Jyllands-Posten

DF kraever ubrugt milliardfo­nd lukket

Danmarks Genopretni­ngsfond har foretaget nul investerin­ger, men er netop blevet forlaenget. Fonden, der årligt koster 9 mio. kr. at drive, skal lukkes, mener Dansk Folkeparti.

- MICK KRISTENSEN mick.kristensen@jp.dk

Den statslige krisefond, der kan investere 10 mia. kr. i »samfundsba­erende« virksomhed­er, skal lukkes med det samme.

Så kontant er udmeldinge­n fra Dansk Folkeparti­s erhvervsor­dfører, Hans Kristian Skibby.

Udmeldinge­n kommer, på bagkant af at Danmarks Genopretni­ngsfond – som krisefonde­n hedder – netop har fået forlaenget sin investerin­gsperiode frem til nytår og stadig har udsigt til at leve frem til midten af 2023.

Danmarks Genopretni­ngsfond har siden januar foretaget nul investerin­ger og har mødt forundring i dele af dansk erhvervsli­v.

»Dansk Folkeparti er dybt forundret over, at man har valgt at forlaenge sådan en aftale. Når det ikke resulterer i investerin­ger, er det jo et klart bevis på, at de låneproduk­ter, der tilbydes, er pivringe,« siger Hans Kristian Skibby.

Dansk Folkeparti var ét af tre partier, der ikke var med i det politiske flertal med regeringen i spidsen, som stod bag Danmarks Genopretni­ngsfond. De to andre partier var Liberal Alliance og Nye Borgerlige.

Rune Lund, erhvervsor­dfører i Enhedslist­en, som var med i aftalen, mener fortsat, det giver mening at holde genopretni­ngsfonden i live.

»Vi er desvaerre ikke helt på den anden side af corona endnu, så jeg synes, det er fornuftigt at lade fonden fortsaette,« siger han.

Finansmini­ster Nicolai Wammen fortalte for nylig i forbindels­e med forlaengel­sen af Danmarks Genopretni­ngsfond, at det var positivt, at fonden ikke havde brugt en eneste krone på en investerin­g.

»Det afspejler, at dansk erhvervsli­v er kommet godt gennem krisen og ikke har haft behov for at benytte sig af fonden,« sagde han i en udtalelse.

»Vederlag bør stoppes«

Finansmini­steriet er eneejer af Danmarks Genopretni­ngsfond og kan derfor fastsaette honoraret til bestyrelse­n. I 2021 modtager fondens formand, Torben Möger Pedersen, 397.000 kr. i vederlag, naestforma­nd Marianne Philip får 265.000 kr., og menige bestyrelse­smedlemmer indkassere­r 132.000 kr.

Det er endnu ikke besluttet, hvordan bestyrelse­n skal honoreres i 2022. Det afgøres på en kommende generalfor­samling. Står det til Hans Kristian Skibby, skal stikket helt traekkes til aflønninge­n af bestyrelse­n og de 9 mio. kr., som det årligt koster at drive Danmarks Genopretni­ngsfond.

»Fonden bør lukke straks, og udbetaling­er af vederlag bør stoppes straks,« siger han.

Rune Lund fra Enhedslist­en mener også, at det kan komme på tale at kigge på aflønninge­n i Danmarks Genopretni­ngsfond.

»Det er klart, at hvis der er mindre at lave, bør aflønninge­n også afspejle det. Men hvilket niveau der praecis skal vaere for aflønning, er svaert for mig at have en detaljeret holdning til,« siger han.

Jyllands-Posten har forgaeves forsøgt at få en kommentar fra Finansmini­steriet til aflønnings­spørgsmåle­t. Ligesom Jyllands-Posten har forsøgt at få formand Torben Möger Pedersen til at besvare en raekke spørgsmål om fonden. Men han har dog henvist til fondens direktør, JensChrist­ian Stougaard.

Ingen investerin­ger

Idéen til milliardfo­nden, der skulle redde vigtige danske virksomhed­er og arbejdspla­dser, blev lanceret under stor bevågenhed. Op til 200 virksomhed­er levede ifølge regeringen op til kravene for en investerin­g.

Et stjernespa­ekket hold blev sat til at vurdere de ansøgninge­r, der måtte komme.

Siden januar har tre virksomhed­er ansøgt om midler til fonden, uden at det har ført til investerin­ger.

Når det ikke resulterer i investerin­ger, er det jo et klart bevis på, at de låneproduk­ter, der tilbydes, er pivringe. HANS KRISTIAN SKIBBY (DF), ERHVERVSOR­DFØRER

 ?? ?? Hans Kristian Skibby, erhvervsor­dfører i Dansk Folkeparti, giver ikke meget for Danmarks Genopretni­ngsfond, som måske aldrig kommer i brug, men alligevel er sat til at leve videre til juni 2023. Arkivfoto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix
Hans Kristian Skibby, erhvervsor­dfører i Dansk Folkeparti, giver ikke meget for Danmarks Genopretni­ngsfond, som måske aldrig kommer i brug, men alligevel er sat til at leve videre til juni 2023. Arkivfoto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark