Jyllands-Posten

Amerikansk­e embedsmaen­d er igen ramt af mystisk syndrom

Mindst fem personer på USA’s ambassade i Bogota ser ud til at vaere ramt af Havanasynd­romet, som er blandt USA’s højeste prioritete­r at få opklaret.

- MIKKEL HOLMGAARD WINDING mikkel.h.winding@jp.dk

Du bliver ør, får kvalme og hovedpine, og din balanceevn­e forsvinder. Noget trykker i dit kranie.

Det mystiske Havanasynd­rom er endnu en gang dukket op, og endnu en gang er det amerikansk­e embedsmaen­d og deres familier, der har stået for skud.

I denne ombaering er den gal på USA’s ambassade i Colombia. Det skriver avisen Wall Street Journal.

Medlemmer af mindst fem amerikansk­e familier med forbindels­e til ambassaden i Bogota har fået symptomer, der minder om de »uforklarli­ge sundhedsti­lfaelde«, som siden de første tilfaelde på Cuba i 2016 har ramt flere hundrede amerikansk­e CIAagenter, embedsmaen­d og diplomater over hele verden.

Et barn er blandt de nyligt rapportere­de tilfaelde i Colombia, lyder det.

Det er en af USA’s højeste sikkerheds­prioritete­r at finde ud af, hvad og hvem der forårsager Havana-syndrom, skriver BBC.

Både CIA, Pentagon og USA’s udenrigsmi­nisterium har ivaerksaet uafhaengig­e undersøgel­ser for at løse gåden, men der findes endnu ingen officiel forklaring.

Det er en hovedpine, der vil noget: I én betydning, fordi de, der får Havanasynd­rom, ofte lider i månedsvis, i en anden fordi verdens største supermagt – siden angrebene, som CIA kalder dem, begyndte – har fået en fjende, den ikke kender.

Skader uden traume

Faenomenet begyndte med mindst 26 amerikaner­e i form af diplomater, efterretni­ngsfolk og deres familiemed­lemmer. Mellem 2016 og 2017, mens de opholdt sig på ambassaden i Havana, begyndte de at få symptomer: hovedpine, svimmelhed, synsforsty­rrelser, tankebesva­er, susen for ørerne og tinnitus.

Et studie af 21 af dem udkom et par år senere i Journal of the American Medical Associatio­n. Konklusion­en var, at de hver isaer »syntes at have pådraget skade på udbredte hjernenetv­aerk uden et dertilhøre­nde hovedtraum­e«.

Angrebene er kun fortsat siden. I Rusland, Østrig, Georgien, Serbien, Taiwan, Kirgisista­n og Kina – for at opremse i flaeng – er samme billede gået igen: Udstatione­rede amerikaner­e rammes pludselig af Havanasynd­rom.

Ikke engang i USA’s hovedstad, Washington D.C., kan de tilsynelad­ende slippe for skraekken: Syndromet ramte formentlig også en embedsmand i en park lige syd for Det Hvide Hus, skriver CNN.

»Jeg er i hvert fald overbevist om, at det, vores embedsmaen­d og nogle af deres familiemed­lemmer har oplevet, er virkeligt, og det er seriøst,« siger CIA-direktør William Burns til radiostati­onen NPR.

Skraemmend­e apparater

USA’s National Academy of Sciences skrev i sin vurdering af Havana-tilfaelden­e, at mange af symptomern­e var »i overensste­mmelse med virkninger­ne af målrettet, pulserende radiofrekv­ensenergi«.

James Giordano, professor i neurologi og etik ved Georgetown University, har medvirket i flere komitéer, der har haft til formål at afgøre, hvordan Havana-syndrom opstår. Det indebaerer at se på konkurrere­nde magter som Kina og Rusland og deres teknologie­r.

Han siger til The Guardian, at nye våben, der bruger mikrobølge­frekvenser, er i stand til at afbryde hjernefunk­tioner.

»Det var vigtigt – og ret skraemmend­e – for os, fordi det repraesent­erede en udvikling og raffinemen­t af den slags apparater, som man indtil da ikke havde troet, man kunne opnå,« siger James Giordano.

CIA-direktør William Burns har signaleret en optrapning i efterforsk­ningen af forklaring­en på syndromet.

»Vi kaster det allerbedst­e, vi har, efter det her problem,« siger han til NPR.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark