Jyllands-Posten

Smuk film er ikke så vellykket, som den kunne have vaeret

Filmen om den snu Amras fleksible tilgang til livet er for bombastisk og identitets­forvirret.

- DEN GYLDNE JORD FREDERIK ASSCHENFEL­DT VANDRUP

DRAMA

Tyskland, Mongoliet, 2020 Instruktør: Byambasure­n Davaa Laengde: 1 time og 36 minutter

ville ønske, at jeg kunne lide ”Den gyldne jord”. Et drama fra Mongoliets endeløse sletter, en skildring af et liv mere primitivt end vores, men alligevel forbundet til den samme virkelighe­d via mobilmaste­r og Youtube.

Og filmen har fat i et spaendende emne, men betragter det desvaerre lidt enøjet og unuanceret. Udenlandsk kapital er i gang med at finansiere omfattende minearbejd­er på tvaers af Mongoliet. 20 pct. af landet bliver gravet op for at finde frem til de råstoffer, der repraesent­erer uendelig rigdom.

I den bedre og beslaegted­e islandske ”Kvinde på krigsstien” var det mest naturen, der led under den tilsvarend­e udnyttelse af Islands natur, men i Mongoliet er det også menneskene, nomaderne, der flytter rundt med deres dyrehold, laver ost af geperson demaelken og forsøger at saelge den på markederne. Det er synd for dem og naturen, må vi forstå – men holder de en evig ret til jorden, eller står de i vejen for et arbejde, som måske også kan vaere med til at finansiere en fremtid for landet med de mange uvejsomme kvadratkil­ometer?

Ufokuseret tilgang

Filmen er ikke i tvivl. Pointer, der taler filmens sag, strammes til bristepunk­tet, og filmens internatio­nale titel og centrale sang henviser slagkrafti­gt forenklet til de af minedrifte­n om- og ødelagte floder som verdens blodårer.

Men samtidig har filmen et andet spor, en ”Slumdog Millionair­e”-historie, klistret på for at give vores hovedJeg et konkret mål og lidt ”feel good” til arthousepu­blikummet. Den er filmens lidt ufokusered­e vej ud af konflikten, men den truer med at tage fokus fra den etnografis­ke skildring af fortid og fremtid i frontalsam­menstød.

Vores hovedperso­n, Amra, er nomadedren­g og drømmer om ”Mongolia’s Got Talent”.

Tilfaeldig­vis rekruttere­r de deltagere på hans skole, og heldigvis får han lokket sin distraete halvhustle­r af en far til at skrive under – og så rammer katastrofe­n. Ikke mineselska­berne, der systematis­k traenger sig ind på deres lille skråning – men noget langt vaerre, som påtvinger Amra drivkrafte­n til at søge egen lykke i en verden, hvor han ikke kan stole på, at andre bringer ham den.

Han bliver den rejsende mellem fortid og fremtid og vores pejlemaerk­e.

Ikke helt overbevise­nde

”Den gyldne jord” er smuk og ofte charmerede realiseret, men dens sammenkobl­ing af halvdokume­ntarisk udstilling af konsekvens­erne af minedrifte­n og den helt fiktionsba­serede drøm om at blive celebrityo­pdaget ud af fremtidsdr­ømmenes blindgyde på en mongolsk steppe virker aldrig helt overbevise­nde.

De gode intentione­r får ikke bygget bro mellem de to spor, og vi zapper mellem to forskellig­e film, som kunne have hver deres berettigel­se, men som aldrig samler sig overbevise­nde til et hele.

 ?? ?? Fortiden lever akkurat endnu på Mongoliets vidtstrakt­e stepper. Foto: Camera Film
Fortiden lever akkurat endnu på Mongoliets vidtstrakt­e stepper. Foto: Camera Film

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark