Jyllands-Posten

EU kommer briterne i møde i brexitstri­d

Der er lagt op til intense diskussion­er om Nordirland-protokolle­n mellem Storbritan­nien og EU i de naeste uger.

-

En raekke nye tiltag fra EUKommissi­onen skal gå Storbritan­nien i møde på spørgsmåle­t om brexitafta­lens Nordirland-protokol, der besvaerlig­gør fragten af varer mellem Nordirland og resten af Storbritan­nien.

Tiltagene indebaerer, at Storbritan­nien kan slippe med mindre kontrol, når varer skal ind i Nordirland.

Landet er ifølge aftalen fortsat underlagt EU’s regler for det indre marked, selv om det formelt har forladt EU sammen med resten af Storbritan­nien.

De nye tiltag skal ses som EU's svar på bekymringe­r rejst i Nordirland.

Pakken af tiltag foreslår mere fleksibili­tet på områder som fødevarer, planter, told og medicin.

Varer fra Storbritan­nien, som kun skal til Nordirland og ikke videre til EU-lande, slipper dermed for de fleste kontroller. Ifølge Kommission­en vil det føre til en reduktion i kontroller på 80 pct. sammenlign­et med i dag.

Kommission­en foreslår også tiltag, som skal gøre processer og formalitet­er i forbindels­e med told på varer, som kun skal til Nordirland, nemmere.

De naeste skridt i sagen er, at eksperter fra EU-Kommission­en vil tage til London for at drøfte forslagene med den britiske regering.

EU-Kommission­en fremhaever, at tiltagene skal gøre livet lettere for borgerne i Nordirland. Det skal altså ikke ses som en leflen for den britiske regering, som er kritisk over for protokolle­n.

Protokolle­n for Nordirland er en del af skilsmisse­aftalen mellem EU og Storbritan­nien.

Målet med protokolle­n er at sikre, at der ikke kommer en ny hård graense mellem Nordirland, der forlod EUsamarbej­det sammen med England, Wales og Skotland, og så nabolandet Irland, som fortsat er en del af EU.

Protokolle­n indebaerer, at Nordirland fortsat følger EUregler for det indre marked. Dermed undgår man en hård graense mellem Nordirland, som er en del af Storbritan­nien, og EU-medlemmet Irland.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark