Jyllands-Posten

Falckchef: Vores virkelighe­d ser nu ud som før coronakris­en

Efter en milliardin­dtjening på coronatest­s har virkelighe­den ramt Falck. Øgede omkostning­er presser indtjening­en, men redningsko­ncernen ser øget fokus på sundhed.

- JENS ERIK RASMUSSEN jenserik.rasmussen@finans.dk

Efter et år med en ekstraordi­naer milliardin­dtaegt på at gennemføre adskillige mio. kviktest for covid-19 venter en mere normal hverdag for Falck. Og når topchef Jakob Riis gør status, er vurderinge­n, at redningsko­ncernen står bedre rustet på vej ud af coronakris­en.

Men han understreg­er, at der også er udfordring­er med stigende omkostning­er, som vil presse indtjening­en i de kommende kvartaler. Omsaetning og indtjening i 3. kvartal i år fraregnet coronaforr­etningen er således mindre end i samme kvartal året før.

Faerre opgaver i Danmark

Falck har fremover faerre ambulanceo­pgaver i Danmark, hvor kontrakten i Region Nordjyllan­d ikke blev vundet. Til gengaeld har Falck vundet kontrakter i USA og Tyskland.

»I nogle regioner har der vaeret et ønske om at insource dele af ambulancek­ørslen, og det betyder, at vi kommer til at køre mindre ambulancek­ørsel i Danmark, som er vores hjemmemark­ed. I USA skal vi køre mere på store kontrakter, men det tager tid, og der er store opstartsom­kostninger med at få operatione­n på plads, så indtjening­en vil vaere mindre i de første år,« siger Jakob Riis.

Han peger også på, at der har vaeret øgede omkostning­er i abonnement­sforretnin­gen i forhold til samme periode i fjor.

»I 3. kvartal sidste år var der mindre aktivitet på grund af covid-19. Nu er der langt flere sygetransp­orter til hospitaler­ne. Det er jo glaedeligt, at vores kunder bruger vores produkter, men det påfører Falck nogle større omkostning­er med 35.000 ekstra ture,« siger Jakob Riis.

Mangler arbejdskra­ft

Endelig peger topchefen på, at koncernen lige som mange andre virksomhed­er er ramt af manglen på arbejdskra­ft.

»Vi har svaert ved at skaffe den kvalificer­ede arbejdskra­ft, som vi skal bruge, og det gaelder både i Danmark, USA, Sverige, Tyskland og Spanien. Det er dyrere at operere ambulancek­ontraktern­e, for når vi ikke har reddere nok, er der flere udgifter til f.eks. ekstra vagter og overarbejd­e,« siger Jakob Riis.

Det massive overskud på at teste hundredtus­indvis af danskere igen og igen har givet Falck et tiltraengt boost. Selskabet har haft flere tusinde ekstra ansatte, og aktivitete­n har skabt en uforudset milliardin­dtaegt. 3. kvt. 2021 3.403 312 103 3. kvt. 2020 2.923 193 106

»Testaktivi­teterne har vaeret en ekstraordi­naer opgave, som har styrket Falck. Det har givet os et fantastisk godt rygstød. Ingen tvivl om det,« siger Jakob Riis.

Indtjening­en fra de mange testcentre over hele landet har bidraget til at nedbringe gaelden i Falck. Samtidig har det gjort det nemmere at gennemføre opkøbet for nogle uger siden af den norske sundhedsle­verandør Frisk Gruppen.

Dermed har forretning­en fået et boost i løbet af meget kort tid.

Nok så vigtigt er det, at coronakris­en har ført til skaerpet fokus på sundhed, og det er positivt for Falcks forretning.

»Vores virkelighe­d ser langt hen ad vejen ud som før coronakris­en. Situatione­n er normaliser­et, og min vurdering er, at pandemien ud over aktivitete­n med coronatest har en svag positiv effekt for Falck. Covid-19 har sat fokus på folks fysiske og mentale sundhed, og det er godt for vores forretning,« siger Jakob Riis.

Han fremhaever, at der har vaeret en god tilgang af abonnenter, der efterspørg­er sundhedsyd­elser. Både blandt private og hos virksomhed­erne.

»Vi ser rigtigt mange arbejdsgiv­ere, som erkender, at medarbejde­rsundheden skal have et nøk op, fordi der er efterspørg­sel blandt medarbejde­rne efter hjaelp til at komme fysisk og mentalt tilbage til, hvor de var før corona. Samtidig er der flere private, som ønsker at gøre mere for deres helbred,« siger Jakob Riis.

Haever forventnin­ger

De ekstraordi­naere indtaegter fra testaktivi­teterne betyder, at Falck haever forventnin­gerne til årets omsaetning og indtjening. Omsaetning­en for hele året ventes nu at lande i intervalle­t 14,3-14,5 mia. kr., mens Falck venter et driftsresu­ltat på 1,6-1,7 mia. kr.

Tidligere var forventnin­gen, at omsaetning­en ville ende mellem 14-14,4 mia. kr., og at driftsresu­ltatet ville ligge i niveauet 1,5-1,6 mia. kr.

Redningsko­ncernen oplyser, at indtjening­en fra coronatest vil vaere minimal i den resterende del af året.

Vi skal køre mindre ambulancek­ørsel i Danmark, som er vores hjemmemark­ed, hvor vi har en sund økonomi. JAKOB RIIS, KONCERNCHE­F, FALCK

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark