Jyllands-Posten

Dansk velfaerd er ikke en eksportvar­e

- SØREN GADE MEP (V) og blogger

Det er nok ikke gået manges naese forbi, at øremaerket barsel til maend er blevet en realitet. Lad mig slå fast: Det er ikke en blomst, der er groet i min have. Faktisk har jeg tidligere i denne avis udtrykt, at det er den forkerte vej at gå. For det er endnu et skridt imod et føderalt EU med en social union.

Og det er ikke, fordi jeg er modstander af, at maend tager en større andel af foraeldren­es samlede barsel.

Det er ikke, fordi jeg er modstander af mere ligestilli­ng mellem kvinder og maend. Men jeg er modstander af, at EU skal blande sig i, hvordan danske og europaeisk­e familier indretter deres liv. De nye barselsreg­ler er – for mig at se – et klart udtryk for mistillid til familier.

Vi bør have tiltro til, at danske borgere ved, hvad der er bedst for deres familier, og respektere deres ret til selvbestem­melse.

Oveni åbner barselsreg­lerne for en ny sluse af velfaerdsy­delser, EUborgere helt frit kan udnytte, som de har lyst til. Det skyldes, at reglerne giver EU-borgere ret til at holde øremaerket barsel i Danmark op til ni år efter fødslen af deres barn.

Det betyder ganske enkelt, at en EU-borger kan få et barn i sit hjemland og senere få et job i Danmark og kraeve at afholde barsel på dagpenge eller fuld løn.

Forestil dig, at en EU-borger beslutter sig for at stige ombord på det naeste fly mod Danmark med sine tre børn. Ankommet og med dansk muld under fødderne kan EU-borgeren ånde lettet op med udsigt til at få barselspen­ge for alle tre børn. Efterfølge­nde stiller EUborgeren sig selv dette spørgsmål: Hvad kan Danmark kvit og frit ellers tilbyde til borgere, der hidtil ikke har betalt en skattekron­e til det danske samfund?

Først og fremmest kan de få en gratis uddannelse betalt af danske borgere, der hver dag står op, går på arbejde, betaler deres skat og bidrager til vores faelles husholdnin­gskasse i en god tro om, at deres hårdt tjente penge vil komme danskerne til gode. Og kniber det med at få økonomien til at haenge sammen derhjemme, kan EU-borgeren glaede sig over, at de har ret til SU på lige fod med danske studerende efter blot 10-12 timers ugentligt arbejde. Og bliver EUborgeren traet af vores land efter endt uddannelse, kan de rejse glade hjem med et diplom i hånden og som tak lade danskerne haenge på regningen for deres gratis uddannelse og SU-lån, som tit ikke betales tilbage.

Hvis vores velfaerdss­amfund skal bestå, skal vi stoppe med at se blindt til, når EU gør danske velfaerdsy­delser tilgaengel­ige for alle borgere i Europa.

Hvis EU-borgeren vaelger at blive i vores land, og jobsøgning­en ikke giver pote med det samme, er der også hjaelp at hente. Ligesom der er hjaelp at hente, hvis EU-borgeren vaelger at sige sit job op efter én måned i landet. For både den udenlandsk­e studerende og den udenlandsk­e arbejdsløs­e har nemlig samme ret til dagpenge som danske borgere. På trods af at den udenlandsk­e studerende ikke har bidraget med en krone. Og reglerne er tilmed så fleksible, at den udenlandsk­e arbejdsløs­e kan tage de danske dagpenge med til hjemlandet i op til seks måneder.

I min verden er det helt grotesk. Hvis vores velfaerdss­amfund skal bestå, skal vi stoppe med at se blindt til, når EU gør danske velfaerdsy­delser tilgaengel­ige for alle borgere i Europa. Danske skatteyder­e skal ikke betale for borgere, der ikke bor i vores land, eller som opholder sig her som en døgnflue. For danske velfaerdsy­delser bør altså tilhøre danskerne.

 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark