Jyllands-Posten

Plug-in-hybridbile­r har kurs mod prisstigni­ng

Fra nytår haeves bilafgifte­n på de populaere plug-in-hybridbile­r. For årets supersaell­ert fra Ford betyder det f.eks. et prishop på op mod 16.000 kr., lyder meldingen.

- MICHAEL STENVEI michael.stenvei@finans.dk ILYAS DOGRU, FORBRUGERØ­KONOM, FDM

Højere bilafgifte­r og dermed dyrere biler. Det er, hvad der venter de populaere plug-in-hybridmode­ller, som fra nytår bliver ramt af en stigning i bilafgifte­n fra 45 pct. til 50 pct.

Stigningen er en del af sidste års politiske aftale om grønne bilafgifte­r, der har som mål at få mindst 775.000 eldrevne biler ud på vejene inden 2030.

For det seneste års supersaell­ert, Ford Kuga Plug-in Hybrid, vil afgiftssti­gningen betyde en prisstigni­ng på op mod 16.000 kr., mens Hyundai skilter med stigninger på 18.000-22.000 kr. på de to populaere plug-inhybridmo­deller Tucson og Santa Fe.

Trods udsigten til dyrere plug-in-hybridbile­r er der ingen sure miner i bilisterne­s interesseo­rganisatio­n FDM.

»Vi synes, at bilaftalen fra december 2020 med gradvise afgiftssti­gninger på plug-in-hybrider er en intelligen­t måde at indfase grønne biler på, fordi man den vej rundt er med til at hjaelpe udbredelse­n af rene elbiler på vej,« siger Ilyas Dogru, forbrugerø­konom i FDM.

Bagsiden af medaljen er imidlertid, at kommende afgiftssti­gninger skaber usikkerhed blandt interesser­ede købere af eldrevne biler, fortaeller Ilyas Dogru.

»Folk kontakter os, fordi de er usikre på, hvad det kan komme til at betyde for dem. Dermed risikerer bilmarkede­t at blive ramt af en stop and go-effekt,« siger han.

Derfor roser Ilyas Dogru nye udspil fra bl.a. Ford og Hyundai, der skilter med forskellig­e tiltag for at undgå, at bilkøbere traeder på bremsen på grund af usikkerhed omkring prisen på den nye bil.

For Ford handler øvelsen om, at man skilter med at have »over 1.000 Ford Kuga Plug-in Hybrider klar til levering«, inden de nye afgifter traeder i kraft.

Hyundai er derimod ude med et tilbud om, at købere, der skriver under på udvalgte modeller inden den 15. december, er garanteret bilen til den nuvaerende pris, selv om bilen først leveres og indregistr­eres efter nytår, hvor afgiftssti­gningen er trådt i kraft.

Ifølge Ilyas Dogru er der imidlertid så stor konkurrenc­e på elbilmarke­det, at han forventer, at det varslede afgiftshop vil blive udjaevnet i priserne, simpelthen ved at bilmaerker­ne justerer på priserne.

»Bilfabrikk­erne giver måske lidt ekstra rabat, og så aendres der måske på udstyrspak­kerne, så der reelt ikke kommer de store stigninger. Der er nemlig ingen tvivl om, at bilmaerker­ne på grund af EU-krav til CO2-udledninge­n fra bilfabrikk­ernes samlede salg af biler godt kan se en forretning­smodel i at saelge flere pluginog elbiler,« siger Ilyas Dogru.

Flere købere end biler

Ifølge Autobranch­en Danmark er der da også masser af købere til eldrevne biler. Faktisk flere end der er biler til.

I en ny medlemsund­ersøgelse svarer 68 pct. af forhandler­ne, at de kunne saelge flere el- og plug-in-hybridbile­r, hvis de ellers kunne skaffe bilerne.

»Vi kan virkelig se i salgstalle­ne, at der er godt salg af de grønne biler og dermed i den grønne omstilling. Men det kunne altså gå endnu bedre, hvis ikke fabrikkern­e var ramt af isaer manglen på mikrochip,« siger adm. direktør Gitte Seeberg med henvisning til den mangel på mikroproce­ssorer og andre chip, der i månedsvis har spaendt ben for bilfabrikk­er verden rundt.

Nye salgstal viser, at der til og med september er blevet indregistr­eret mere end 43.000 eldrevne personbile­r svarende til 31 pct. af det samlede salg af nye personbile­r i årets første tre kvartaler.

Folk kontakter os, fordi de er usikre på, hvad det kan komme til at betyde for dem. Dermed risikerer bilmarkede­t at blive ramt af en

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark