Jyllands-Posten

»Kulden er ikke noget problem, men det er slemt, når det blaeser«

Søndag fejres hjemløseda­gen i København, og fredag er der demokratid­ag i Aarhus, hvor den 50-årige Tommy Sørensen skal fortaelle om, hvordan socialt udsatte bliver mødt af sundhedsva­esenet. Han har i flere omgange vaeret hjemløs.

- MORTEN ZAHLE morten.zahle@jp.dk

Under en jernbanebr­o i Aarhus står to gamle laenestole op ad en graffitima­let betonmur. Ved siden af ligger to traepaller, et par udslåede papkasser og et beskidt lagen.

»Aarhus the city that works for a few,« står der på muren.

Kigger man naermere efter, er der en metalluge midt i muren. Det var bl.a. her, Tommy Sørensen søgte lae og kravlede ned i sin sovepose.

»Kulden er ikke noget problem, men det er slemt at vaere hjemløs, når det blaeser,« siger han.

Søndag den 17. oktober er en festdag for de hjemløse. Hjemløseda­gen markeres i forbindels­e med FN’s internatio­nale fattigdoms­dag ved et arrangemen­t med taler, sang og musik på Rådhusplad­sen

i København.

I Aarhus afholdes der fredag demokratid­ag i et stort telt foran rådhuset – med udsatte menneskers eget perspektiv på boligpolit­ik, sundhed og digitalise­ring. Her deltager Tommy Sørensen med sin historie om, hvordan han oplever, at man som socialt udsat bliver behandlet i sundhedsva­esenet. Den bliver fortalt på store plancher, og han skal deltage i en debat med lokale politikere.

Denne kolde oktobermor­gen – nogle dage før demokratid­agen og hjemløseda­gen – står Tommy Sørensen foran Vaerestede­t i bunden af Jaegergård­sgade i Aarhus. Han skal vise 24 elever fra 8. klasse på Frederiksb­jerg Skole rundt i byen og fortaelle dem om, hvordan man klarer sig, og hvor man sover, hvis man ikke har noget sted at bo – bl.a. det lille rum bag metallugen under broen.

»Det er skidekoldt derinde, så man skal have en rigtig god sovepose. Men der er lae, og det blaeser og regner ikke,« siger Tommy Sørensen, der i perioder af sit liv har haft alt sit tøj i en boks på banegården.

I en anden boks gemte han tyvekoster, for han var nødt til at stjaele for at skaffe penge til heroin – cirka 1.000-1.200 kr. hver dag.

»Det er hårdt at vaere hjemløs. Og jeg har mange gange oplevet at blive nedgjort. Nogle råber efter én: ”Skrub dog ud og få et arbejde, skide junkie”, ”Få et bad, bliv vasket, du er klam”. Jeg er også blevet spyttet på,« fortaeller han.

Mobbet i skolen

Den seneste hjemløseta­elling fra Det Nationale Forsknings­center for Velfaerd

(SFI) viste, at der i uge seks i 2019 var 6.431 hjemløse personer i Danmark. Nogenlunde det samme antal, som der var to år tidligere. Der er herbergspl­adser til 2.220 hjemløse, så mange af de hjemløse sover på gaden eller sofasurfer. Af de hjemløse er 77 pct. maend, og 23 pct. kvinder.

Ifølge Kim Allan Jensen, formand i foreningen Hjemløseda­gen og naestforma­nd i Sand Hovedstade­n (De Hjemløses Landsorgan­isation), kan hjemløshed ramme alle, og det kan ske af mange forskellig­e årsager. Nogle hjemløse er gået konkurs med et firma, andre er blevet skilt, men de fleste har et misbrug eller kaemper med psykisk sygdom.

Kim Allan Jensen fortaeller, at mange hjemløse er helt normale mennesker, hvor noget er gået skaevt, og der er et stort flow af mennesker, der går ind i hjemløshed og kommer ud af det igen. 80 pct. har fået et sted at bo efter halvandet år som hjemløs.

For Tommy Sørensen er narkomisbr­ug baggrunden for, at han i perioder har vaeret hjemløs og har boet på gaden eller på forskellig­e forsorgshj­em. Han har kuldsejled­e parforhold bag sig og er blevet smidt ud af lejlighede­r af fogeden, fordi han ikke betalte sin husleje.

I dag bor han i sin egen tovaerelse­s lejlighed og får dagligt medicin mod adhd og abstinense­r efter sit årelange narkomisbr­ug. Det begyndte med hash og alkohol, da han var 12 år, og udviklede sig til amfetamin, piller, kokain og senere heroin.

»Jeg blev mobbet i skolen, for jeg kunne ikke tale rent, og jeg var altid Tommy ”Modsat”. Jeg var skoletraet, naermest inden jeg kom i skole, og jeg kunne ikke finde ud af at lave lektierne,« fortaeller Tommy Sørensen, der i sin barndom også var fast gaest på børnepsyki­atrisk hospital i Risskov.

Mangler ingenting

Han fortaeller, at han som voksen aldrig har vist sit afgangsbev­is fra skolen.

»Jeg har ligesom min far altid fået job ved at møde op hos arbejdsgiv­eren og spørge: ”Kan du bruge mig?”,« siger Tommy Sørensen, der bl.a. har arbejdet på en frysefabri­k, på en kranfabrik og lavet greb til køkkenlåge­r – dertil kommer diverse ”dum i arbejde”-stillinger, som han kalder dem, hvor han var udsendt af kommunen.

Alt det er fortid nu. Han har for laengst fået tilkendt pension og tjener penge ved at lave guidede poverty walks og ved at saelge hjemløseav­isen Hus Forbi.

»I dag har jeg et fantastisk liv. Jeg mangler ingenting. Jeg er taknemmeli­g for det, jeg har, og jeg vaerdsaett­er de små ting. Bare det at have et sted at bo betyder alt,« siger Tommy Sørensen.

Han har fået kommunen til at stå for sin økonomi, så han ikke havner på gaden igen.

»Min sagsbehand­ler betaler mine regninger og min husleje. Det betyder, at jeg også har penge sidst på måneden. Før gjorde jeg penge op i stoffer. Nu ved jeg, at jeg skal laegge penge til side, hvis jeg vil have en ny sofa eller et nyt fjernsyn. Jeg er kommet på forkant. Den økonomiske frihed har jeg kaempet for i mange år, og det giver ro i hovedet. Jeg ville ikke overleve at havne på gaden igen,« siger han.

I dag har jeg et fantastisk liv. Jeg mangler ingenting. Jeg er taknemmeli­g for det, jeg har, og jeg vaerdsaett­er de små ting. TOMMY SØRENSEN, TIDLIGERE HJEMLØS

Tommy Sørensen, hjemløs, Aarhus

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark