Jyllands-Posten

Eleverne på Egaa Gymnasium efterlyste tillid samt lov til at feste

Onsdagen stod i kommunalva­lgets tegn, da Egaa Gymnasium inviterede ni opstillede partier til det kommende kommunalva­lg indenfor.

- ANNE POULSEN anne.poulsen@jp.dk

Skal ungdommen have lov at spille musik og feste i de aarhusians­ke parker?

Ja, mente et stort flertal af eleverne hos Egaa Gymnasium.

Og det var de fremmødte lokalpolit­ikere fra Aarhus Kommune til dels enig i, da de adspurgt til onsdagens vaelgermød­e hos Egaa Gymnasium skulle give deres holdning til kende.

»Hvis man ikke kan holde larmen fra byen ud, skal man ikke bo i det centrale Aarhus. Ligesom vi forventer, at de der fester tager hensyn til eventuelle naboer, forventer vi, at naboerne tilmed tager hensyn og lukker vinduet,« sagde Jakob Rixen, spidskandi­dat fra Liberal Alliance.

Samtlige elever brød ud i jubel til klapsalver­ne gav genklang i gymnastiks­alen, der i dagens anledning var blevet inddraget til kommunalva­lgsdebat blandt i alt ni lokalpolit­ikere, spidskandi­dater og borgmester­kandidater i Aarhus Kommune.

Fest i Eskelunden?

Under coronapand­emien fik naboer til Botanisk Have og Skansepark­en medvind fra kommunen og politiet, der tilbage i juni bestemte, at alt musik der kommer fra en elektrisk tilslutnin­g, skal slukkes klokken 20 alle ugens dage.

Og selv om borgmester Jacob Bundsgaard (S) tilsuttede sig de, som mente, at unge skal have lov at feste i byens parker, mente han »modsat Liberal Alliance, at der skal vaere plads til alle«, og vil derfor fortsat beholde restriktio­nerne den kommende sommer.

»Jeg synes, vi har fundet et leje, hvor der er plads til alle. Det er stadig tilladt at feste og more sig, men nu generer det ikke omgivelser­ne,« sagde Jacob Bundsgaard.

Men ungdommen hos Egaa Gymnasium savnede stadig tillid.

»Jeg synes virkelig, at der er en dualisme i politikern­es udsagn. De forventer, at vi skal tage klimakampe­n op, men de tror ikke, at vi selv kan regulere lydniveaue­t til vores fester – det giver ikke mening, og jeg synes, at de behandler os som børn,« lød det fra Mie Kirkebaek, elev på Egaa Gymnasium.

Fra bil til bus

En af eleverne fra Egaa Gymnasium bor i Elev. Hun forklarede, at hendes busrute er blevet nedlagt, og det samme er stoppested­erne omkring hendes hjem. Med offentlig transport tager det hende over en time at komme i skole, med bil et kvarter.

»I snakker alle meget om, at vi alle skal tage ansvar og benytte os af den offentlige trafik – men for mig giver det ikke mening, at busruterne til de mindre byer i oplandet bliver nedlagt – det er her, vi har allermest brug for dem,« sagde eleven.

Endnu en klapsalve og hujen fra hendes medstudere­nde bakkede hende op.

Spidskandi­dat for Venstre,

Christian Budde, anerkendte problemet og forklarede, hvordan gymnasiets fyldte parkerings­plads er et levende bevis i snakken om netop denne problemsti­lling.

»Aarhus er en grøn by, men den skal vaere endnu grønnere. Overrasken­de mange af jer kører i bil, da jeg forestille­r mig, at der ikke er meget kollektiv transport, der stopper lige for døren – og det skal vi forbedre,« sagde Christian Budde.

Han forklarede, hvordan Venstre fremadrett­et ikke vil have mere letbane men i stedet flere hurtige el-busser.

»Det er grøn omstilling, det er hurtigt, det er fleksibelt, og der er ingen tid at spilde,« sagde Christian Budde.

I Aarhus Kommune har man allerede vedtaget, at alle busser skal vaere eldrevne inden 2027.

Det er »alt for sent«, hvis det stod til Dansk Folkeparti, men derimod »slet ikke det vigtigste« for Liberal Alliances Spidskandi­dat.

»Vi skal udvikle nye metoder – vi kunne blandt andet se mod Frankrig, der benytter sig af atomkraft,« sagde Jakob Rixen.

Det virker dog »helt absurd«,

De forventer, at vi skal tage klimakampe­n op, men de tror ikke, at vi selv kan regulere lydniveaue­t til vores fester – det giver ikke mening, og jeg synes, at de behandler os som børn MIE KIRKEBAEK, ELEV PÅ EGAA GYMNASIUM

 ?? Til onsdagens vaelgermød­e var eleverne fra Egaa Gymnasium mødt talstaerkt op. Hele gymnastiks­alen blev fyldt. Fotos: Mads Andreas Frost. ??
Til onsdagens vaelgermød­e var eleverne fra Egaa Gymnasium mødt talstaerkt op. Hele gymnastiks­alen blev fyldt. Fotos: Mads Andreas Frost.
 ?? ?? Jacob Bundsgaard (S) var mødt op til vaelgermød­et. Og han havde bl.a. en opfordring med til de unge. »Husk nu at stemme,« lød det fra borgmester­en.
Jacob Bundsgaard (S) var mødt op til vaelgermød­et. Og han havde bl.a. en opfordring med til de unge. »Husk nu at stemme,« lød det fra borgmester­en.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark