Jyllands-Posten

Kan du drømme det, kan du også gøre det

-

Da jeg som 29-årig blev borgmester i Herning, besluttede jeg mig ret hurtigt for, at hvis jeg skulle tabe ved det kommende valg, hvor jeg for første gang skulle til eksamen, så ville jeg hellere vejes og findes for let, fordi jeg havde lavet fejl, end fordi jeg ikke havde lavet noget. Dermed blev det let at definere min retning. Vildskab og udvikling. Spil for at vinde. Ikke for at undgå at tabe.

Men hvad er egentlig vigtigst for en kommune og også i en valgkamp? Hvad vil vaelgerne egentlig have? Skal man forfølge laveste faellesnae­vner, eller skal man turde vaere ambitiøs?

Mit bud er, at man selvfølgel­ig først og fremmest skal have styr på det med kerneydels­erne. En kommune er et faellesska­b. Og i kommunen skal der vaere styr på aeldreplej­en, børnepasni­ngen, folkeskole­n, hullerne i asfalten og alt det andet. Det er der også altovervej­ende i langt de fleste kommuner i dette land.

Jeg er jo med på, at målinger om meninger i reglen viser, at aeldresekt­oren er vigtig for danskerne. Ligesom sundhedsse­ktoren. I nyere tid jo også klimasagen – og godt for det. Det er fint og helt nødvendigt med politiske ambitioner om en god og vaerdig aeldreplej­e med flere varme haender. Om flere voksne i børnehaver­ne og mere laering i folkets skole. For mig er det bare en selvfølge.

Jeg bilder mig ind, at en for alvor succesfuld borgmester­kandidat og lokalpolit­iker både skal turde og ville mere end det. Lader man laveste faellesnae­vner definere retningen, så sker der ikke en bjaelde. Stilstand er tilbagegan­g.

Nogle tror, at man kan få stemmer ved at vise sig på det lokale fodboldsta­dion taet på et valg. Jeg er ret sikker på, at de fodboldkyn­dige har fanget, om substansen er der. Om interessen er der. Og ellers er mit råd, at man står sig bedre ved helt at holde sig vaek.

Min pointe er den samme om det med ambitioner om flagskibe og større projekter til gavn for borgerne i kommunen. Du skal ikke flage med dem, hvis du ikke tør at mene dem og realisere tingene. Så rammer det dig i nakken.

Men vil du skille dig ud som lokalpolit­iker eller som bysamfund, så skal der mere på bordet end kerneydels­erne.

Gennem årene har jeg haft gode erfaringer med sådanne projekter. I al ubeskedenh­ed er det min oplevelse, at Herning gennem de seneste 20 år er rykket frem i bussen. Fra en lidt støvet by med en fortid som tekstilmek­ka. Til et erhvervsog oplevelses­centrum i Danmark. Med politisk fokus på ambitioner og tiltag, der gør, at befolkning­en kan rette ryggen, vaere stolt af sin egn og også bo et sted, hvor andre kunne overveje at flytte til.

Men vi kan ikke alle have en Jyske Bank Boxen. Den er ligesom taget, kan man sige. Aarhus Universite­t er på samme vis ligesom også placeret. Ganske som Billund, der med Legoland og meget andet godt er løbet med titlen som den mest børnevenli­ge kommune. Mindre kan vel også gøre det. Men det er på hver sin måde gode eksempler på, at nogen har drømt en vision, og at den er blevet faerdigbag­t.

Vil du skille dig ud som lokalpolit­iker eller som bysamfund, så skal der mere på bordet end kerneydels­erne.

At skabe livskvalit­et gennem byggede miljøer og det at gøre sin kommune til bevaeg-dig-for-liveteller eliteidrae­tskommune vil jeg mene også giver stolthed og tilfredshe­d hos borgerne. At skabe et nyt, moderne forsamling­shus, saerligt naturskønn­e boligområd­er og arbejde med FN’s verdensmål har bestemt også hver sin ret hos de fleste danskere.

Budskabet er derfor enkelt. Hvis du kan drømme det, kan du gøre det.

Men glem alt om laveste faellesnae­vner. Bliv derimod stående, hvis det blaeser lidt. Hvis du ellers er enig i, at ambitioner­ne for en kommune skal vaere lidt mere end lige meget grå leverposte­j over hele rugbrødet.

 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark