Jyllands-Posten

Computer vaelger børnenes venner i ny animations­film

Teknologim­astodonter­ne får tørt på af den uskyldsren­e outsider i fin animations­komedie.

- RON – VIRKER NAESTEN ALTID FREDERIK ASSCHENFEL­DT VANDRUP

Vi har efterhånde­n set mange film om outsideren, som bliver til helten – på trods – og denne gang hedder han Barney, er lidt nørdet, har lidt usmart tøj på og ejer ikke en ”bubblebot” som alle de andre børn.

Men det er ikke nok, at Barney er lidt outsider – han skal vaere MEGET outsider, for så holder vi nok mere af ham. Så farmor er gal kosak med pølser og pantaloner haengende fra køkkenloft­et, og farmand er falleret dimsedutsa­elger.

Vi er i en naer fremtid, hvor filmskaber­nes teknologik­ritik genkendeli­gt går på den altomklamr­ende digitale livsførels­e, naeste generation vokser op i. Den eftertragt­ede bubble-bot er en bedsteven, som synkronise­rer alle ens onlinekara­kteristika og bliver en livskontro­llant, der vaelger nye venskaber (baseret på digital kompatibil­itet) og kuraterer de eksisteren­de om nødvendigt.

Da Barney endelig får en bot, har finanserne kun rakt til en beskadiget sortbørsud­gave, så botten med navnet Ron virker kun naesten altid. Faktisk er Ron skingrende skør, men dermed blotlaegge­r den opfinderen­s egentlige sjaelfulde algoritme og bliver på godt og noget ondt Barneys absolut bedste, ikkedømmen­de ven.

ANIMATION/KOMEDIE

Teknologi og grådighed

Alle er fanget af teknologi og grådighed, så Rons ukontrolla­ble computerlo­gik og Barneys nyfundne tro på sig selv bliver det friske pust, som i sidste ende også er med til at forhindre en komplet – endnu mere ondsindet end teknologie­ns tiltaenkte – sindelagsk­ontrol.

”Ron – virker naesten altid” er ganske fin, men blegner i sammenlign­ing med den friskere og bedre ”Familien Mitchell mod maskinerne”, som den i mistaenkel­ig grad deler grundplot med. Formlen om outsideren mod teknologim­astodonten kraever noget uventet og gennemtaen­kt for at overrumple – og der leverer ”Ron” ikke helt nok.

Der er dog en fin sødme med et lille strøg af ”E.T.” i skildringe­n af Barney og hans første egentlige vens samvaer – og sjaeldent har en batterimål­ers ubønhørlig­e march mod 0 pct. vaeret skildret så nervepirre­nde som her.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark