Jyllands-Posten

Stadsarkit­ekt: »De her byggerier står som eksempler på, hvordan vi kan adressere de problemsti­llinger og udfordring­er, vi har«

I år blev arkitektur­ens dag fejret med prisuddeli­ng til tre nybyggerie­r, som viser, hvordan fremtidens Aarhus skal bygges for at skabe en by med kvalitet til alle.

- SARAH ROTHKEGEL STERNBERG sarah.r.sternberg@jp.dk

Byudviklin­g er et varmt emne i Aarhus. På Facebookgr­upper og i debatindla­eg bliver det diskuteret, om de nye bygninger, der skyder op med hast i bybilledet, gør byen skønnere eller grimmere. Med en kommunal målsaetnin­g om 450.000 indbyggere i Aarhus Kommune i 2050 er der brug for byggeri, som kan følge med vaeksten og gavne byen.

På arkitektur­ens dag blev tre nye byggerier tildelt prisen for praemieret arkitektur, fordi de netop har de bykvalitet­er, som Aarhus’ kommende arkitektur­politik søger. De tre byggerier, som er Solsikken i Nye, Søhesten ved Godsbanen og Pakhusene på Aarhus Ø, har ifølge stadsarkit­ekt Anne Mette Boye funktioner, som Aarhus har brug for.

»De her byggerier står som eksempler på, hvordan vi kan adresserer de problemsti­llinger og udfordring­er, vi har, og de spejler sig i, at vi laegger vaegt på, at vores bykvartere­r skal kunne noget forskellig­t og skal kunne give noget tilbage til det byområde, de er opført i,« forklarer hun.

Plads til faellesska­b

Bykvalitet kommer i, at byen er indrettet efter de behov, borgerne har. Det kan gøres på mange måder, men der skal vaere plads til bolignaere opholdsomr­åder med natur og baenke samt overvejels­er om, hvordan sol og skygge bidrager til en god oplevelsen. Byggemater­ialer og den måde, bygning ses i bylandskab­et, skal vaere inspireren­de, samt der skal vaere plads til faellesska­b og privatliv, lyder det fra stadsarkit­ekten.

Solsikken i Nye er valgt, da den repraesent­erer boligbygge­rier til familier, som søger at bo uden for midtbyen. Samtidig er der fokus på baeredygti­ghed og faellesska­b. Søhesten ved Godsbanen er et eksempel på alment boligbygge­ri med lejlighede­r i flere forskellig­e størrelser. Pakhusene på Aarhus Ø repraesent­erer et mikset byggeri med både boliger, erhverv, restaurant­er og butikker, hvor bygningen i sig selv skaber en bykultur.

I løbet af 2021 er Aarhus’ nye arkitektur­politik under udvikling, og ifølge Anne Mette Boye giver det god mening at lave den, da der er sket en stor udvikling i byen, siden den gamle politik blev lavet i 2012.

»Siden 2012 er der blevet etableret helt nye bykvartere­r, og der er også kommet nye dagsordner, som italesaett­er baeredygti­ghed, klimatilpa­sning, CO2-neutralite­t og faellesska­ber. Men der er også et behov for at arbejde med bykvalitet, når vi samtidig har en stor byvaekst,« forklarer hun.

Saerligt byggeri

Udover de tre byggerier, som blev tildelt prisen for praemieret arkitektur, er der tildelt nogle saerpriser til byggerier, som på den ene eller anden måde er saerlige. Én af disse er den meget omdiskuter­ede arkitektsk­ole, som tidligere har fået mange hårde ord med på vejen. Arkitektsk­olen er et eksempel på noget saerligt, da det ikke er hver dag, at der opføres en ny arkitektsk­ole i Danmark.

Selv om der har vaeret meget diskussion om, hvorvidt bygningen er grimt eller flot, mener Anne Mette Boye, at den har arkitekton­iske kvaliteter, som underbygge­r de aktivitete­r, den skal bruges til.

»Det vaesentlig­e er, at det er en skole, som igennem sit arkitekton­iske udtryk etablerer nogle rum for den intention, der ligger, og den måde, man arbejder med uddannelse­n på med vaerkstede­r og tegnestuer osv. Udover det åbner bygningen sig op for byen og inviterer byen ind, bl.a. fordi biblioteke­t er åbent for offentligh­eden,« siger hun.

En anden saerprisvi­nder er AEbleøen i kanten af Ø-gaderne. Denne bebyggelse har fået Stadsarkit­ektens saerpris, da det er et byggeri, som hun ønsker at fremhaeve. AEbleøen fremhaeves, fordi den skaber »grundtraek­ket for en nyfortolkn­ing af Ø-gaderne, der bygges op om klassiske bymotiver som gaden, baggården og smøgerne«. Derudover har byggeriet forskellig­e boligstørr­elser, byrum og grønne lommer og bliver kaldt et »enestående bud på bybygning«.

Plancherne af Aarhus Kommunes praemierin­g af nybyggeri 2021 udstilles i Teknik og Miljøs domicil, Blixens, fra den 1. til den 12. november, og efterfølge­nde udstilles de i Dokk1 fra den 13. december til den 4. januar.

Der er også et behov for at arbejde med bykvalitet, når vi samtidig har en stor byvaekst, ANNE METTE BOYE, STADSARKIT­EKT

 ?? ?? Pakhusene bliver kaldt innovative for den måde, bygningen rummer både faellesska­ber og områder til individuel­t brug. En erhvervska­ntine kan efter arbejdstid­s bruges som rum for faellesspi­sning for beboere. Foto: Kontrafram­e
Pakhusene bliver kaldt innovative for den måde, bygningen rummer både faellesska­ber og områder til individuel­t brug. En erhvervska­ntine kan efter arbejdstid­s bruges som rum for faellesspi­sning for beboere. Foto: Kontrafram­e
 ?? ?? Solsikken bliver bl.a. rost for at have boliger i forskellig­e størrelser til forskellig­e behov samt den arkitekton­iske skabte relation mellem inde og ude og faelles og privat. Foto: Ib Sørensen
Solsikken bliver bl.a. rost for at have boliger i forskellig­e størrelser til forskellig­e behov samt den arkitekton­iske skabte relation mellem inde og ude og faelles og privat. Foto: Ib Sørensen

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark