Jyllands-Posten

Der er ikke langt fra et rislende brusebad til marcherend­e gule veste

- METTE BOCK tidl. minister

I løbet af godt et år er benzinpris­erne her til lands steget fra 9 til 14 kr. literen. Det gør enhver politiker nervøs. Men lad mig begynde et andet sted.

Hvem har ikke prøvet at få en overhaling af husets unge mennesker, fordi man kom til at lade vandhanen løbe, mens man børstede taender? Kort tid efter kan man så, paradoksal­t nok, høre bruserens sagte rislen i et helt kvarter, fordi selvsamme unge idealist havde et uimodståel­igt behov for at lade de varme stråler rense legeme og sjael. Det er jo noget helt andet, altså! Min erfaring siger mig, at man skal undlade at bemaerke den manglende logik, for det preller af som vand på en gås.

Overfører man dette uskyldige haendelses­forløb til den storpoliti­ske scene, lyder historien sådan her: Da Emmanuel Macron i 2017 blev praesident i Frankrig, skete det kun få måneder, efter at han havde grundlagt sit eget parti, En Marche, som betyder “i bevaegelse” eller “fremad”.

Men der gik kun kort tid, før Macron måtte sande, at dét med forandring­er kan vaere fint nok at tale om, men når det begynder at berøre hverdagen for borgerne – så rejser vreden sig!

Allerede året efter Macrons kanonvalg begyndte de gule veste at marchere i gaderne overalt i Frankrig i protest mod stigende afgifter på benzin og diesel. Det var ikke meningen!

De gule veste skabte uge efter uge ustabilite­t og politisk uro i Frankrig i et omfang, der gav rystelser overalt i Europa. Det blev tydeligt, at selv stabile demokratie­r hurtigt kan destabilis­eres, når folket rejser sig i protest.

Den angst sidder fortsat som en gul djaevel på skuldrene af politikere overalt i Europa. Det er let nok at få opbakning, når man taler om nødvendig klimaindsa­ts i politiske valgtaler. Og det er en overkommel­ig opgave at opstille politiske mål langt ude i horisonten om nedbringni­ng af CO2-udslip, et baeredygti­g landbrug og en industri, der må omlaegge produktion­sformerne.

Men hvad så, når det begynder at få konsekvens­er for borgerne? Øgede transporto­mkostninge­r, stigende fødevarepr­iser, indgreb i spisevaner og restriktio­ner på den globale transport af mennesker og varer? Politikere frygter de naeste skridt i klimaindsa­tsen. Ingen ønsker franske tilstande.

Ro på, vil nogen sige: Her i Danmark reagerer paene borgere da ikke på samme måde som de temperamen­tsfulde franskmaen­d, der opfører sig som vandaler. Det er muligvis rigtigt. Men de paene danskere kan marchere på andre måder. Der er noget, der hedder vaelgervan­dringer. Og vreden vil altid rette sig mod den til enhver tid siddende regering, for øjeblikket Socialdemo­kratiet.

Hidtil har S-regeringen købt sig til klimaindsa­tsen. Milliarder af skattekron­er er som en blid bruser skyllet ud over borgerne som støtteordn­inger og kompensati­oner. Det er ikke nødvendigv­is en dårlig idé. Hele Folketinge­t skal også roses for at stå sammen om en landbrugsa­ftale, der skaber en vis forudsigel­ighed for landbruget.

Men skal der ske banebryden­de aendringer, løber statskasse­n tør for kompensati­onskroner, og så bliver alt dyrere. Vreden lurer. Også i Danmark. For det er aldrig lige mig, det skal ramme. Forstå det dog!

Når den stille rislen af skattekron­er ikke laengere raekker, vil protestern­e rejse sig. For der er logisk sammenhaen­g mellem, hvad vi gør, og hvad det koster. Det opdagede Macron på den hårde måde. Og politikere med unge børn ved det instinktiv­t fra hjemmefron­ten.

Politikere frygter de naeste skridt i klimaindsa­tsen. Ingen ønsker franske tilstande.

 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark