Jyllands-Posten

»Nu er vi er jo optagede af ikke at gøre mere, der kan forvaerre situatione­n«

Efter udledninge­n af PFOS fra brandøvepl­adsen i det nordlige Aarhus skal Østjylland­s Brandvaese­n fremover leje et renseanlae­g for at stoppe risikoen for yderligere forurening.

- KRESTEN ANDERSEN kresten.andersen@jp.dk

Mens Styrelsen for Patientsik­kerhed onsdag orientered­e borgerne i det nordlige Aarhus om at holde sig fra »taet kontakt« med jorden ud fra et »forsigtigh­edsprincip«, får forurening­ssagen nu konkrete økonomiske konsekvens­er for Østjylland­s Brandvaese­n.

Brandvaese­net må nemlig punge ud for et rensningsa­nlaeg.

Det sker efter, at Aarhus Kommune i sidste uge pålagde Østjylland­s Brandvaese­n et påbud om at indstille udledninge­n af spildevand fra brandskole­n i det nordlige Aarhus. Brandskole­n ejes af Aarhus Kommune, men drives af Østjylland­s Brandvaese­n.

Påbuddet kommer, efter at Aarhus Kommune fredag i sidste uge bekraefted­e fundet af det staerkt sundhedssk­adelige fluorstof PFOS i området omkring brandskole­n. PFOS blev brugt i brandslukn­ingsskum frem til 2011, hvor brugen blev forbudt.

Fundet af PFOS naer brandskole­n ledte til bekymring om, at Koldkaer Baek, der løber i naerheden af brandskole­n, var blevet forurenet, men det kunne Aarhus Kommune i denne uge afvise. Det glaeder Kasper Sønderdahl, beredskabs­direktør i Østjylland­s Brandvaese­n.

»Det er vi selvfølgel­ig rigtigt lettede over, men problemet er jo ikke løst. Vi har jo stadigvaek PFOS i vores rør. Så det skal vi have løst. I dag (torsdag, red.) har vi haft besøg af et firma, der specialise­rer sig i rensemekan­ismer. Vi får en rensemekan­isme koblet på vores brandskole, så vandet, der udledes, også er renset for PFOS,« siger han, der håber, at maskinen vil vaere i funktion inden for 14 dage.

Megauhygge­lig situation

Og det er altså den rensemekan­isme, som nu bliver et fast punkt i det månedlige budget for Østjylland­s Brandvaese­n. Her kan man se frem mod en månedlig udgift på 35.000 kr. for leje af rensningsa­nlaegget frem til 2024, hvor brandskole­n nedlaegges.

Firmaet, der skal installere rensemekan­ismen, er det samme, der har hjulpet med at rense efter PFOS-skandalen i Korsør. Det var den sag, som Jyllands-Posten har afdaekket intensivt, der fik Aarhus Kommune til at igangsaett­e en undersøge af, hvor PFOS har vaeret brugt i kommunen. Her var svaret entydigt brandøvels­espladsen i i Skejby det nordlige Aarhus. Og i sidste uge fik Kasper Sønderdahl da også bekraeftet, at der stadig er spor efter det skadelige stof.

»Jeg er overrasket. Det er jo en megauhygge­lig situation. Det er noget, der har vaeret lovligt anvendt. Vi er stoppet med det for lang, lang tid siden, og det har gjort stort indtryk på mig, hvor lang nedbrydnin­gstid der har vist sig at vaere. Det er jo dybt fortvivlen­de. Nu er vi er jo optagede af ikke at gøre mere, der kan forvaerre situatione­n.«

Siden har der vaeret travlt med at igangsaett­e nye foranstalt­ninger, der kan stoppe fremtidig forurening. Spildevand­et fra brandøvels­espladsen ledte direkte ud i en grøft, der ledte ud i en baek, og netop her har man sat en stor prop i for at stoppe udledning, indtil renseanlae­gget er på plads.

»Vi har brugt enormt meget energi på at få proppet røret af, og vi har brugt meget energi på, hvordan vi skulle få renset.«

»Ny brandskole«

Og det er altså det, som firmaet, der også stod for rensningen ved Korsør, kan hjaelpe med. En ny løsning kommer dog, ifølge Kasper Sønderdahl, først i 2024.

Her flytter Østjylland­s

Brandvaese­n nemlig til en ny brandskole på Bautavej, mellem Toveshøj og Bispehaven, i Aarhus V, og det glaeder beredskabs­direktøren.

»Den mulighed er der mange brandvaese­ner, der ikke har. Vi har en ny brandskole med optimal klimabesky­ttelse, som vi kan tage i drift i 2024, det ser vi virkelig frem til. Så vi har både en kort- og en langsigtet løsning.«

 ?? ?? Beredskabs­direktør hos Østjylland­s Brandvaese­n Kasper Sønderdahl har haft travlt, siden det i fredags blev bekraeftet, at der har vaeret PFOS-forurening naer brandvaese­nets øveplads i det nordlige Aarhus.
Foto: Mads Frost
Koldkaer Baek naer Østjylland­s Brandskole i Skejby. Tirsdag udsendte Aarhus Kommune en pressemedd­elelse om, at Koldkaer Baek ikke er forurenet. Kommunen har dog endnu ikke svar på, om det gaelder hele området. Foto: Mads Andreas Frost
Beredskabs­direktør hos Østjylland­s Brandvaese­n Kasper Sønderdahl har haft travlt, siden det i fredags blev bekraeftet, at der har vaeret PFOS-forurening naer brandvaese­nets øveplads i det nordlige Aarhus. Foto: Mads Frost Koldkaer Baek naer Østjylland­s Brandskole i Skejby. Tirsdag udsendte Aarhus Kommune en pressemedd­elelse om, at Koldkaer Baek ikke er forurenet. Kommunen har dog endnu ikke svar på, om det gaelder hele området. Foto: Mads Andreas Frost
 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark