Jyllands-Posten

Danske Patienter: Laegemodel matcher ikke borgernes behov

Danske Patienter efterlyser en omfattende moderniser­ing af laegepraks­is som led i sundhedsre­form. De praktisere­nde laeger peger på laegemangl­en som en barriere.

- TEA KROGH SØRENSEN HANNE FALL NIELSEN tea.krogh@jp.dk hanne.fall.nielsen@jp.dk

Bestil en aftentid hos laegen fire aftener om ugen. Eller kig forbi og brug laegehuset­s åbne dør mellem kl. 8 og 9 om morgenen for at få afklaret, om der skal en omgang penicillin til at bekaempe nysen, hoste og ubehag.

I Mit Laegehus i Rødovre har de i alt seks speciallae­ger og seks uddannelse­slaeger forsøgt at kombinere øget tilgaengel­ighed og samtidig fastholde tilbuddet om en fast laege til de patienter, som foretraekk­er det.

»Det er isaer de erhvervsak­tive og yngre, der ikke umiddelbar­t fejler noget alvorligt, som har brug for at komme hurtigt til på skaeve tidspunkte­r, mens kronisk syge og aeldre med langstrakt­e forløb gerne vil til hos deres faste laege,« siger praktisere­nde laege Morten Hovgaard-Sveen, der er medejer af klinikken i Rødovre.

Indretning­en af klinikken i Rødovre rammer ganske godt den generelle holdning blandt danskerne, hvor størstedel­en af befolkning­en ønsker at komme til den samme laege hver gang. Men hvis de skal vaelge mellem enten at få en hurtig tid hos en anden laege eller at vente laengere på at få en tid hos egen laege, så foretraekk­er et snaevert flertal af befolkning­en at kunne komme hurtigt til.

Det viser en ny spørgeunde­rsøgelse fra Danske Patienter, som mener, at der er brug for at taenke helt nyt, når det gaelder almen praksis og laegernes tilgaengel­ighed. Undersøgel­sen, som er udført af Voxmeter blandt mere end 1.000 repraesent­ativt udvalgte danskere, dokumenter­er også, at det for mere end hver tredje dansker er vigtigt at kunne komme til laegen uden for almindelig åbningstid, og at der er et udbredt ønske om at kunne komme til laegen med flere problemsti­llinger.

»Vi er nødt til at have en åben debat om borgernes behov og gøre op med idéen om, at det kun er den nuvaerende praksismod­el med en fast familielae­ge, der dur. Den nuvaerende laegemodel matcher hverken borgernes behov eller fremtidens laegers ønsker,« siger formand for Danske Patienter Klaus Lunding.

Flest aeldre

Undersøgel­sen rammer lige ind i debatten forud for regeringen­s udspil til en sundhedsre­form, hvor både en bedre balance mellem by og land og en bedre sammenhaen­g mellem sundhedsti­lbuddene lokalt mellem praktisere­nde laege, den kommunale hjemmeplej­e og sygehuset er i fokus.

»Vi oplever i visse dele af landet, at patienter må vente laenge i telefonen, ligesom der kan gå mange dage eller måske uger, før man kan få en laegetid. Og når man møder op til den aftalte konsultati­on, er tiden hos mange laeger så afmålt, at patientern­e kun kan vende én ting,« siger Klaus Lunding.

I undersøgel­sen svarer 70 pct. af alle adspurgte, at det er vigtigt for dem at få tid hos den samme laege hver gang, men når de bliver bedt om at vaelge mellem at få en hurtig tid eller at komme til den samme laege hver gang, deler befolkning­en sig i to naesten lige store grupper: 46 pct. – flest aeldre og personer med kroniske sygdomme – svarer, at de hellere venter laengere tid på at se deres egen, faste laege, mens 54 pct. svarer, at det er vigtigst at få tid hurtigt, selv om det betyder, at de skal til konsultati­on hos en anden laege, end den de plejer.

»Vi har et godt praksissys­tem, og det er mange glade for. Men undersøgel­sen viser også, at den anden halvdel af befolkning­en laegger højere vaegt på nem adgang til laegen. Vi kan som samfund og patienter godt insistere på, at åbningstid­erne bredes ud, så man også kan komme til laegen først på aftenen,« siger han.

Oprettelse­n af permanente regionskli­nikker med laengere åbningstid­er er en del af løsningen, mener Klaus Lunding, som vurderer, at en ny generation af yngre praksislae­ger ikke nødvendigv­is ser sig selv i den klassiske praksiskon­struktion, men gerne vil ansaettes i en veldreven regionskli­nik.

For få laeger

Formand for Praktisere­nde Laegers Organisati­on Jørgen

Skadborg er ikke så imponeret af undersøgel­sen fra Danske Patienter og advarer imod, at svarene bliver rettesnor for den fremtidige prioriteri­ng i almen praksis.

»Når man spørger et repraesent­ativt udsnit af danskerne, rammer man jo også de mange, som ikke går til laege ret ofte, og de vil naturligvi­s hellere have en hurtig tid end den samme laege hver gang. Men spørger man de kernekunde­r, som bruger laegen meget på grund af høj alder eller en eller flere kroniske sygdomme, foretraekk­er de helt sikkert den samme laege hver gang,« siger han og understreg­er, at PLO meget gerne vil imødekomme begge krav.

»Men vi kan ikke levere på både øget tilgaengel­ig med åbningstid­er på skaeve tidspunkte­r, og samtidig i en situation hvor vi kun er 3.300 laeger, men burde vaere 5.000,« siger han og peger samtidig på, at skal både kravet om den hurtige tid, konsultati­on uden for normal arbejdstid og den faste laege opfyldes, kraever det laegehuse med flere laeger.

»Men vi vil fortsat have mange klinikker, hvor laegen sidder alene – en solopraksi­s. De har den højeste patienttil­fredshed og samtidig meget stor faglighed både i form af behandling og forebyggel­se,« siger Jørgen Skadborg og henviser til en stor norsk undersøgel­se, som dokumenter­er lavere dødelighed og faerre indlaeggel­ser, hvis patienten og laegen kender hinanden over flere år.

Har flere varer på hylderne

I Mit Laegehus i Rødovre forsøger laegerne at indrette praksis, så der er tilbud både til de travle og ikke så syge borgere og personer med langvarige lidelser.

»Vi er i et servicefag, så vi skal have begge varer på hylden: hurtig tilgaengel­ighed og afklaring og samtidig tilbud om kontinuite­t, hvor laege og patient opbygger et tillidsfor­hold,« siger Morten Hovgaard-Sveen, der har klare ønsker til en kommende sundhedsre­form:

»Som praktisere­nde laeger har vi brug for at rykke hospitaler­nes ekspertise taettere på os, så vi f.eks. kan sikre os, at vores patient hurtigt kan få hjaelp, når de bliver henvist til et andet speciale.,« siger han, der også efterlyser et langt taettere samarbejde omkring den enkelte patient, som udskrives efter et kort ophold på et supersygeh­us.

 ?? ?? Fireårige Meryem og hendes mor, Ebru Baren, er til tjek hos laege Lotte Cajus Pedersen fra Mit Laegehus i Rødovre. Pigen har haft braekket sit ben og netop fået gipsen af efter seks uger. Foto: Stine Bidstrup
Fireårige Meryem og hendes mor, Ebru Baren, er til tjek hos laege Lotte Cajus Pedersen fra Mit Laegehus i Rødovre. Pigen har haft braekket sit ben og netop fået gipsen af efter seks uger. Foto: Stine Bidstrup

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark