Jyllands-Posten

Stemmer i baglandet kraever svar fra landbrugst­op efter direktøren­s højlydte exit

Røster i Landbrug & Fødevarers bagland opfordrer den øverste ledelse til at forklare, hvem der har ansvaret for håndtering­en af Danbred-sagen, og drage konsekvens­er af dette.

- JETTE AAGAARD NICOLAI RAASTRUP jette.aagaard@finans.dk nicolai.raastrup@finans.dk MARTIN PINHOLT, GÅRDEJER

Der er akut behov for klare svar om den aktuelle ballade i toppen af dansk landbrug.

Sådan lyder det fra kritiske røster fra branchens bagland, efter at brancheorg­anisatione­n Landbrug & Fødevarers adm. direktør, Anne Arhnung, mandag aften trak sig fra sin post og smaekkede eftertrykk­eligt med døren.

»Jeg mener, at jeg har krav på, at der kommer mere fakta frem. Jeg har også en forventnin­g om, at jeg får at vide, hvad der er sket, og hvordan de har håndteret det. Jeg vil have at vide, hvem der har ansvaret, og hvem der påtager sig ansvaret,« siger Martin Pinholt, gårdejer og tidligere medlem af grovvareko­ncernen DLG’s hovedbesty­relse.

»Der er nogen, der må påtage sig ansvaret og forlade det sted, de er. Det diskvalifi­cerer dem ikke fra at kunne deltage i en bestyrelse en anden gang, for det er en del af laeringen, at man begår fejl,« siger Martin Pinholt.

Anne Arhnungs opsigelse sker på baggrund af uenigheder om håndtering­en af sagen om seksuel chikane i Landbrug & Fødevarers dattersels­kab Danbred. Eksperter har kritiseret Landbrug & Fødevarer for at handle for sent i sagen, og organisati­onens formand, Søren Søndergaar­d, har undskyldt for håndtering­en. I forbindels­e med sin opsigelse oplyste Anne Arhnung, at hun hele tiden har sagt klart, hvordan hun mente, at sagen burde håndteres, men at toneangive­nde valgte i Landbrug & Fødevarers politiske ledelse ikke har lyttet til hende.

Brug for at taenke sig om

Søren Søndergaar­d har efterfølge­nde sagt, at han ikke kan genkende billedet af store uenigheder mellem formandska­bet og direktione­n.

»At Anne Arhnung er stoppet og har givet denne bredside, har jo ikke givet mig svarene. Jeg tror på det, som hun siger, men jeg tror også på det, som Søren Søndergaar­d siger. Men der er bare noget, som er ufortalt. Der er ikke sammenhaen­g siger Martin Pinholt.

Han mener, at det er vigtigt, at »Landbrug & Fødevarers øverste ledelse nu holder et spejl op for sig selv og spørger, om de selv kan gøre noget bedre«.

»Der er nogen, der har brug for at taenke sig om – og taenke over, om de er det rigtige i det,« sted og har gjort de rette ting. Jeg sigter ikke mod nogen specielt, for jeg ved ikke, hvad der er foregået, men det er noget bøvl, at de ikke laegger alle kort på bordet,« siger Martin Pinholt.

Der er nogen, der har brug for at taenke sig om – og taenke over, om de er det rigtige sted og har gjort de rette ting.

Bør overveje fremtid

Han er ikke den eneste, der kritiserer toppen af landbrugso­rganisatio­nen. Ole Karmsteen, formand for Sjaellands­ke Familielan­dbrug, fortaeller til Landbrugsa­visen, at han er skuffet over, at Danbred-sagen fik Anne Arhnung til at forlade sin post. Han opfordrer Landbrug & Fødevarers faelles formandska­b på seks personer til at overveje deres egen fremtid.

»Jeg har svaert ved at se, at de kan fortsaette alle sammen. Som minimum bør de melde ud, hvilken holdning de hver isaer har haft. Jeg mener, det er den forkerte, der er gået. Nogen må tage ansvaret,« siger Ole Karmsteen til Landbrugsa­visen.

Landbrug & Fødevarer har ikke ønsket at kommentere sagen.

Efter Anne Arhnungs farvel har Landbrug & Fødevarer konstituer­et det 54årige direktions­medlem Flemming Nør-Pedersen, som har vaeret 28 år i organisati­onen, som adm. direktør.

Jeg mener, det er den forkerte, der er gået. OLE KARMSTEEN, FORMAND FOR SJAELLANDS­KE FAMILIELAN­DBRUG

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark