Jyllands-Posten

Kan elektriske motorveje gøre lastbilern­e langt mere grønne?

Klimarådet vurderer, at fremtidens lastbiler bliver elektriske, og at elektriske motorveje kan vaere en del af fremtiden. Både Dansk Industri og transportm­inisteren er enige.

- LARS FROM KLAUS DOHM lars.from@jp.dk klaus.dohm@jp.dk

Vejtrafikk­en står i dag for ca. en tredjedel af den samlede udledning af drivhusgas­ser i Danmark. Personbile­rne er ved at blive elektriske, men udledninge­n fra de store lastbiler skal også ned for at nå målet om 70 pct.s reduktion i 2030, påpeger Klimarådet i en ny rapport.

Der er kun udsigt til et lille fald i lastbilern­es årlige udledning på 0,2 mio. tons CO2 i 2030. Derfor peger Klimarådet på, at en stor del af lastbilern­e skal vaere elektriske.

De mindre lastbiler kan vaere elektriske ligesom personbile­rne, mens de tunge lastbiler kan køre på el, gas, brint eller biobraends­tof. Og så er man i Sverige og Tyskland langt med forsøg med elladekabl­er under asfalten eller i kabler over vejen på nogle af de store motorveje. På den måde vil man skabe en slags elmotorvej­e, hvor lastbilern­e kan lade deres batterier op, mens de kører.

Klimarådet naevner elmotorvej­ene i sin rapport, og transportm­inister Benny Engelbrech­t er positiv over for idéen. Han har allerede uformelt drøftet muligheder­ne med elektriske motorveje med sine ministerko­lleger i Sverige og Tyskland.

»Vi skal vaere klar til at rykke, hvis det er den teknologi, der vinder. Derfor er jeg enig med Klimarådet i, at vi hurtigt skal få afklaret, om det er den vej, vi skal gå,« siger Benny Engelbrech­t.

Femern klar til elmotorvej

Han oplyser samtidig, at fod r- bindelsen under re Fh emm es rk nr Baelt er forberedt, så m0 a0 n8 kan etablere en elmotorvej under baeltet samt nogle km før og efter tunnellen.

Klimarådet mener, at en afgift på drivhusgas­se. rt bp r7 vaere central i omstilling­en fra diesellast­biler til en mere grøn transport. Derudover opfordrer rådet politikern­e til at lave en strategi, der skal gøre en stor del af lastbilern­e mindre klimabelas­tende ved f.eks. at skifte fra diesel til el.

For at nå det mål bør politikern­e ifølge Klimarådet følge tre spor: indregne transports­ektorens stigende efterspørg­sel på grøn strøm, når man planlaegge­r udbud af elprodukti­on baseret på vedvarende energi. Sikre, at der bliver opstillet tilstraekk­eligt med ladestande­re til eldrevne lastbiler. Og haeve den danske afgift på diesel.

»Vi anbefaler, at regeringen snarest laver en sektorstra­tegi for hele transporto­mrådet for også at vise, hvor store reduktione­r man forventer at hente i vejgodstra­nsportens udledninge­r inden 2030. Så vi vil få nogle aktivitete­r, der kan gøre det,« siger Peter Møllgaard, formand for Klimarådet.

Gang i salget af ellastbile­r

»Det er rigtig vigtigt, at vi har den nødvendige energiinfr­astruktur, f.eks. i forhold til opladning af lastbiler og udbygning af den nødvendige produktion af el,« siger Peter Møllgaard, der har svaert ved at se, at vejgodstra­nsporten vil bidrage vaesentlig­t til CO2-reduktion, medmindre politikern­e agerer.

Transportm­inister Benny Engelbrech­t er glad for rapporten fra Klimarådet og glaeder sig over, at salget af ellastbile­r ser ud til at rykke.

»Hidtil har vi primaert set enkelte virksomhed­er købe enkelte elektriske last- eller varebiler. Men for nylig bestilte DFDS 100 elektriske lastbiler hos Volvo. Det er et enormt antal, og det bliver spaendende at se, hvordan man vil udnytte dem,« siger Benny Engelbrech­t.

»Hvis man skeler til erfaringer­ne fra busområdet, så så vi her, hvor enormt hurtigt efterspørg­slen steg, da salget først kom i gang.«

Hos Dansk Industri, DI, er dae irekm tørn fog rDo ITv rane spk ors t Mn i-a cd hn aa em l Sg vo av n0 e0 o7 g- så0 g0 la6 dr fr oe rD raa pi pr oe ri tt ef nae fk rs ae Kb lim mo as r, dm etm

»Klim. ad rt ådd eu tf så ke or ne kd lue sb ir oa nd er, at der ikke findes en te ei kb nt oa ll o5 g4 i,3 dn et r6 k0 a2 ne eu rn sa td a. tn te en de diesellast­biler, der kører rn ui nk dm t lii gt ee ne uv Do en ti er re vr ie ei nb igs ea i.. Kt lio mp an ra dt es td so ig gee ra on go si an t ee nd

 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark