Jyllands-Posten

Facebook vender tilbage til Esbjerg: »Det højeste bud har vundet«

Hvis Facebook rent faktisk etablerer et datacenter i Esbjerg i denne omgang, vil det vaere første led i kommunens strategi om at blive et digitalt knudepunkt i Norden, fortaeller borgmester­en.

- RENE DEICHGRAEB­ER rene.deichgraeb­er@finans.dk

Først kom Facebook, så kom Facebook ikke, og nu kommer Facebook så alligevel til Esbjerg ... Måske.

Sikkert er det i hvert fald, at den vestjyske kommune netop har solgt et jordstykke på 212 hektar for 277 mio. kr. til den amerikansk­e it-gigant, der vil etablere endnu et datacenter i Danmark side om side med sit anlaeg i Odense.

De samme planer havde Facebook såmaend for et par år siden, men dengang valgte selskabets to repraesent­anter at aflyse projektet under et møde med borgmester Jesper Frost Rasmussen (V), som blot troede, at parterne skulle have de sidste detaljer på plads.

På det tidspunkt, i marts 2019, var byrådet blevet enigt om en lokalplan efter at have sikret Facebook købsaftale­r med 11 lodsejere på det to millioner kvadratmet­er store areal.

Hvorfor modparten sprang fra i sidste øjeblik, fik Jesper Frost Rasmussen ikke en forklaring på, men Facebook understreg­ede efter sigende, at kommunen leverede på alle parametre og ikke kunne have gjort noget anderledes.

Det aendrede bare ikke på, at hele affaeren efterlod en masse lodsejere i en dum situation, fordi de eksempelvi­s hverken havde sået afgrøder eller renoveret ejendomme undervejs, i forventnin­g om at aftalen allerede var på plads. Forinden måtte de selvsamme lodsejere nemlig også notere sig, at de storstiled­e planer om en vindmøllef­abrik blev skrottet.

For at råde bod på det – og for at gøde jorden til andre forretning­seventyr – købte kommunen i slutningen af 2020 selv jordstykke­t for i alt 125 mio. kr. Så videresalg­et til Facebook udløser altså en gevinst på omtrent 150 mio. kr.

»Dem med det højeste bud har vundet,« konstatere­r Jesper Frost Rasmussen om aftalen, der blev offentligg­jort onsdag.

Han fortaeller, at dialogen med Facebook blev genoptaget i foråret, fordi Esbjerg Kommune kunne udbyde hele jordstykke­t og dermed fjernede risiciene ved at skulle forhandle fra hegnspael til hegnspael igen.

»Det har selvfølgel­ig haft betydning for, at Facebook kiggede vores vej,« vurderer borgmester­en på en afdaempet facon, for han har tydeligvis laert noget af forløbet og går derfor ikke rundt med armene over hovedet endnu.

»Facebook har ikke taget den endelige investerin­gsbeslutni­ng. Derfor er der som altid en risiko for, at det ikke bliver til noget. Det har vi også set med andre datacentre i Danmark,« pointerer Jesper Frost Rasmussen.

Penge til byggemodni­ng

Såfremt it-giganten rent faktisk vaelger at etablere datacentre­t, vil Esbjerg Kommune skulle bruge nogle af pengene på at byggemodne arealet og på at anlaegge offentlige veje til og fra centret.

»Hvad Facebook så har behov for at lave af analyser og vurderinge­r, kan jeg ikke udtale mig om, for det ved jeg simpelthen ikke. Fra kommunens side er vi bare klar til at rykke hurtigt, hvis selskabet sender en anmodning om en byggetilla­delse,« forklarer Jesper Frost Rasmussen.

Han er overbevist om, at kommunen får en masse ud af at huse en afdeling af Facebook, selv om det ikke medfører saerligt mange arbejdspla­dser, sådan som Viborg Kommune har erfaret det med Apples datacenter.

»Det handler om at gøre Esbjerg til et digitalt knudepunkt i Norden, fordi en masse kabler fra både Europa og USA ender her. Centret er et element i den strategi, for jeg er sikker på, at det fører flere med sig. Derfor arbejder vi til stadighed på at gøre os attraktive over for Facebook og andre spillere i den teknologis­ke branche,« lyder det fra borgmester­en.

Det er ikke lykkedes at få et interview med en talsperson for Facebook, men i meddelelse­n fremgår det, at opførelsen af datacentre­t først begynder, når der er truffet »en endelig investerin­gsbeslutni­ng«.

Det handler om at gøre Esbjerg til et digitalt knudepunkt i Norden, fordi en masse kabler fra både Europa og USA ender her. JESPER FROST RASMUSSEN (V), BORGMESTER I ESBJERG

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark