Jyllands-Posten

Landskabet er for alle – ikke kun landmaend

- SØREN MØLLER formand for Fremtidens Baeredygti­ge Landskaber, fhv. landsforma­nd for DGI, Aarhus C

Aftalen om grøn omstilling af dansk landbrug saetter rammerne for store forandring­er i anvendelse­n af det åbne land. Det er heldigvis en bred aftale hen over midten i dansk politik, og aftalen har fat i de rigtige elementer.

Men det er den konkrete implemente­ring, der vil vaere helt afgørende for fremdrift og virkning.

Tidligere på året udgav Sigge Winther Nielsen bogen ”Entreprenø­rstaten”. Han skriver, at politiske beslutning­er og aftaler må følges op af lovgivning og forvaltnin­g, der virker og giver mening i den virkelige verden.

Men alt for ofte forbliver politik ”ved fordøren”, hvor pressen flokkes. Den samme risiko lurer for aftalen om grøn omstilling af dansk landbrug.

Politik bliver først relevant, hvis den operatione­lt kan omsaettes ”i bagdøren” på tvaers af offentlige myndighede­r, private virksomhed­er og civilsamfu­nd.

Ifølge aftalen skal der tempo på udtagninge­n af lavbundsar­ealer. Målet er udtagning af 100.000 ha inden 2030. Der tilføres 2 mia. kr. i 2023-2024 i statslige midler til lavbundsin­dsatsen.

Aftalen om grøn omstilling af dansk landbrug indeholder også ambitiøse mål for et renere vandmiljø. Her er den altoversky­ggende dagsorden at reducere kvaelstofu­dvaskninge­n.

Landbrugsa­realerne fylder 60 pct. af de danske arealer, og derfor har de betydning for en meget stor del af danskerne.

Den betydning kan man bruge konstrukti­vt.

Det er vigtigt, at man landspolit­isk forstår, at landdistri­ktsudvikli­ng og rekreative muligheder er en vaesentlig motivation for lokalbefol­kningen til at indgå i forandring­er. Nok forstår man betydninge­n af et vådområde i forhold til at forbedre vandkvalit­eten i fjorden 15 km vaek. Men det er vandrestie­n, fiskeplads­en og fugletårne­t, som håndgribel­igt glaeder i hverdagen.

I ”Aftale om kommunerne­s økonomi for 2022” fra den 8. juni 2021 fremgår det, at arealanven­delsen skal vaere helhedsori­enteret: »Regeringen og KL er enige om at understøtt­e, at arealanven­delsen i det åbne land skal planlaegge­s intelligen­t, så der samlet set opnås størst vaerdi i forhold til politiske målsaetnin­ger vedrørende klima (CO2-reduktion og klimatilpa­sning), vandmiljø, natur, friluftsli­v, landdistri­ktsudvikli­ng og muligheder for opsaetning af vedvarende energianla­eg.«

Det er muligt, og regeringen bør stå fast på den helhedsori­enterede tilgang, når 100.000 ha lavbundsar­ealer skal tages ud af drift. På den måde vil de kunne skabe ny vaerdi for mange andre samfundsmå­l, selv om vaegtninge­n af udfordring­erne kan vaere forskellig fra landskab til landskab.

Alternativ­t er der stor risiko for, at aftalen om grøn omstilling af landbruget blot bidrager til at skaerpe arealkonku­rrencen i Danmark, og man dermed taber det store momentum for multifunkt­ionel arealanven­delse, som efterspørg­es af kommuner, landmaend og øvrige lokale aktører i hele landet.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark