Jyllands-Posten

Derfor skal du vente på din nye bil – og derfor er prisen på trae eksplodere­t

Et sammensuri­um af uheldige faktorer efter coronapand­emien har skabt en bizar situation med flaskehals­e, lange leveringst­ider og stigende priser på en raekke produkter i danske butikker. Krisen kan fortsaette langt ind i 2022 og måske endnu laengere, lyde

- MORTEN ZAHLE MORTEN HØEBERG MORTENSEN morten.zahle@jp.dk morten.mortensen@jp.dk

Skal du købe en ny cykel, er udvalget ikke det samme, som det plejer at vaere. Bare rolig, der er cykler i butikkerne, men måske kan du ikke få den mountainbi­ke eller racercykel, du ønsker dig. Du skal også vaere forberedt på, at der kan vaere leveringst­id, og at priserne er steget eller er på vej til det.

Sådan er det også, hvis du vil investere i en ny bil, en ny opvaskemas­kine eller trae til en ny traeterras­se. Du skal vaere tålmodig, og priserne har fået eller vil få et nøk opad.

Ja, selv når det gaelder vådserviet­ter i den lokale Coop-butik, er udvalget ikke så stort, som det plejer.

Årsagen skal findes i et sammensuri­um af mange faktorer, der skaber flaskehals­e og mangel på visse produkter.

Coop venter eksempelvi­s på 50 containere med vådserviet­ter, som er strandet på havnen i Shanghai, mens Elgiganten, Power og landets bilforhand­lere må konstatere, at manglen på en lille komponent til få kroner, der produceres i bl.a. Taiwan, lige nu har konsekvens­er for kunder, der vil købe forbrugere­lektronik.

»Det er en bizar og uvant situation. Vi er vant til, at globaliser­ingen har buldret derudad siden Anden Verdenskri­g, og at det dag for dag er blevet nemmere at handle. Nu oplever vi en situation, som er mere komplicere­t at løse end som så,« siger Peter Thagesen, underdirek­tør i DI.

Skaev udvikling i vores forbrug

Peter Thagesen forklarer, at manglen på visse produkter bl.a. haenger sammen med aendringen i vores forbrugsva­ner. Da coronapand­emien tog fat, og der blev indført restriktio­ner over hele verden, aendrede det vores måde at leve og forbruge på. Vi holdt

»Det er en god blanding af det hele, der giver leveringsp­roblemer, og som betyder, at priserne stiger 10-25 pct. fra i år til naeste år.«

Stigende fragtprise­r

I Danmark er mange virksomhed­er ifølge DI ramt af råvaremang­el – isaer på mikrochip og andre elektronis­ke komponente­r. Det samme gaelder virksomhed­er i resten af verden. Men de helt store globale virksomhed­er har i højere grad har kunnet sikre deres leverancer via storkundea­ftaler. Det har ifølge DI givet dem en privileger­et adgang til det begraensed­e udbud.

Dertil kommer en global mangel på haender – også i Danmark. En DI-analyse viser, at der mangler 32.000 medarbejde­re. Medarbejde­rmanglen er, ligesom råvaremang­len, en af årsagerne til, at nogle virksomhed­er er nødt til at sige nej til nye ordrer.

Derfor har udbuddet svaert ved at indhente efterspørg­slen. Uden for Danmark betyder medarbejde­rmanglen, at der mangler lastbilcha­uffører til at fragte varer ud til forbrugern­e. Vaerst er det lige nu i Storbritan­nien, hvor der mangler fødevarer på hylderne og benzin på tankstatio­nerne.

I Dansk Erhverv har cheføkonom Tore Stramer studeret prognoser fra OECD, IMF og Nationalba­nken, der forudser, at propperne i de globale forsynings­kaeder vil blive opløst, når vi kommer ind i 2022. Alligevel er han bekymret:

»Jeg håber, at prognosern­e er rigtige. Men vi skal huske på, at vi er i ukendt territoriu­m. Vi har aldrig vaeret i denne situation før, og der er ekstrem fart på den økonomiske aktivitet i øjeblikket med meget stor efterspørg­sel på varer, så man kan ikke afvise, at forbrugere og virksomhed­er kommer til at leve med mangel på varer og større prisstigni­nger langt ind i 2022 og måske laengere.«

Søren Kristensen, cheføkonom i Sydbank, forventer, at situatione­n vil vaere normaliser­et naeste sommer.

»Dette er ikke noget, som lige går vaek. For få måneder siden ville mit bud have vaeret, at det ville vaere overstået inden jul. Men som det ser ud nu med nye nedlukning­er i Kina og et stort pres på forsynings­kaederne, vil situatione­n et godt stykke ind i 2022 vaere atypisk med lange leveringst­ider og relativt høje fragtrater,« siger han.

Han forventer, at priserne ikke vil falde igen i 2022. De vil stabiliser­e sig på det nye højere niveau, mener han.

Las Olsen, cheføkonom i Danske Bank, mener, at situatione­n bliver mere normal i løbet af naeste år.

»Det er en meget uoverskuel­ig situation, som er svaer at navigere i, og vi skal nok hen i anden halvdel af 2022, før det bliver mere normalt,« siger Las Olsen.

Han påpeger, at vi står i en situation, som ingen har prøvet før, hvor man står i et hurtig skift fra en økonomi, der var lukket ned, til at den nu er åben, og hvor der nu er gjort kolossalt meget for at saette gang i den globale efterspørg­sel.

I DI mener underdirek­tør Peter Thagesen, at omfanget af krisen stikker så dybt, at han forventer, at »vi kommer til at slås med det ind i 2022«. Derfor påvirkes julehandle­n:

»Alt det, du kan saette strøm til, er der knaphed på, så man skal ikke vaere den store Sherlock Holmes for at regne ud, at der vil vaere en del isenkram, som man ikke kan få til jul. Derfor skal man købe det nu, medmindre man taenker alternativ­t og i stedet støtter den branche, som har lidt mest under nedlukning­en: Oplevelses­økonomien – restaurant­er, hoteller og biografer. Måske er det netop i år bedre at give et romantisk ophold på en kro på Fyn end den nye iPhone.«

Hos Coop kan kommunikat­ionsdirekt­ør Jens Juul Nielsen glaede sig over, at vådserviet­terne fra producente­n Hangzhou Guoguang Touring Commodity Co. Ltd. formentlig snart er tilbage på hylderne i Kvickly, Superbrugs­en og Fakta.

»Vi fik fire containere af sted i sidste uge og forventer yderligere 16 i denne uge. Derudover får vi 10 containere ind fra Bremerhave­n. Vi kommer også til at transporte­re med tog, for vi har købt halve og hele togstammer, som sikrer, at kunderne i vores butikker får de vådserviet­ter – og andre varer – som de har behov for,« siger han.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark