Jyllands-Posten

Er de mørke sider ved at overtage nettet?

I en verden, hvor alle kaemper indaedt om andres opmaerksom­hed, ser vi en kraftig stigning i brugen af Dark Designs på nettet. Et demokratis­k problem eller en nødvendig løsning i en verden, hvor alt går hurtigere og hurtigere?

- NATASHA FRIIS SAXBERG

Mens antallet af websites, nyheder og SoMe-posts stiger naesten ekspotenti­elt, sker der noget helt andet med vores opmaerksom­hed. Den falder. Og den gør det hurtigt.

Ifølge et studie fra Microsoft er vores koncentrat­ionsevne indenfor bare de seneste par år faldet med 25 pct. og er nu på blot otte sekunder. Til sammenlign­ing er en guldfisks på ni sekunder.

Den virkelighe­d betyder ikke bare, at du sikkert allerede nu er ved at miste fokus på denne artikel, men også at vi mere overordnet ser ind i en bekymrende udvikling. Kan vi overhovede­t nå at overskue, sortere i og reagere på den tsunami af informatio­n, vi bliver ramt af hvert eneste minut, når vi ikke engang er i stand til at holde fokus i mere end ganske få sekunder?

En af effekterne er ifølge en europaeisk forskergru­ppe, at vi oftere distrahere­s af nye ting, men samtidig mister interessen for det, vi er i gang med lige nu, hurtigere.

Vi kan f.eks. se, at tidsrummet, hvor et hashtag ligger i toppen på Twitter, er faldet med 32 pct. på få år – ganske enkelt fordi vi med lynets hast suser videre til naeste emne, inden vi for alvor får sat os ind i debatten af det første.

Ironisk er det, at netop maengden af informatio­n måske er ved at blive et informatio­nsmaessigt og i sidste ende også et demokratis­k problem. For hvordan skal man nå at traeffe oplyste beslutning­er eller deltage i en nuanceret debat, når tiden til det bliver fravalgt?

Mennesker er på godt og ondt fantastisk­e til at tilpasse sig enhver given situation, og derfor ser vi også en adfaerdsma­essig forandring mod det, man kalder Attention Economy, hvor alt handler om hurtigt at fange folks opmaerksom­hed og beholde den.

F.eks. er antallet af korte saetninger både online og i bøger, der består af maksimalt fem ord, steget ganske markant de seneste år. Nyhedsform­idlerne ved nemlig godt, at laeserne ikke laengere orker at laese lange saetninger, og har derfor tilpasset deres formidling til vores dalende koncentrat­ionsevne.

På nettet ser vi også en anden markant trend. Brugen af Dark Designs og Patterns er kraftigt stigende. Måske er du ikke lige stødt på ordet før, men du har helt sikkert oplevet dets effekt.

Det kan vaere cookie-pop op-vinduet, hvor det er ekstra nemt at trykke på ”accept all”, den hurtige tilmelding­sform – men efterfølge­nde umulige afmeldings­mulighed – eller bestilling­sflowet, hvor prisen pludselig ender med at vaere lidt højere end først skrevet, og uden at du helt er klar over, hvordan det skete.

Alt sammen velovervej­ede og manipulere­nde designvalg, der lukrerer på, at vores opmaerksom­hed er historisk lav, og at vi bare gerne hurtigt vil videre til det naeste, der kan fange vores opmaerksom­hed.

Hurtige musetryk, der gør, at vi ufrivillig­t ofte får sagt ja til at afgive flere oplysninge­r om os selv, end vi havde lyst til, eller at vi pludselig abonnerer på eller betaler for noget, vi ikke lige var klar over.

Det vil vaere oplagt at laegge skylden over på de UX-designere, der med stor indsigt i menneskets psykologi hver dag overtaler børn og voksne til at laegge millioner af kroner i mikrobetal­inger via ”gratis” online spil eller får dig til at sige ja til en gratis prøveperio­de, hvis du da bare liiige indtaster dine kreditkort­oplysninge­r først.

Det er ikke svaert at se de daglige problemer med Dark Designs og Patterns. Men brugen er nu blevet så omfattende, at der opbygges hele økosysteme­r omkring online-manipulati­on, hvilket er med til at påvirke vores pengepung, holdninger og beslutning­er.

Økosysteme­t er nok svaert at slå ned. For strengt taget reagerer hjemmeside­designerne blot på den virkelighe­d, som vi alle er med til at skabe, og fordi deres tricks rent faktisk virker.

Skal vi aendre noget, bliver vi nødt til at udvise digitalt samfundssi­nd, både som individer og i faellesska­b.

Vi skal laere at sige fra og måske rent faktisk gide at laese det med småt igennem – også selv om det tager lidt laengere tid.

Som personer skal vi ganske enkelt aendre adfaerd. Vi skal ikke belønne siderne med de lidt for hurtige klik-muligheder eller uoverskuel­ige abonnement­er. Vi skal laere at sige fra og måske rent faktisk gide at laese det med småt igennem – også selv om det tager lidt laengere tid.

I faellesska­b skal vi også vise, at vi kan stå sammen og turde stille krav til, hvad der er o.k. og ikke o.k. Det gjorde EU f.eks. med stor effekt i 2018, da de indførte persondata­forordning­en. Og senest så vi, hvordan England for nylig bad G7-landene om at finde en faelles global løsning på cookie-området.

Der er med andre ord brug for en adfaerdsre­volution både i faellesska­b og som individer, hvis vi skal aendre det mørke design, der alt for hastigt er ved at saenke sig over internette­t. Ellers står vi for alvor over for et demokratis­k problem, hvor vi overhales af informatio­n overload, online-manipulati­on og ja, selv guldfisk.

 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark