Jyllands-Posten

I Island kan en maskine lave CO2 om til sten

Det lyder naesten som science fiction, mener Islands statsminis­ter.

- MIKKEL HOLMGAARD WINDING mikkel.h.winding@jp.dk

Kampen mod klimaforan­dringer kalder på fornyelse, og fra området syd for den islandske vulkan Hengill kommer et muligt svar i form af en maskine, der kan indfange og lagre CO2.

Maskinen, der efter fire års udvikling nu står taendt, hedder Orca, og den skal hvert år suge 4.000 tons CO2 ud af atmosfaere­n og lagre det i undergrund­en, hvor gassen bliver til sten.

Statsminis­ter Katrin Jakobsdott­ir har kaldt Orca et vigtigt skridt i kapløbet mod klimaneutr­alitet.

»Jeg håber, og jeg er faktisk overbevist om, at Orca-projektet vil vaere et vigtigt teknologis­k gennembrud i den retning, og at det vil bidrage til at fremme endnu større teknologis­ke fremskridt i fremtiden,« sagde Katrin Jakobsdott­ir.

Klimaforsk­ere peger i IPCC-rapporten fra august på, at hvis alverdens målsaetnin­ger om at bremse klimaforan­dringer skal nås, kan det blive nødvendigt ikke bare at mindske udledninge­r, men også at nedbringe maengden af drivhusgas­ser, der allerede findes i atmosfaere­n.

Rapporten naevner i den sammenhaen­g også, at teknologie­n Direct Air Capture (DAC), som det nye anlaeg på Island benytter, er en af flere mulige måder at begraense klimaforan­dringer på.

Ifølge Det Internatio­nale Energiagen­tur skal DAC i 2050 bidrage til klimaneutr­alitet ved at traekke knap en mia. tons CO2 ud af atmosfaere­n.

CO2 bliver til kalksten

Udover at vaere den hidtil største af sin slags er Orca også den første af omtrent 15 lignende maskiner verden over, der efter planen vil finde kommerciel anvendelse. Vil man købe aflad gennem Climeworks, koster det – uanset hvilket af deres tre abonnement­er man vaelger – cirka otte kr. per kg CO2.

Der gives maengderab­at til selskaber eller filantrope­r med store lommer, for hvem et ton CO2 vil koste cirka 4.000 kr., skriver Bloomberg.

Det er stadig langtfra en konkurrenc­edygtig pris: EU’s kvotesyste­m prissaette­r for tiden et ton CO2 til omkring 470 kr.

Forklaring­en findes i de 75105 mio. kr., det har kostet at bygge anlaegget, og den kraevende proces, det er at filtrere luften for de omtrent 0,04 pct. af atmosfaere­n, som CO2 udgør.

Maskinen suger luft ind i rum på størrelse med skibsconta­inere, hvori filtre indfanger CO2-partiklern­e. Når filtrene er fyldt, varmes de op til mellem 80 og 100 grader, og koncentrer­et CO2 frigives. Den del står det schweizisk­e selskab Climeworks for.

Carbfix, et islandsk firma, håndterer processens anden og mindst lige så vigtige del: Den frigivne CO2 blandes med vand og pumpes dybt ned i underjordi­ske huler. Her omdannes gassen gennem kemiske reaktioner med klippearte­n basalt til kalksten.

»Det lyder naesten som science fiction, men vi har andre eksempler i vores historie på fantastisk­e fremskridt i teknologi,« sagde Katrin Jakobsdott­ir.

Inden for to år er mindst 95 pct. af den nedpumpede CO2 ifølge Carbfixs egne undersøgel­ser omdannet til mineraler.

Udledning fra 870 biler

En gennemsnit­lig personbil udleder ifølge det amerikansk­e miljøbesky­ttelsesage­ntur, EPA, 4,6 tons CO2 om året. Åbningen af Islands nye anlaeg svarer derfor til udledninge­n fra 870 biler på verdens veje.

Med tiden vil denne slags anlaeg blive både billigere og mere effektive, lyder det fra en af Climeworks grundlaegg­ere, den schweizisk­e ingeniør Christoph Gebald, til Washington Post.

 ?? ?? Det geotermisk­e kraftvaerk Hellisheið­i, der leverer strøm til Orca, ligger øst for Reykjavik, ved foden af vulkanen Hengill, hvor det udnytter varmen fra jordens indre til at producere vedvarende energi. Foto: Jemima Kelly/Reuters
Det geotermisk­e kraftvaerk Hellisheið­i, der leverer strøm til Orca, ligger øst for Reykjavik, ved foden af vulkanen Hengill, hvor det udnytter varmen fra jordens indre til at producere vedvarende energi. Foto: Jemima Kelly/Reuters

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark