Jyllands-Posten

Markant flere ringer 112, og flere børn indlaegges på sygehuset

Samtidig er der pres på de planlagte behandling­er, så flere patienter henvises til privathosp­italer.

- HANNE FALL NIELSEN hanne.fall.nielsen@jp.dk

Alarmtelef­onen ringer igen og igen.

Børneafdel­ingerne er godt og vel fyldte med syge små, og på de kirurgiske afdelinger må man aflyse operatione­r og henvise flere patienter til privathosp­italer.

Den hektiske travlhed på landets sygehuse dokumenter­es nu af nye opgørelser fra Danske Regioner, og i alle fem regioner er der registrere­t markant flere 112-opkald i de seneste måneder sammenlign­et med samme periode i 2019.

»Vi står i en helt usaedvanli­g situation. Vi har over årene vaeret vant til, at presset stiger på den planlagte behandling, men vi har ikke tidligere set en så markant stigning af akutte patienter,« siger Stephanie Lose (V), formand for Danske Regioner.

Den største stigning på 43 pct. er målt i Region Midtjyllan­d fra den 9. august til den 1. oktober, mens Region Syddanmark ligger lavest med 12 pct. flere alarmopkal­d i samme periode.

Ud over flere 112-opkald er der også flere henvisning­er til akutmodtag­elserne, men til gengaeld er antallet af indlaeggel­ser nogenlunde på niveau med tidligere – dog ikke i Region Sjaelland, som har haft 17 pct. flere akutte indlaeggel­ser i forhold til de samme uger i 2019.

Når det gaelder akutte patienter, som efter endt behandling på akutmodtag­elsen kan sendes hjem igen, er der også sket en stigning. Højest på Sjaelland med 27 pct. flere besøg, lavest i Syddanmark med en stigning på 5 pct. Region Hovedstade­n har ikke kunnet oplyse eksakte tal, men har oplevet stigende aktivitet, når det gaelder akutte, ambulante besøg på sygehusene.

På samme måde har hovedstads­regionen ikke praecise tal for børneindla­eggelser, men i landets fire andre regioner stiger antallet af indlaeggel­ser markant.

Region Sjaelland har således oplevet en stigning på 63 pct. efterfulgt af en 50 pct.s forøgelse af indlagte børn i Region Syddanmark. I Midtjyllan­d har der vaeret 35 pct. flere indlagte børn de seneste måneder, mens tallet i Nordjyllan­d er øget med 22 pct.

Metaltraet­hed

Ifølge Stephanie Lose er der ikke en entydig forklaring på det store pres på akutbehand­ling — måske bortset fra de mange syge børn, som formentlig skyldes RS-virus.

»Den generelle stigning på akutbehand­lingen er en kombinatio­n af flere ting, men den rammer ekstra hårdt i øjeblikket, fordi vi i forvejen har udskudt en del planlagt aktivitet på grund af corona og sygeplejer­skernes strejke. Sygehusvae­senet er ramt af metaltraet­hed,« siger hun, der på den korte bane ser aflyste operatione­r og lukkede senge som en løsning for at frigøre medarbejde­re til de akutte patienter.

På den laengere bane peger Stephanie Lose på behov for mere gennemgrib­ende aendringer.

»Vi kan ikke blive ved med at forlaenge verden med braedder og gøre, som vi plejer. Den aktuelle situation understreg­er, at vi virkelig har brug for en sundhedsre­form. En reform, hvor vi sikrer et mere sammenhaen­gende forløb for patientern­e, som kan vaere med til at forebygge akutte indlaeggel­ser,« siger hun med adresse til regeringen­s endnu ikke indfriede løfte om en reform.

Mismodig stemning

Det aktuelle pres skyldes også ifølge Stephanie Lose »en mismodig stemning blandt sygeplejer­sker« over det regeringsi­ndgreb, som i slutningen af august stoppede strejken. Siden har sygeplejer­skerne markeret deres utilfredsh­ed ved mange steder at afvise ekstra vagter.

Det har ført til mange aflyste operatione­r og øget ventetid for patientern­e. Ifølge behandling­sgarantien skal regionerne henvise til et privathosp­ital, hvis det offentlige ikke kan levere behandling inden for 30 dage.

Henvisning­erne til det private er da også steget. Allerede i juni, da sygeplejer­skerne indledte konflikten, steg henvisning­erne til privat behandling fra 11.566 i 2019 til 16.038 i år. I september er stigningen dampet lidt af med 14.881 henvisning­er mod 11.910 i 2019.

 ?? ?? Hospitalsk­lovnene har travlt i øjeblikket, for antallet af indlagte børn på landets sygehuse er steget markant. Arkivfoto: Joachim Adrian
Hospitalsk­lovnene har travlt i øjeblikket, for antallet af indlagte børn på landets sygehuse er steget markant. Arkivfoto: Joachim Adrian

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark