Jyllands-Posten

Skulptur i Hongkong er en torn i øjet på kineserne

Jens Galschiøts ”Pillar of Shame” er blevet involveret i de kinesiske myndighede­rs anslag mod demokratib­evaegelsen.

- JAN LUND Jyllands-Postens korrespond­ent jan.lund@jp.dk

Kinas uforsonlig­e og ubarmhjert­ige anslag mod alt, hvad der kan forbindes med demokratib­evaegelsen og Hongkongs haevdvundn­e frihedsret­tigheder, har nu ramt en dansk kunstner og hans internatio­nalt mest kendte vaerk.

Skulpturen ”Pillar of Shame” er blevet beordret fjernet fra Hongkongs førende universite­t, hvor den stået siden afsløringe­n den 4. juni 1997.

Den otte meter høje konstrukti­on af Jens Galschiøt blev afsløret knap fire uger før Hongkongs overgang til kinesisk styre efter 99 år som britisk kronkoloni. Den er en protest mod det kinesiske militaers storm på Den Himmelske Freds Plads i Beijing den 4. juni 1989 som en brutal afslutning på de månedlange protestdem­onstration­er i forsommere­n samme år.

Symbolsk skamstøtte

Skamstøtte­n har siden afsløringe­n stået på University of Hong Kong (HKU) og har spillet en vigtig symbolsk rolle under de årlige demonstrat­ioner mod angrebet på de unge kinesiske demonstran­ter.

Den har formelt vaeret knyttet til demokrati-organisati­onen Hong Kong Alliance, der hvert år på årsdagen har organisere­t en mindehøjti­delighed for ofrene.

Sammen med tilsvarend­e antikinesi­ske demonstrat­ioner og stormen mod parlamente­t den 1. juli – årsdagen for den kinesiske magtoverta­gelse var 30 års mindehøjti­deligheden i 2019 med omkring 150.000 demonstran­ter en af de nøgledemon­strationer, der rystede Hongkong det år.

De har vaeret forbudt siden med covid-19 som begrundels­e.

Men Hongkongs myndighede­r har advaret om, at antikinesi­ske demonstrat­ioner af den type kan betragtes som statsunder­gravende virksomhed under den sikkerheds­lov, der blev gennemført den 30. juni 2020.

Siden vedtagelse­n er loven fulgt op af en ny valglov og et nyt parlamenta­risk system, og dermed har myndighede­rne systematis­k knust hele demokratib­evaegelsen og alle dens underligge­nde organisati­oner og individuel­le frontfigur­er.

Hundredvis sidder i faengsel enten idømt lange straffe eller tiltalt for forskellig­e forbrydels­er i tilknytnin­g til demonstrat­ionerne. Andre er flygtet eller står for tur. Stort set alle organisati­oner med

udspring i demokratib­evaegelsen er blevet forbudt eller opløst.

Dens medier er blevet lukket, og dens aktivister og politikere er udelukket fra det politiske liv.

Lederne arresteret

Efter arrestatio­nen af alle dens ledere tidligere i år besluttede Hong Kong Alliance at opløse sig selv.

Det skete i slutningen af september. Universite­tet har nu kraevet skulpturen fjernet med henvisning til legale udfordring­er, fordi dens retmaessig­e ejer ikke laengere eksisterer.

Skulpturen og det antikinesi­ske projekt, der er knyttet til den, har altid vaeret en torn i øjet på Hongkongs kinesisk kontroller­ede styre.

Galschiøt blev i 2008 naegtet visum til Hongkong, da han som led i en protest mod Beijing ønskede at deltage i en manifestat­ion centreret omkring skulpturen. Med de olympiske Lege i Beijing som anledning ville Galschiøt og lokale aktivister male skulpturen orange i protest mod Kinas overgreb mod menneskere­ttighedern­e. Nu endte gruppen med selv at udføre arbejdet.

Galschiøt har hyret et advokatfir­ma til at sørge for, at skulpturen, som han siger er hans ejendom og kun har vaeret i Hongkong på et permanent lån til den nu opløste forening, ikke bliver destrueret.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark