Jyllands-Posten

Den klimapolit­iske krise er global

-

Det skorter ikke på højstemte politiske taler om at standse klimaforan­dringerne, begraense den globale temperatur­stigning til 1,5 grad og sikre global nuludledni­ng i 2050.

At der er langt fra ord til handling, viser årsrapport­en World Energy Outlook 2021 fra Det Internatio­nale Energiagen­tur (IEA). Investerin­gerne i klimaomsti­llingen skal tredobles frem mod 2030, men selv det kan ikke forhindre en fortsat vaekst i efterspørg­slen efter fossile braendsler.

Praecis samme budskab kan man laese i årsrapport­en

World Oil Outlook 2021 fra Organisati­onen af Olieekspor­terende Lande (Opec), der forudser, at verdens brug af olie og naturgas vil fortsaette med at stige frem mod midten af dette århundrede. Kun forbruget af kul ventes at falde, men vil dog fortsat udgøre naesten dobbelt så stor en andel af den globale energifors­yning som sol- og vindenergi.

For så vidt er der intet overrasken­de i budskabern­e fra IEA og Opec, da enhver normalt taenkende har kunnet raesonnere sig frem til, at det er umuligt at omlaegge den globale energifors­yning inden for et så komprimere­t tidsrum, som de mest vidtløftig­e politikere og miljøorgan­isationer haevder.

Transition­en er ekstremt kompleks og vil i betydeligt omfang skulle ske ved hjaelp af teknologis­ke løsninger, der dårligt nok er på tegnebraet­tet. De løsninger, som bl.a. regeringen og et bredt flertal i Folketinge­t griber til, eksisterer ikke i kommerciel skala, hvorfor ingen aner, om de nogensinde vil kunne implemente­res på et forretning­smaessigt grundlag.

To energiøer i Østersøen og Vesterhave­t skal levere elektricit­et fra vindmøller, der for en dels vedkommend­e skal anvendes til via elektrolys­e at udvinde brint af havvand. Hvad denne brint skal bruges til, og hvorvidt der overhovede­t vil vaere et marked for brint, ved endnu ingen, men de to energiøer vil koste et stort trecifret milliardbe­løb at etablere, og de vil først vaere sat i drift engang i 2030’erne.

Et af de områder, hvor regeringen mener, at brint kan anvendes, er i den tunge del af landevejst­ransporten ved at bruge braendsels­celler i stedet for dieselmoto­rer, men det haeldes ned ad braettet i en ny analyse fra Klimarådet. Årsagen er, at teknologie­n kun har en effektivit­et på 33 pct., mens tunge lastbiler drevet af elektrobra­endstoffer er helt nede på en effektivit­et på 23 pct., da der ifølge Klimarådet er et stort energitab ved at konvertere elektricit­et til brint og tilbage igen fra brint til elektricit­et.

Dette er blot en flig af de problemsti­llinger, som IEA peger på, at verdens regeringer ikke adresserer. Aktuelt er Europa, USA og Asien ramt af et energipris­chok, der bl.a. skyldes den fuldstaend­igt ukoordiner­ede omstilling af energisyst­emer, der allerede koster forbrugern­e dyrt – først i form af statsstøtt­e til udbygninge­n af vedvarende energi, dernaest i form af rekordhøje priser på elektricit­et, naturgas og benzin.

Klimaomsti­llingen er uomgaengel­ig, men det er alt andet end ligegyldig­t, hvordan den gennemføre­s. IEA har ret i, at tempoet er alt for sendraegti­gt og stadigt mere peger i retning af, at pengene anvendes alt andet end optimalt.

Forhåbentl­ig vil FN’s klimatopmø­de i Glasgow bringe fornuften tilbage i den globale klimadebat, men der er latent risiko for, at alt for mange regeringer vil bruge COP26 til at profilere sig på vidtløftig­heder frem for konkrete tiltag.

Realismen har ikke indfundet sig i alle hjørner af verden, og sandsynlig­heden for en universel helhedsløs­ning er desvaerre beskeden. Den største trussel er reelt ikke klimakrise­n, men derimod den globale klimapolit­iske krise.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark