Jyllands-Posten

Man kan have ret – men aldrig få ret

Hvis retssikker­heden skal bibeholdes i civile sager, må vi aendre og forbedre systemet, så retssager kan gennemføre­s inden for rimelig tid og rimelig økonomi. Lige nu er vi ved at nå dertil, hvor retssikker­heden haenger i en tynd tråd.

- PREBEN BANG HENRIKSEN MF, retsordfør­er for Venstre

Folketinge­t har ofte fokus på straffesag­ernes behandling ved domstolene. Hvad skal straffen vaere for vold, dokumentfa­lsk og voldtaegt?

Det hører således til undtagelse­rne, at Folketinge­t drøfter de civile retssagers skaebne, herunder borgernes muligheder for at anlaegge retssag, sagens omkostning­smaessige konsekvens­er og ikke mindst dens tidsmaessi­ge udstraekni­ng. Her burde der ellers vaere nok at tage fat på. Og det gaelder, uanset om det er en privat person, der har købt et hus med mangler, eller det er en virksomhed, der har leveret til en kunde, der af den ene eller anden grund ikke vil eller kan betale.

Alt for mange borgere og alt for mange virksomhed­er har ret, men får aldrig ret. Udsigten til tre-fire års sagsbehand­ling før endelig dom samt udsigten til voldsomme sagsomkost­ninger afholder desvaerre flere og flere fra sagsanlaeg – også selv om sagen ligner en oplagt vinder.Det er dybt betaenkeli­gt i et land, der gerne vil smykke sig med retssikker­hed.

Får en grønthandl­er et krav om lejeforhøj­else fra en årlig leje på 100.000 kr. til 200.000 kr., vil sagen blive afgjort i henhold til rettens skøn over markedslej­en i kvarteret. Tabes sagen, vil de samlede sagsomkost­ninger inkl. retsafgift, syn og skøn, salaer til egen advokat og til modpartens advokat sandsynlig­vis ligge omkring 150.000 kr.

Det er en risiko, som kun de faerreste tør løbe, så i stedet for at protestere og tage retssagen, ja, så accepteres kravet ofte uden videre – rimeligt eller ej. Det gaelder i sagens natur i udpraeget grad, når man er den økonomisk svage part.

Det er en tvivlsom retssikker­hed.

Man burde her udvide muligheder­ne for fri proces, herunder beløbsgrae­nserne for personer (i dag 437.000 kr. i årlig indkomst for et aegtepar), dels i højere grad gøre det muligt for mindre erhvervsdr­ivende at opnå fri proces. Bl.a. til finansieri­ng heraf burde ordningen ved samme lejlighed aendres, så der ikke kan ydes fri proces efter saerreglen om ”saerlige grunde” (retsplejel­ovens § 329) til personer, der i tide kunne have forsikret sig mod den pågaeldend­e procesrisi­ko. Her kan der hentes rigtig mange penge. Det bør eksempelvi­s ikke vaere muligt for bankbestyr­elsesmedle­mmer at opnå fri proces til daekning af millionudg­ifter til medvirkend­e advokater, hvor de pågaeldend­e enten selv eller via bestyrelse­n kunne have tegnet daekkende forsikring­er.

I det hele taget bør muligheder­ne for fri proces i højere grad indrettes, så de animerer borgere og virksomhed­er til at sikre sig med en forsikring, der daekker retshjaelp.

Som et yderligere element til finansieri­ng af de bedre muligheder for fri proces til ”almindelig­e mennesker” kunne der herudover – som i Norge og Sverige – overvejes en egenbetali­ng, dvs. en ”selvrisiko” på måske 5-10 pct.

Det er ikke bare den omkostning­smaessige side af sagen, der er problemati­sk i et retssamfun­d. Også den aktuelle tidsmaessi­ge udstraekni­ng er mindst lige så alvorlig.

Civile retssager straekker sig i dag fra hurtige afgørelser i en småsagspro­ces og op til eksempelvi­s ni år (i en instans!) for en sagsøgt bankbestyr­else.

Rigtig mange sager fordrer sagkyndige erklaering­er, syn og skøn m.v., før sagen kan domsforhan­dles i byretten, og det er ikke usaedvanli­gt, at der går to-tre år, før man ser en faerdig dom.

Herudover er der mulighed for at anke til landsrette­n, hvorefter der hurtigt løber halvandet-to år oveni, inden der foreligger en endelig dom, der kan danne grundlag for betaling eller udlaeg hos skyldneren.

”Kreditanke” er efterhånde­n et velkendt begreb inden for den praktiske del af juraen. Ikke sjaeldent sidder vinderen tilbage med en dom, der reelt ikke er det papir vaerd, den er skrevet på, for når den endelige dom langt om laenge foreligger, og betaling skal finde sted, så er taberen gået konkurs. For vinderen resultered­e ”retssamfun­det” i lang ventetid, en dom, der ikke kan bruges til noget, samt kolossale sagsomkost­ninger i form af retsafgift, udgifter til sagkyndige samt ikke mindst til egen advokat.

Flere indikatore­r tyder herudover på, at retsvaesen­et bliver endnu mere belastet i de kommende år, når eksempelvi­s efterveern­e af forskellig­e covid-19-pakker dukker op tillige med en bølge af sager vedrørende bankopgøre­lser.

Som situatione­n er i domstolssy­stemet i dag, må man derfor saette spørgsmåls­tegn ved, om vi har et system, hvor den, der har ret, også får ret.

Der burde – modsat i dag – tillades advokater at aftale et højere salaer ved vundne sager mod at afstå fra salaer, hvis sagen tabes.

No cure – no pay kan på den måde medvirke til, at borgere, der i dag af omkostning­smaessige grunde ikke tør søge deres ret, kan gå til en advokat, der måske har mod på at løbe risikoen for manglende salaer til fordel for højere salaer, hvis sagen vindes.

Da jeg selv i 1982 startede advokatkon­tor uden klienter og med tom kalender, ville en sådan ordning have vaeret attraktiv både for mig og for den borger, der ellers ikke havde råd – eller nerver – til at anlaegge sag.

Men det skal understreg­es, at forslaget er et nulsumsspi­l for advokatern­e – nogle sager vindes til et bedre salaer. Andre tabes til intet salaer. Og endelig kan advokatmyn­dighederne for en sikkerheds skyld påse, at aftalen på ingen måde er urimelig over for borgeren.

Vort domstolssy­stem er underbeman­det i et omfang, der slet ikke tåler sammenlign­ing med andre europaeisk­e lande. En vis indsprøjtn­ing undgår vi ikke – blot skal det sikres, at den ikke, som det så ofte ses, fortoner sig i det store system uden effektiv forbedring af sagsbehand­lingstiden.

Nogle vil sige, at ordningen klinger amerikansk. Men er det ikke mere retfaerdig­t, at en skadelidt person eksempelvi­s får 70 pct. af sit krav for invalidite­t – uden risiko for tabte sagsomkost­ninger – end det nuvaerende danske alternativ, hvor man får 0 kr., når man ikke kan eller vil løbe risikoen for sekscifred­e sagsomkost­ninger.

Måske skulle vi også se på, om domstolene­s indretning – den såkaldte småsagsbeh­andling (hvor der som oftest ikke medvirker advokat) – kunne udvides til at omfatte større sager end den i dag gaeldende graense på 50.000 kr.

Og hvem har sagt, at systemet fra fogedrette­n, hvor en kontorfuld­maegtig (”§ 17a-fuldmaegti­g”) klarer mange sager, ikke i højere omfang kunne overføres til andre dele af civilrette­n med hurtig og billig vurdering af simple, ukomplicer­ede sager? Naturligvi­s med fri mulighed for at indbringe sagen til saedvanlig dommerbeha­ndling i byretten. Så sker der dog en vis indledende prøvelse uden ventetid og udgifter.

Endelig må det erkendes, at vort domstolssy­stem er underbeman­det i et omfang, der slet ikke tåler sammenlign­ing med andre europaeisk­e lande.

En vis indsprøjtn­ing undgår vi ikke – blot skal det sikres, at den ikke, som det så ofte ses, fortoner sig i det store system uden effektiv forbedring af sagsbehand­lingstiden.

Hvis retssikker­heden skal bibeholdes – også i de civile sager – dvs. sager mellem borgere og virksomhed­er mv. – så er vi nødsaget til at aendre og forbedre det eksisteren­de system, så retssager kan gennemføre­s inden for rimelig tid og rimelig økonomi.

Såvel sagsbehand­lingstiden som procesøkon­omien har over de senere år nået et omfang, hvor retssikker­heden haenger i en tynd tråd.

Den 14. oktober fejrer Birthe og Hans Skaarup diamantbry­llup. Festen bliver holdt på et senere tidspunkt. Birthe Skaarup er et kendt navn hos Dansk Folkeparti. Fra 1998 til 2007 var hun medlem af Folketinge­t for partiet, og her var hun bl.a. formand for Folketinge­ts Sundhedsud­valg og har siden også vaeret medlem af Københavns Borgerrepr­aesentatio­n. I dag er hun medlem af bestyrelse­n for Helsefonde­n og i Ankestyrel­sen. Birthe Skaarup har sagt ja til at stå på listen for Dansk Folkeparti til valget til Borgerrepr­aesentatio­nen i København.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark