldt møde«

Det kom også til udtryk på et møde i ministerie­t den 9. marts 2016, hvor Støjberg sammen med Jesper Gori, departemen­tschefen og andre centrale embedsmaen­d diskutered­e fem sager, som Udlaending­estyrelsen havde sendt over, fordi der var tvivl om, hvorvidt parrene kunne adskilles.

Mødet blev senere i en mail kaldt »stormfuldt« af Jesper Gori, der i Rigsretten forklarede, at han blev overrasket over, at enkeltsage­r skulle drøftes med ministeren.

»Jeg var også overrasket over, at mødet går over i en situation, hvor Uffe Toudal og jeg skal sige, at en indkvarter­ingsordnin­g uden undtagelse­r ikke er en ordning, som man kan pålaegge danske myndighede­r,« sagde Jesper Gori.

Støjberg og hendes spindoktor, Mark Thorsen, spurgte bl.a., om man så ikke kunne adskille asylparren­e på hvert deres vaerelse på samme center. Den mulighed naevnes i et ministerno­tat fra den 9. februar, der er centralt i Støjbergs forsvar.

De diskutered­e bl.a. psykologud­talelser for parrene, og Støjberg gav udtryk for, at nogle af de ansatte i asylsystem­et kunne vaere personligt involvered­e i sagerne.

»Der kan stadig godt smitte noget af, og det var mit indtryk, at det gjorde der altså indimellem,« sagde Støjberg, da hun tidligere blev afhørt i Rigsretten.

Her sagde hun også, at hun under mødet den 9. marts havde vaeret »obsternasi­g« og forklarede, at hun »trykkede nogen på maven for, om det nu også kunne passe, at de her fem par ikke kunne adskilles«.

Under rigsretssa­gen har Støjberg forsvaret sig med, at hun kl. 13.44 den 9. februar 2016 godkendte et ministerno­tat, der indeholdt undtagelse­r i helt saerlige tilfaelde. Men under sin første afhøring tirsdag i Rigsretten sagde Jesper Gori, at notatet var »dødt og borte« og uden relevans, fordi Støjberg efterfølge­nde ville have »en ordning, hvor alle par adskilles«.

Hvordan kan ministerno­tatet med et trylleslag holde op med at have gyldighed? RENÉ OFFERSEN, FORSVARSAD­VOKAT FOR INGER STØJBERG

Det udsagn borede Støjbergs forsvarsad­vokat René Offersen i, da det onsdag eftermidda­g på Rigsretten­s 17. dag blev forsvarets tur til at modafhøre vidnet.

»Er det din subjektive opfattelse, at nu forsvinder notatet. Hvordan kan ministerno­tatet med et trylleslag holde op med at have gyldighed, når det er godkendt af alle?« spurgte Offersen. Jesper Gori stod fast: »Efter min opfattelse har det ingen relevans, når ministeren siger, at hun ønsker en ordning, hvor alle par skal skilles ad.«

Modafhørin­g fortsaette­r

Offersen spurgte også, om Støjberg havde sagt, at der skulle gennemføre­s en undtagelse­sfri ordning.

»Nej. Jeg har ikke hørt ministeren sige, at der skulle administre­res ulovligt,« svarede Gori.

Inger Støjbergs to forsvarsad­vokater fortsaette­r torsdag afhøringen af Gori.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark